Julemat (Innbundet)

Forfatter:

En julebok for alle generasjoner, med nøye forklaringer og lure løsninger fra Norges mest prisbelønte og velformulerte matformidler. Andreas Viestad gir deg også sine gode tips til planleggingen, slik at du kan kose deg med juleforberedelsene - helt uten stress og mas.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 160
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202450106
Kategori: Mat og drikke
Omtale Julemat

Fra bokens forord av Andreas Viestad:

Juletradisjoner har noe evig og uforanderlig over seg. Det er en viktig del av deres image. Men virkeligheten er en annen. De er i stadig endring. Selv om de fleste av oss har klare forestillinger om hva julen bør inneholde, er dette noe annet enn for en generasjon eller to siden.

Med denne boken har jeg ønsket å skrive en julebok som er gammeldags og moderne på samme tid. Jeg vil slå et slag for gamle oppskrifter og for tradisjoner som er for viktige til å gå i glemmeboken. Samtidig som jeg ønsker å introdusere noen nye måter å behandle julematen på. Siden jeg umulig kan være den eneste som opplever at berget av rester gir meg dårlig samvittighet, men med liten lyst til å sette i gang med et nytt måltid som minner om et fra tidligere i julen, har jeg sett på nye måter å benytte restene av for eksempel pinnekjøttet og ribba.

Til toppen

Utdrag

Tips til pinnekjøttet: Har du ikke tid til å legge pinnekjøttet i bløt, går det an å få et bra resultat ved å skylle det i rennende kaldt vann i 20 minutter, og deretter koke det i rikelig vann i 2-3 timer. Bytt vann et par ganger underveis.

Tips til ribbesteking: Mange oppskrifter sier at du skal dampe kjøttet i en times tid før du steker det. Det er langt bedre hvis du damper kjøttet (det vil si steker i ovnen med folie over) i mange timer, og så runder det av på høyere varme. Ribba skal ikke være "akkurat passe stekt", den skal være skikkelig gjennomstekt, nærmest syltet i sitt eget fett.  

Tips til steking av kalkun: Det kan være lurt å steke poteter og løk i langpanna under kalkunen. De blir bare bedre av å suge til seg stekesaftene. Ha dem i langpanna når det er omtrent halvannen time igjen av steketiden.

Tips til krumkakebaking: For å få til ekte krumkaker trenger du et krumkakejern med fint mønster og en kremmerhusformet krumkakepinne. Du kan lage en variant med en takke eller en stekepanne med slippbelegg og rulle det på en pinne - det blir like godt, men ikke like fint.

Tips til helstekt laks: Har du ikke fiskekjele, kan du tilberede laksen ved å langtidssteke i ovnen. Pakk fisken og krydder samt båter med sitron i folie og sett inn i stekeovn ved 200 grader. Etter 15 minutter, skru ned til 120 grader. Bak til kjernetemperaturen er 60 grader, det tar om lag 45 minutter. Skru av varmen og la kjøle ned.

Boken er vakkert gjennomillustrert med flotte bilder av fotograf Mette Randem!

Til toppen

Om forfatter Andreas Viestad

Andreas Viestad er mangeårig matjournalist i Dagbladet Magasinet og Washington Post. Han er programleder og kokk i New Scandinavian Cooking og Perfect Day, som vises i mer enn 50 land. Han er tildelt Gullpennen, Riksmålsforbundets pressepris for sin matjournalistikk og Gourmand World Cookbook Award for sine kokebøker. Når han ikke er på reise, overvintrer han med familien på sin gård utenfor Cape Town i Sør-Afrika, og om sommeren finner du ham på den gamle familiegården utenfor Farsund. Han er også daglig leder for Geitemyra gård i Oslo som er et matkultursenter for barn. Andreas har utgitt en rekke kokebøker, blant annet fjorårets Noe godt hver dag, Hvordan koke vann, Norsk mat, Smak av krydder, Bordet fanger, På grillen og Ekte mat, alle utgitt på forlaget Cappelen Damm.

Mette Randem er en prisbelønnet og mye brukt fotograf i bøker om alt fra mat til arkitektur. Mette jobber i dag fast med Andreas.

Til toppen