Hemmelig begravet (Innbundet)

Serie: Sandhamn-serien 10

Forfatter:

Kari Engen (Oversetter)

Skjelettrester blir funnet på naboøya til Sandhamn. Politietterforsker Thomas Andreasson og teamet hans blir satt på saken, men de er ikke alene om å etterforske hva som har skjedd ...

Ryktene sprer seg som ild i tørt gress når skjelettrester blir funnet på Telegrafholmen. Det blir fort slått fast at det kan dreie seg om to kvinner som forsvant for ti år siden. Men hvorfor begrave et lik eller to på Telegrafholmen, og hvem av kvinnene kan det være? Noen er villig til å gjøre alt for å holde forbrytelsen hemmelig…

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 448
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: I hemlighet begravd
Oversatt av: Engen, Kari
Serie: Sandhamn-serien
Serienummer: 10
ISBN/EAN: 9788202664381
Kategori: Krim og spenning og Krim og mysterier
Omtale Hemmelig begravet

Lek med ilden

Advokat Nora Linde, god venn av Thomas, er sykmeldt etter en traumatisk opplevelse som medfører at hun føler seg truet hele tiden.

Nora er ute av balanse, sover for lite og har mistet grepet på tilværelsen sin. Når hun får høre om funnet på Telegrafholmen, setter hun i gang en risikabel etterforskning på egen hånd, uten tillatelse. Hun innbiller seg selv at hun har godt av å sysselsette seg med noe, men det viser seg snart at hun leker med ilden. Noen er nemlig villig til å gå langt for at det som skjedde for ti år siden fortsatt skal være en godt bevart hemmelighet.

To kvinner forsvinner

Samtidig som vi følger etterforskningen til både Thomas og Nora i nåtid, følger vi de siste dagene til de to kvinnene før de forsvant for ti år siden; forfatter Viveca Sten fletter fortid og nåtid elegant sammen. Det handler om attenårige Astrid, blant de mest populære jentene på Sandhamn på den tiden, og Siri, som midt i livet sliter med et havarert ekteskap fordi hun har en elsker på si’. Begge forsvant sporløst, men når skjelettrestene kommer til syne, har etterforsker Thomas plutselig to cold cases å gå etter i sømmene. 

Vennskap på prøve

Det gode vennskapet helt fra barndommen settes på prøve når Thomas får vite at Nora er i gang med sin egen etterforskning. Også forholdet til familien knaker i fortøyningene når de verste marerittene setter inn, men selv mener hun selvfølgelig det er lov å ty til det hun kan. Heldigvis går livet til Thomas brukbart på skinner, men det er ingen garanti for at han vil se gjennom fingrene med Noras ulovlige etterforskning, hvis han får vite om den.

Gode grunner til suksess

Hemmelig begravet er den tiende boken til Viveca Sten om Thomas og Nora og mordene i Sandhamn. Det er flere åpenbare grunner til at hun har solgt 6 millioner bøker i 40 land: Bøkene hennes er herlig lettleste, også Hemmelige begravet, selv om den hele tiden skifter mellom nå- og fortid. Forfatteren elsker sine egne karakterer, noe som gir dem liv og varme. Og tempoet er høyt, og kapitlene er så korte at man hele tiden bare må lese ett kapittel til ... og ett til. Vipps, er boken slukt.

Blir bare bedre og bedre

Det er med Viveca Sten som med rødvin som lagres, hun blir bare bedre og bedre. I tillegg er det tydelig at hun er på hjemmebane i Sandhamn. Miljøbeskrivelsene gir oss lyst til å besøke idyllen, men skaper også en balanse og er en sterk kontrast til de tragiske skjebnene som rulles opp i denne, og de ni andre romanene fra Sandhamn. Det er bare å glede seg til nye gåter som skal løses i den idylliske, skumle skjærgården utenfor Stockholm!

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

Hemmelig begravet
Bokmål Ebok 2020
Hemmelig begravet
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020

Flere bøker av Viveca Sten:

Intervju

Juristen som ble forfatter

Hun var en kjent, framgangsrik jurist i Sverige. Ville bare teste om hun kunne skrive skjønnlitterært. I dag er hun en av Skandinavias mest leste forfattere.

Hun skulle egentlig ikke bytte karriere. Hadde noen fagbøker bak seg, men så begynte ballen å rulle. Først bare teste om hun kunne skrive skjønnlitterært. Senere endret det seg til ønsket om å bli antatt av et forlag. Den neste ambisjonen var å bli en bestselgende forfatter. Så var det bare ett trinn igjen på stigen, og det var å bli utgitt i utlandet. Nå har bøkene hennes blitt solgt i 6 millioner eksemplarer i 40 land. Hemmelig begravet er bok nummer 10 om mordene i skjærgårdsidyllen Sandhamn.

Fikk Agatha Christie-følelsen

–Denne romanen la jeg ned mye arbeid i. Den har flere tråder, handlingen foregår på to ulike tidsplan, og hver gang du som leser tror at du har kontroll på morderen, lar jeg fortellingen ta en ny vending. Jeg pleier å sammenligne med et svært puslespill, der du leter fortvilet etter de riktige brikkene, men mange av dem passer bare nesten. Selv fikk jeg en aldri så liten Agatha Christie-følelse da jeg skrev Hemmelig begravet, kanskje fordi Sandhamn på sett og vis er et lukket rom, sier Viveca Sten om bok nummer 10.

Nora Linde – full av skyldfølelse

Hemmelig begravet handler kort fortalt om at det skal bygges nye hus på Telegrafholmen like overfor Sandhamn. De som graver finner skjelettdeler, sporene peker mot to kvinner som forsvant ti år tidligere. Den ene er Siri midt i trettiårene, den andre tenåring Astrid. Samtidig som vi følger etterforskningen til Thomas og hans team, starter Nora Linde, sykmeldt og full av skyldfølelse etter dramatikk i forrige bok, med sin egen etterforskning, sier forfatteren.

Pushes av drivkraft og stemning

Viveca Sten er systematisk. Hver bok handler om en eller annen drivkraft som får mennesker til å begå mord. I tillegg velger hun ut et nøkkelord som speiler stemningen i hver bok. Denne gangen er egoisme den store drivkraften til morderen, og nøkkelordene er skyld og skam. Hun vet nøyaktig hva som skal være drivkraft og stemning på forhånd. Tror hun. For noen ganger lever fortellingene sitt eget liv, banker henne på skulderen og sier: Det er dette boken handler om! Man tror at forfatteren bestemmer alt, men ofte er det slett ikke sånn, ifølge Viveca Sten.

Skriver om vanlige mennesker

Hun er likevel krystallklar på at bøkene hennes ikke er drapsfortellinger med gjennomvonde gjerningsmenn som plutselig bestemmer seg for å ta livet av halve familien. Hun skriver om ganske vanlige mennesker som presses av andre, eller seg selv, inn i situasjoner som de ikke forutså – og begår straffbare handlinger. – For meg blir det stadig mer interessant å utforske den menneskelige psyken med sine uendelige muligheter, og dessuten har jeg kontrakt med forlaget om at det skal bli et par bøker til om Thomas og Nora og idyllen på Sandhamn, sier forfatteren fornøyd. Ikke bare har det blitt 6 millioner bøker, filmatiseringen av Mordene i Sandhamn har nådd mer enn 80 millioner TV-seere totalt.

Ekte Norgesvenn

Viveca Sten er en ekte Norgesvenn, har flere ganger deltatt på Krimfestivalen til Cappelen Damm, og kommer sikkert tilbake. I Hemmelig begravet lar hun til og med litt av handlingen foregå i Norge, og vi tar vel ikke helt feil hvis hun har vært innom et eller annet skisenter her, for hun elsker å stå på nedoverski. Og Viveca Sten er selvsagt i full gang med bok nummer 11. Hvert skriveår er delt inn i spesielle arbeidsfaser, sånn skal det være. For Viveca Sten er både høyre og venstre hjernehalvdel med på den suksessfylte reisen som bestselgende forfatter.

 

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Utdrag
Det var lyden av listende skritt utenfor soverommet som fikk Nora Linde til å våkne. Hånden hennes famlet etter Jonas, men det var tomt på hans side av sengen.
Så husket hun at han jobbet, og at Julia var hos farmoren sin. Nora var alene på Sandhamn.
Redselen grep henne umiddelbart. Han hadde funnet henne.
Hun hadde visst det i flere måneder, at han kom til å spore henne opp. At hun aldri ville slippe unna.
Hun hadde hatt mareritt om å stå ansikt til ansikt med Emir Kovaˇc, Andreis Kovaˇcs bror. Det hadde bare vært et spørsmål om tid før han kom til å hevne seg.
Nora tvang seg til å åpne øynene og stirre ut i mørket.
Soveromsdøren gled noen centimeter opp. En svart skygge kom til syne i åpningen.
Alle sansene hennes oppfordret til flukt, men musklene nektet å lystre, enda hun visste at hun ville dø hvis hun ikke kom seg unna.
Som paralysert ble hun liggende i sengen, ute av stand til å røre seg eller finne et gjemmested. Ikke engang skrike klarte hun.
I stedet stirret hun som hypnotisert på døren. Langsomt åpnet den seg helt, og Emir Kovaˇcs iskalde blikk møtte hennes. Hatet som strålte fra den muskuløse mannen, fikk halsen hennes til å snøre seg sammen.
Hun hadde fryktet dette møtet så mange ganger, med hver fiber i kroppen.
Kovaˇc hadde på seg svarte skinnhansker. I den ene hånden holdt han 11 noe som glimtet i metall. Nå var han bare et par meter fra sengen, men Nora var fortsatt ikke i stand til å røre seg.
Først da han hevet den skinnende kniven, slapp lammelsen taket. Hun hørte seg selv skrike i dødsangst.
«Nora!»
En eller annen ristet henne i skuldrene.
«Du må våkne.»
Nora slo opp øynene og stirret rett inn i Jonas’ bekymrede ansikt.
«Du drømte igjen,» sa han og trakk henne inntil seg.

Til toppen

Om forfatter Viveca Sten

Viveca Sten (f. 1959) har tilbragt alle sine somre på øyen Sandhamn i Stockholms skjærgård, de idylliske barndomsminnene har blitt bakteppe for hennes historier om den spesielle drivkraften i mennesker som dreper.

Viveca Sten er utdannet jurist ved Stockholms Universitet og siviløkonom ved Handelshøyskolen i Stockholm. Hun har jobbet som sjefsjurist og rådgiver i blant andre Amadeus Scandinavia (SAS), LetsBuyit.com og PostNord. Nå jobber hun fulltid som forfatter og i sine krimromaner blander hun ofte elementer fra sin bakgrunn fra både juss og økonomi.

Hun debuterte som forfatter i 2008 med krimromanen Farlig farvann som første bok i en krimserie som utspiller seg på Sandhamn i Stockholms skjærgård. I sentrum av bøkene står etterforsker Thomas Andersson og barndomsvenn, og bankjurist, Nora Linde. Et år etter debuten kom oppfølgeren I den inneste kretsen og tilsammen har hun gitt ut en rekke bøker i serien. Hun er en av Sveriges mest populære krimforfattere. Bøkene i hennes serien Mordene i Sandhamn har solgt i mer enn 6 millioner eksemplarer og utgis i 40 land. TV-serien basert på bøkene har mer enn 80 millioner seere i hele Europa, og serien er snart inne i sin niende sesong.

Viveca Sten har i tillegg til krimserien gitt ut fagbøker innenfor juss og en kokebok om svensk skjærgårdsmat.

Til toppen

Bøker i serien