Kallmyren (Innbundet)

Serie: Polarsirkelen 2

Forfatter:

Kari Engen (Oversetter)

Med Kallmyren viser Liza Marklund igjen hvorfor hun regnes som en av Skandinavias største krimforfattere, med en oppslukende og spennende thriller, pakket inn i en god dose mystikk.

Kallmyren er en frittstående oppfølger til Polarsirkelen, Liza Marklunds kritikerroste og bestselgende tilbakekomst til krimsjangeren. Kallmyren har fått fantastiske kritikker i Sverige.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Kallmyren
Oversatt av: Engen, Kari
Serie: Polarsirkelen
Serienummer: 2
ISBN/EAN: 9788202760274
Kategori: Krim og spenning og Krim og mysterier
Omtale Kallmyren

Myrens hemmeligheter

Når et mystisk brev med signaturen til kona dukker opp, tretti år etter at hun døde, blir politimannen Wiking Stormberg satt på brutale prøver. Er det savnet som spiller ham et puss, eller er noen ute etter ham og familien hans?

August 1990

Tjuesju år gamle Helena Stormberg forsvinner da hun er ute for å plukke bær. Da letemannskapene finner spedbarnet hun har hatt med seg på turen, oppspist av innsekter og med ansiktet oppsvulmet til det ugjenkjennelige, tar de alle for gitt at hun er død. Men som ved et mirakel gir den lille jenta fra seg et klynk da hun blir løftet opp. Med blålys blir hun fraktet til sykehuset i Stenträsk, der de konstaterer at tilstanden er kritisk, men ikke livstruende, og at jenta antageligvis slipper unna den skremmende og kjølige augustnatten, alene i en lysegrønn BabyBjörn, uten varige men.
Letingen etter jentas mor fortsetter utover natten, helt til politihunden Charlie får ferten av sporene som leder bort fra bærbuskene og rett ut i myra. Der, som i folkloren om menneskene som var blitt slukt av myrhullene, forsvinner alle spor av Helena Stormberg.

August 2020

Tretti år senere er Helenas enkemann, Wiking Stormberg, blitt politisjef i Stenträsk, slik faren hans var da han selv var ung. Han sliter fortsatt med savnet og sorgen. Men barna, som nå er voksne og har flyttet hjemmefra, og jobben som politisjef i Stenträsk har holdt ham oppe og gitt ham mening med livet. At han selv er blitt alvorlig syk, har han ikke fortalt til noen. Han har planer om å gjøre det, han må bare finne det riktige tidspunktet. Men før han rekker å gjøre det, skjer det noe som snur opp ned på alt.

Brevet

Wiking og Helenas sønn Markus har takket ja til å lede et hemmelig, sikkerhetsgradert prosjekt på Robotbasen der han jobber. Men nå har han mottatt et mystisk brev. Da Wiking får se brevet går det kaldt nedover ryggen hans. Brevet er skrevet på brevpapir fra Hotel International og inneholder en klar oppfordring om å trekke seg som prosjektleder for det hemmelige prosjektet. Men det er ikke først og fremst den truende tonen som gir Wiking metallsmak i munnen.

Signaturen

Brevet er skrevet med en håndskrift han kjenner så altfor godt. Og nederst i høyre hjørnet er det tegnet en stjerne som ligner det arret Helena hadde på magen. En stjerne han selv har sett på så mange brev og lapper. Det er ingen tvil. Det er Helenas signatur.
Med flere merkelige hendelser, veksler Wiking mellom å tro han er i ferd med å bli gal, og å tro at det faktisk finnes en reel trussel mot ham og familien hans. Og mens familie og venner mener han jakter et spøkelse, blir han selv stadig mer usikker på om det i stedet er et spøkelse som jakter ham. 

Oppslukende

Der Wiking Stormberg sjonglerer jobb, sykdom og jakten på svar, sjonglerer forfatter Liza Marklund effektivt historien fra nåtid og tilbake da hovedpersonen var politistudent og traff sin store kjærlighet. Kallmyren er en frittstående oppfølger til Polarsirkelen fra 2021, og med det den andre boken i Marklunds Stenträsk-trilogi. Den populære forfatteren har solgt over 23 millioner bøker på 40 språk, og er den eneste Skandinaviske kvinnen som har toppet New York Times bestselgerliste. Med Kallmyren viser hun igjen hvorfor hun regnes som en av Skandinavias største krimforfattere, med en oppslukende og spennende thriller, pakket inn i en god dose mystikk.

Av Sarah Natasha Melbye

Til toppen

... en krim som oser av fortellerglede og overskudd
Elin Brend Bjørhei, VG

Andre utgaver

Kallmyren
Bokmål Ebok 2023
Kallmyren
Bokmål Nedlastbar lydbok 2023
Kallmyren
Bokmål Heftet 2023

Flere bøker av Liza Marklund:

Intervju

Krim fra det kalde nord

Liza Marklund har gjort comeback med sin storslåtte krimserie fra området hun selv vokste opp: Norrbotten, 12 mil sør for polarsirkelen, til det fantastisk vakre landskapet med snø, is, skoger og midnattssol.

– Plassen der du vokser opp kjennetegner deg for livet, både mennesker og natur. Jo eldre jeg blir, desto tydeligere kjenner jeg det. Polarsirkelen-bøkene er et resultat av dette, en måte å komme hjem på, forteller Liza Marklund. Hun har hentet inspirasjon fra Pålmark i Norrbotten hvor hun kommer fra, langt inne i de svenske skoger, langt mot nord.

Skandinavisk verdenssuksess
Marklund er en av Sverige mest suksessrike forfattere, og aller mest kjent for den bestselgende krimserien om Annika Bengtzon. Hun har mottatt et tyvetalls priser og utmerkelser, både i Sverige og internasjonalt. Sammenlagt har hun solgt over 23 millioner bøker, og er den eneste skandinaviske kvinnen som har ligget på New York Times bestselgerliste. Med fjorårets thriller Polarsirkelen og årets bok, Kallmyren, startet Marklund et nytt kapittel i forfatterskapet. Bøkene har fått fantastisk mottakelse. Dette er en planlagt trilogi, men hver bok kan leses uavhengig av hverandre..
I Kallmyren møter vi Wiking Stormberg, politimann i Stenträsk, Norrbotten, som i 1990 mistet sin kone Helena ved myra. Tretti år senere mottar deres felles sønn et varselbrev, med morens håndskrift. Det er dermed duket for både mystikk og spenning i denne kritikerroste thrilleren.

Sa farvel til offentligheten
For noen år siden valgte Liza Marklund å trekke seg tilbake fra offentligheten, etter å ha vært en markant og engasjert personlighet i samfunnsdebatten i mange år, som nyhetsredaktør, forfatter; Unicef-ambassadør og feminist.
– Min ambisjon var å være offentlig så lenge jeg orket, og det eneste som forbauser meg, er at jeg orket så lenge. At mannen min ble syk var også en liten del av forklaringen, men ikke hele. Det er en egenverdi å være «kjent», man kan påvirke og bli bekreftet og tidvis også beundret. Da jeg bestemte meg for å trekke meg tilbake, viste jeg ikke om jeg var avhengig av oppmerksomheten, om jeg kom til å visne og dø uten. Tvert imot har jeg aldri hatt det så bra som da jeg slapp å være i offentligheten. All oppmerksomhet stjeler energi, selv om den er positiv, og jeg lever fint uten den. Jeg er fornøyd med å skrive bøkene mine, være sammen med barnebarna og se på tv på kveldene. Faktisk er jeg verdens kjedeligste person. Når jeg virkelig skal feste, går jeg ned til naboen min Nina og drikker et glass rødvin, sier Marklund.

Skrev krim som barn
Marklund begynte å skrive krim allerede da hun var liten.
– Som barn elsket jeg mysteriebøker, den første boken jeg leste var Kitty og spøket. Så snart jeg kunne stave meg igjennom bøker selv, begynte jeg å skrive egne. Jeg satt i lekestuen og skrev i pappas rutete kollegieblokk. Min heltinne het faktisk Annika allerede da, sier Marklund, og viser til sin mangeårige krimheltinne Annika Bengtzon. Senere skulle også datteren hennes få navnet Annika.

Tre krimbøker fra nord
Også i sin nye krimserie har hun hentet inspirasjon fra egen oppvekst og lokalsamfunnet i nord. Tre bøker skal det bli, om et sted og en tid som har utspring i forfatterens egen bakgrunn.
– Byen Stenträsk i Norrbottens skoger er summen av minner og visjoner, og byens innbyggere er skygger og drømmer av et liv som har blitt levd. Jeg har villet skape noe virkelig i den sjangeren som har blitt en del av meg: spenningen og ettertanken, underholdningen og samfunnskontrakten. Mennesker som meg er en utdøende rase, oppvokst med selvhusholdning og Evangeliska Fosterlandsstiftelsen. Min generasjons erfaringer blir de aller siste analoge. Ambisjonen i Polarsirkelen-bøkene har vært å være sann mot dette: mot tiden, stedet, historien og karakterene, sier Marklund.

Redaksjonen

Til toppen

Utdrag

Det var måneskinn den natten, med klare stjerner og svevende tåkeslør over myra. Skyggene var dype og blå.
Ved tretiden om morgenen kom det første, grumsete grålyset til syne. Solen skulle ikke ta seg over horisonten før om ytterligere en time, men ledelyset innfant seg og visket ut kontrastene. Dette forenklet selvsagt letingen etter jentas mor, tjuesju år gamle Helena Stormberg. Etter at barnet var funnet, konsentrerte man søket om den nordvestlige delen av våtmarksområdet.
Jenta hadde ligget i en lysegrønn bag av merket BabyBjörn, en slags bærbar stoffseng med håndtak, som var vanlig på begynnelsen av nittitallet. En flettet kurv, halvfull av multer, sto ved siden av.
Politihunden Charlie, som var en av distriktets dyktigste, fikk ganske snart ferten av kvinnens spor like ved multekurven. Det beveget seg i sirkler og buer over tuer og rundt busker, hun hadde åpenbart gått rundt der og plukket bær en god stund. Til slutt fant den et spor som skilte seg fra de øvrige. Det førte rett ut i myra. Hundeføreren, en førstebetjent fra Pitholm som altså het Pettersson, hadde store problemer med å følge etter. Fire eller fem ganger holdt han på å synke nedi, før Charlie til slutt stoppet ved tuestrengens slutt. Der, et par hundre meter fra multekurven og spedbarnet, mistet hunden sporet.
(…)
Søket fortsatte frenetisk i stadig videre sirkler, og 15. august, klokka halv åtte om morgenen, ble Helenas mørkeblå vindjakke funnet. Den lå fuktig og slengt over en einer i kanten av myra, nesten én kilometer fra babybagen og multekurven. I høyre jakkelomme fant man bilnøklene hennes og nøklene til leiligheten. I innerlomma lå lommeboken med penger, sertifikat, bankkort og personsøker.
De dykkene som ble utført i forbindelse med forsvinningen hennes, skjedde under vanskelige forhold og med betydelig risiko for redningsmannskapet. De ga ingen som helst resultater. Liket av Helena Stormberg ble aldri funnet. Ingen hørte fra henne igjen.
Således kom hun til å hvile et sted i Kallmyren, vugget av hvitmose, sopp, alger og mikrofossiler.
Det ble sagt at hun av og til sang over våtmarken, og da spesielt i tåkete sensommernetter lik den hun forsvant i.
Vuggeviser, sa man, gjennomskinnelige, i moll.

Til toppen

Bøker i serien