Polarsirkelen (Innbundet)

Serie: Polarsirkelen 1

Forfatter:

Kari Engen (Oversetter)

Mesterlig og storslått comeback fra Liza Marklund

En naken og hodeløs jentekropp blir funnet murt inn i et brofundament i en småby helt nord i Sverige. Svarene ligger i grusomme hemmeligheter som har vært skjult i nesten 40 år.

Fem tenåringsjenter i småbyen Stenträsk i Norrbotten møtes en gang i måneden for å diskutere litteratur. En av dem forsvinner sporløst sommeren 1980. Førti år senere blir hun funnet drept. Julen 2020 blir de fire kvinnene i boksirkelen, som de kalte Polarsirkelen, gjenforent for første gang etter venninnens forsvinning. Smertefulle hemmeligheter som har vært skjult i flere tiår, truer med å bli avslørt, med ødeleggende konsekvenser. Gutten som flere av jentene var forelsket i i 1980, Wiking Stormberg, er nå politimester i den frostbitte byen ved polarsirkelen. Han leder etterforskningen av det makabre funnet i brofundamentet. Nådeløst trekkes han inn i dramaet som formet livene til de overlevende kvinnene.

Polarsirkelen er en karakterdrevet kriminalroman av høyeste rang fra den svenske krimdronningen!

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Polcirkeln
Oversatt av: Engen, Kari
Serie: Polarsirkelen
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788202714062
Kategori: Krim og spenning og Krim og mysterier
Omtale Polarsirkelen

Fortidens spøkelser

Venninnene Susanne, Carina, Birgitte, Agneta og Sofia diskuterer jevnlig litteratur i lesesirkelen Polarsirkelen. En uværsdag sommeren 1980 kommer Sofia aldri hjem fra treffet på biblioteket.

Venninnene har gått i samme klasse siden de begynte på skolen. I sjuende klasse er de fem jentene de eneste elevene på hele skolens ungdomstrinn som velger Litteraturkunnskap som valgfag. Da starter de også lesesirkelen Polarsirkelen. De har alle ulike grunner for å være med; Carina elsker bøker, Birgitta er generelt ambisiøs, Agneta har selv en forfatterdrøm og Susanne er med fordi Birgitta og Carina er det. Sofias grunner er mer uklare, men sjansen er stor for at foreldrene har tatt valget for henne. Hun er datter av kommunalråden i Stenträsk, og litteraturkunnskap er et prestisjefylt fag.

Eksklusiv bokklubb
Tenåringsjentene stiller uansett fast til møtene i Polarsirkelen. Der leser de den samme boken og diskuterer den etter fastsatte kriterier. Mange vil etter hvert være med i den eksklusive klubben, men ingen slipper inn. Polarsirkelen startet med fem medlemmer på ungdomsskolen, og slik fortsetter det også gjennom videregående. Men med tiden blir ulikhetene hos jentene stadig tydeligere, og når skolegangen nærmer seg slutten, er også Polarsirkelens fremtid usikker. Alle forstår at ting vil endre seg. Men ingen av dem kan forberede seg på endringene som kommer.

Forsvinningen
En uværsdag på sensommeren 1980 kommer Sofia aldri hjem fra Polarsirkelens treff på det lokale biblioteket. Noen dager senere blir gymposen hennes med bøker funnet i en grøft i nærheten, men Sofia Hellsten er sporløst forsvunnet. Forsvinningen ryster lokalsamfunnet, men ingen kan forutse hvor mye det som har skjedd skal prege de gjenværende jentene. For under bakken ligger mørke hemmeligheter skjult, og kommer de til overflaten vil de påvirke jentenes liv og forhold mer enn noen aner.

Funnet
Fredag 20. desember 2019 blir liket av en ung jente funnet i fundamentet til broen som fører over Piteälven. Kroppen er naken og tilsynelatende halshugget. Der hodet hennes skulle vært, ligger en skoleveske, klær og en lommebok. Alt tilhører Sofia Hellsten som forsvant sporløst nær 40 år tidligere. I flere tiår har man ønsket at Sofia skulle bli funnet, og sannheten om forsvinningen komme frem. Men forfatningen hun er i skaper forferdelse, sorg og raseri. Hvem kunne gjøre noe slikt på det lille stedet der alle kjenner alle?
De fire gjenlevende medlemmene av Polarsirkelen er nå godt voksne kvinner. De har sporadisk kontakt, men lever forskjellige liv på hver sin kant. Nå blir de tvunget til å gå tilbake til ungdomstiden for å se om noe der kan ha ført til det forferdelige drapet. Svarene som venter dem vil endre absolutt alt.

Spennende og overraskende
Liza Marklund er endelig tilbake i sjangeren hun slo igjennom med i 1998. Hun er mest kjent for sin bestselgende krimserie om journalisten Annika Bengtzon, og har solgt over 23 millioner bøker på mer enn 40 språk. Hennes nye bok Polarsirkelen er første del av en trilogi. Her har Marklund lagt handlingen til stedet der hun selv vokste opp, helt nord i Sverige, og lar oss følge både de fem hovedpersonene i ungdomstiden, og etterforskningen av det makabre funnet i nåtid. Polarsirkelen er en spennende og overraskende kriminalroman om fortidens mørke valg og deres grufulle konsekvenser. 

Av Sarah Natasha Melbye

Til toppen

Griper leseren fra start, og Marklunds evne til å bygge historien imponerer.
Karin Flygare, BTJ

Andre utgaver

Polarsirkelen
Bokmål Ebok 2021
Polarsirkelen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Polarsirkelen
Bokmål Heftet 2022

Flere bøker av Liza Marklund:

Intervju

Tilbake til det kalde, vakre nord

Liza Marklund gjør comeback med første del av en storslått krimtrilogi. Polarsirkelen tar oss dit hvor Liza vokste opp: Norrbotten, 12 mil sør for polarsirkelen, til det fantastisk vakre landskapet med snø, is, skoger og midnattssol.

– Plassen der du vokser opp kjennetegner deg for livet, både mennesker og natur. Jo eldre jeg blir, desto tydeligere kjenner jeg det. Polarsirkelen er et resultat av dette, en måte å komme hjem på, forteller Liza Marklund om sin nye bok. Hun har hentet inspirasjon fra Pålmark i Norrbotten hvor hun kommer fra, langt inne i de svenske skoger, langt mot nord.

Skandinavisk verdenssuksess

Marklund er en av Sverige mest fremgangsrike forfattere, og aller mest kjent for den bestselgende krimserien om Annika Bengtzon. Hun har mottatt et tyvetalls priser og utmerkelser, både i Sverige og internasjonalt. Sammenlagt har hun solgt over 23 millioner bøker, og er den eneste skandinaviske kvinnen som har ligget på New York Times bestselgerliste. Nå starter Marklund et nytt kapittel i forfatterskapet: Polarsirkelen er en spennende og mangefasettert historie i den sjangeren hun fornyet mot slutten av 1990-tallet; nå bryter hun igjen ny mark med en bok som spenner over fire tiår.
Fem tenåringsjenter i den lille byen Stenträsk i Norrbotten møtes en gang i måneden for å diskutere litteratur. En av dem forsvinner sporløst sommeren 1980. Førti år senere blir hun funnet, myrdet. Julen 2020 gjenforenes de fire kvinnene i boksirkelen, som de kalte Polarsirkelen, for første gang etter vennens forsvinning. Skal de endelig få svar på hva som hendte?

Å leve på lånt tid

– Jeg har alltid hatt en sterk følelse av at jeg lever på lånt tid. Det gjør vi jo virkelig alle, i ordets mest bokstavelige forstand, men for meg har denne kunnskapen alltid vært en tydelig og nærværende forvissning, forteller Marklund via sin svenske utgiver, Piratförlaget. – Allerede som lite barn snudde jeg meg hver gang jeg gikk hjemmefra huset og tenkte: Kanskje er det siste gangen jeg ser det.

Det er heller ingen hemmelighet at Marklund har hatt utfordringer de siste ti årene. Hun trakk seg tilbake fra rampelyset, men ga noen få intervjuer der hun åpnet opp om egen stoffskiftesykdom, og om datteren og mannens kreftsykdom. Nå er alle friske.
– At jeg skulle leve til jeg ble nesten 60 år har jeg aldri forestilt meg. Jeg så den andre enden av livet mitt som et sceneteppe som skulle gå langsomt ned, etter at jeg hadde klart de oppgavene som jeg hadde satt meg fore: At barna skulle vokse opp og flytte hjemmefra, at bokserien min skulle bli ferdig, at datteren og mannen min skulle overleve den kreften de ble rammet av. Alt dette skjedde, men jeg døde ikke, forteller Marklund.

En gave

– Nå står jeg på den andre siden av et liv jeg allerede har levd til fulle og ser meg forundret omkring, og det er faktisk vidunderlig, sier hun via sin svenske utgiver. – Jeg har fått en presang, en tilværelse jeg ikke forventet meg. Forsiktig og litt fomlende har jeg lett etter hva som skulle komme etterpå. Det jeg har funnet er en lengsel og en glede i å se bakover, ikke fremover. En vilje til å granske det som har vært, den jeg har blitt, hvordan alt henger sammen i en organisk helhet. Jeg har vært opptatt av dette i karantenen under pandemien, og det har resultert i en fortelling om hva som har vært, og hvordan det ble, om livsvalg og hva disse medfører.


Tre krimbøker fra nord

Tre bøker skal det bli, om et sted og en tid som har utspring i forfatterens egen bakgrunn.
– Byen Stenträsk i Norrbottens skoger er summen av minner og visjoner, og byens innbyggere er skygger og drømmer av et liv som har blitt levd. Jeg har villet skape noe virkelig i den sjangeren som har blitt en del av meg: spenningen og ettertanken, underholdningen og samfunnskontrakten. Mennesker som meg er en utdøende rase, oppvokst med selvhusholdning og Evangeliska Fosterlandsstiftelsen. Min generasjons erfaringer blir de aller siste analoge. Ambisjonen i Polarsirkelen har vært å være sann mot dette: mot tiden, stedet, historien og karakterene, sier Marklund.

Av Redaksjonen

Til toppen

Utdrag

Liket ble funnet på en av årets korteste dager, de ikke-eksisterende, da solen har sviktet menneskene ved den nordlige polarsirkelen og knapt nok sender ut en antydning til lys. Det lå i et fundament til broen som fører over Piteälven opp mot Robotbasen, nakent og hodeløst.
Det var en jente, eller muligens en ung kvinne; hvem kan si med sikkerhet hvor grensen går? Ved myndighetsalderen? Uansett visste man straks og uten tvil hvem kroppen en gang hadde tilhørt.
Navnet hennes var Sofia Hellsten, og hun hadde ikke rukket å fylle atten år. En jente, altså.
Hun var datter av daværende kommunalrådmann Hil[1]ding Hellsten og forsvant på vei hjem fra biblioteket en tordentung ettermiddag på sensommeren i 1980, altså nesten førti år tidligere. Allerede et par dager senere var gymposen hennes med bibliotekbøker blitt funnet i en grøft rett på hitsiden av Gransel, men Sofia selv var sporløst forsvunnet. Helt fram til denne blytunge desemberdagen da verden var ugjennomskinnelig og fullstendig tappet for farge. Skolevesken, klærne og lommeboken lå der hodet hennes burde ha vært.
Funnet kunne ha ført med seg lettelse, en kollektiv utånding. Tomrommet etter Sofia Hellsten hadde vært et åpent sår i samfunnet i nærmere fire tiår, et sår som bare lot seg lege ved at jenta ble funnet og sannheten avdekket: Dette hersket det enighet om. Slik ble det ikke nå, og det skyldtes naturligvis den forfatningen hun var i. Bunnløs sorg og uforløst raseri kom til å prege medienes rapportering om hendelsen. Til og med Sveriges Television sendte et team opp fra Stockholm for å få ekstra god lyd og bra bilder.
For de fire kvinnene som sammen med Sofia Hellsten i sin tid hadde utgjort lesesirkelen Polarsirkelen, ble funnet i brofundamentet svært omveltende. Det satte krefter i sving som i årevis hadde vært omhyggelig skjult, og rev i stykker liv som kanskje aldri hadde vært hele.
Noen ville ha sagt at det begynte med Wiking Stormberg, klassekameraten som flere av jentene var forelsket i.
Andre ville ha pekt på klasseskillene, på jentenes ulike forutsetninger.
Spørsmålet er likevel om ikke alt egentlig begynte med Lolita.

Til toppen

Om forfatter Liza Marklund

Liza Marklund (1962) vokste opp i Norrbotten i Nord-Sverige. Hun jobbet som journalist i 15 år, sist som sjefredaktør for et nyhetsprogram på svensk fjernsyn. I 1998 ble hun forfatter på heltid. Marklund er mest kjent for sine bestselgende krimromaner om journalisten Annika Berngtzon. Flere av bøkene er filmatisert. Marklund har mottatt en rekke priser og har solgt 23 millioner bøker på over 40 språk.  

Til toppen

Bøker i serien