Kunsten å følge hjertet (Innbundet)

Serie: Burma-trilogien 3

Forfatter:

Christian H. Heyerdahl (Oversetter)

En ny bestselger fra forfatteren av verdenssuksessen Kunsten å høre hjerteslag​!

Kunsten å følge hjertet griper tak allerede fra første setning, og slipper ikke før du har frydet deg gjennom en fortelling om hva som virkelig betyr noe i livet: Kjærligheten.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Das Gedächtnis des Herzens
Oversatt av: Heyerdahl, Christian H.
Serie: Burma-trilogien
Serienummer: 3
ISBN/EAN: 9788202662455
Kategori: Romaner
Omtale Kunsten å følge hjertet

Kan kjærligheten overvinne grenser?

Jan-Philipp Sendker kan virkelig kunsten å skrive sterke kjærlighetshistorier! Romanen Kunsten å følge hjertet er også en nydelig oppvekstskildring, og gir et unikt og spennende innblikk i den burmesiske kulturen.

Alle fortellinger handler om kjærlighet. Slik lyder første setning i Kunsten å følge hjertet. Vi er umiddelbart en del av det fortrolige forholdet mellom den tolv år gamle gutten Bo Bo og onkel U Ba. De bor i Kalaw i Burma. Bo Bo har en sjelden egenskap: Han kan lese på øynene hvordan folk egentlig har det. Akkurat som morfaren en gang behersket kunsten å høre hjerteslag. Faren besøker Bo Bo en gang i året. Morens sykdom gjør at hun ikke kan være sammen med sønnen. Foreldrene bor et helt annet sted.

Kjærlighetens dilemmaer

Barna på skolen kaller Ba Ba for stygge arrtryne, og han lander i slåsskamp på grunn av det store arret han har tvers over kinnet. Han vet ikke hvordan han har fått det. En dag begynner onkelen å fortelle historien om Ba Bas foreldre. Vi føres 10-15 år tilbake i tid og får høre om kjærligheten mellom dem, om graviditeten og om de aller første leveårene til Ba Ba. Mamma Julia vokste opp i New York med en amerikansk mor og en burmesisk far, og med et liv og en karriere som var typisk vestlig. Men i likhet med faren er Julia et søkende menneske. På en reise til Burma treffer hun Thar Thar, en burmesisk munk som driver et hjem for foreldreløse barn. Når han blir med sin elskede Julia til New York, utsettes begge for dramatiske dilemmaer. Spørsmålet er om de kan kunsten å følge hjertet. 

Kunsten å leve med sin arv

Etter hvert som Bo Bo får vite sannheten om sine foreldre, er vi med på en reise som handler om hans lengsel etter å få vite hvem han er, og hvorfor moren ikke vil ha noe med han å gjøre. Og hvor kommer arret i ansiktet fra? Svarene får du etter hvert, men dette er først og fremst en fortelling der du beveges av levende mennesker som settes brutalt på prøve, enten de er i New York, eller i et Burma preget av et politisk regime uten menneskelige hensyn. Hele tiden følger vi modige Ba Bas kamp for et verdig liv, der gener og kultur fra to vidt forskjellige land skal forenes.

Skinnende letthet og klarhet

Det som fascinerer aller mest når du leser Kunsten å følge hjertet, er den skinnende lettheten og klarheten som preger språkstilen til forfatteren. Ordene og handlingen flyter så ubesværet avgårde og skaper en vedvarende interesse for Ba Ba og alle hans umulige utfordringer. Forfatter Jan-Philipp Sendker har vært journalist for Stern i Asia i mange år, og øser av sin kunnskap om magiske Burma. Men det beste med denne fantastiske romanen er likevel budskapet: Kunsten å følge hjertet handler om hva som er virkelig viktig i en verden stadig mer preget av uro og lengsel etter noe dypere. Nemlig det alle fortellinger egentlig handler om, ifølge forfatteren:
Kjærligheten.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

Kunsten å følge hjertet
Bokmål Ebok 2020
Kunsten å følge hjertet
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Kunsten å følge hjertet
Bokmål Heftet 2021

Flere bøker av Jan-Philipp Sendker:

Intervju

Forelsket i Burma

Romanene hans om Burma er elsket av millioner av mennesker. Tyskeren Jan-Philipp Sendker er utenriksjournalisten som ble forfatteren som skriver om det som betyr noe.

Han var en travel journalist, og dekket Asia for det tyske magasinet Stern. I 1995 kom han til Burma. Etter tre uker på kryss og tvers i det magiske landet var han forelsket. Da forstod han også at han ville utfordre seg selv som skribent. Han ville skrive sin første kjærlighetsroman, og handlingen skulle legges til Burma.

Overlever tid og rom

–Mine bøker forteller historier som vi alle drømmer om. Historier som overlever tid og rom, viser hvilken sterk kraft som ligger i kjærligheten, og ikke minst hvordan den overgår alt det vonde som verden er så full av. Samtidig skal de underholde leseren. Gjerne også bevege og berøre. Sist, men ikke minst, er jeg glad når jeg hører at mine lesere også lærer noe om andre mennesker og deres kultur, dermed også seg selv, sier Sendker.

Mor og sønn-relsjonen

Kunsten å følge hjertet er tredje roman i den frittstående Burma-trilogien, der alle bøkene kan leses hver for seg, med nye hovedpersoner i hver bok. Denne gang handler det om den tapre, tolvårige Bo Bo og hans lengsel etter sin forsvunne mor. 
Kunsten å følge hjertet er ikke minst en ode til barns nysgjerrighet og tapperhet, det burde vært mer satt pris på i vår vestlige del av verden, jeg prøver å knytte dette til Julias skjebne. Det hun har gjort med sønnen sin er ekstremt, og hun har ikke greid å takle det. Så har hun bestemt seg for at det var best for sønnen å ikke se sin mor, og dermed ikke skjønt hvilken lengsel han bærer på. Spørsmålet er om det vil være mulig å forenes når sannheten endelig kommer Bo Bo for øret, sier forfatteren.

Umiddelbart fascinert

Men hvorfor har han ikke valgt Thailand eller Bali eller et mer vestlig inspirert land som scene for sine romaner?
– Da jeg kom ut av flyet i Burma første gang i 1995, var min aller første tanke: Hva er galt her? Ingen biler i gatene. Ingen TV’er. Og hele tiden strømbrudd, som om vi var satt hundre år tilbake i tid. Burmas politiske makthavere hadde misligholdt landet i mange år, men buddhismen, vennligheten og menneskenes beskjedenhet fasinerte meg umiddelbart. Mitt forhold til Burma kan oppsummeres veldig enkelt: Kjærlighet ved første blikk.

For å ta inn atmosfæren

Etter hvert har landet, som nå heter Myanmar, åpnet seg. Det er et land i hurtig forandring, og det prøver Sendker også å formidle i Burma-trilogien. Han uttrykker at han ikke drar dit for å researche lenger, men for å ta inn atmosfæren og la seg inspirere av land og folk, samtaler og ulike begivenheter. Og forskjellen på øst og vest er fortsatt markant. Når man som Thar Thar kommer fra en liten by i Burma til New York, er forskjellen rett og slett voldsom, til tross for at Burma nå er åpnet og gjennomgår sosiale reformer, ifølge Sendker.

«En litterær meditasjon»

Jan-Philipp Sendker har selv bodd i New York i flere år. Han er stor i Tyskland, har tre barn, og har en viktig litterær stemme internasjonalt. Han har også skrevet en Kina-trilogi, og vil gjerne selv beskrive innholdet i bøkene sine som en litterær meditasjon. Mange vil nok være enige. Han leverer fortellinger som fortjener å bli lest sakte, slik at du kan ta inn atmosfæren og budskapet som ligger på og mellom linjene. For eksempel i Kunsten å følge hjertet.

 

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Utdrag

De dro til et tehus ved bredden av Myitngeelven. Thar Thar parkerte mopeden og tok dem til et bord i utkanten av terrassen. Nesten alle blikk fulgte dem på deres vei gjennom lokalet. Samtalene ble lavere, noen ble helt tause. I noen ansikter så hun vennlig nysgjerrighet, i andre misbilligelsens heslige, mørke skygge.


Julia snudde ryggen til dem og satte seg på en krakk. Foran dem lå en bred, rolig flod med husbåter duvende langs bredden. På en av dem var det noen barn som lekte, på dekket til en annen satt en mann på huk og bøtte et fiskegarn. Ved siden av båtene sto to kvinner til knes i vannet og vasket tøy.


Julia snudde seg, fremdeles var mange blikk rettet mot henne.
Hun bøyde seg mot Thar Thar og hvisket: «Det ser ikke ut som om vi er særlig velkomne her.»
«Det var min feil. Ikke vær bekymret for det», sa han.
«Hvorfor stirrer alle sånn på oss?»
«Fordi vi ikke følger reglene.»
«Hvilke regler?»
«En munk i følge med en vakker, ung kvinne. Det er noe de aldri har sett før, og det går egentlig ikke an heller.»
«Men du er jo ikke offisielt sett munk.»
«Men det er det de færreste som vet. De ser bare den røde kutten og det glattbarberte hodet.»
Han ropte på en servitør, en ung pike kom subbende bort til dem og mønstret dem begge like utilslørt med blikket. Thar Thar bestilte to skåler nudelsuppe.
Da hun var gått igjen, pustet han dypt et par ganger.
«Kan jeg spørre deg om noe?»
«Hva du vil.»
«Vær så snill, ikke svar med en amerikansk floskel som jeg ikke forstår.»
«Det skal jeg ikke. Jeg lover.»
«Hvor lenge skal du bli?»
Julia lot det gå et par sekunder før hun svarte.
«Så lenge du vil.»
«Det jeg mener er: Når drar du tilbake til New York?»
«Aldri. Ikke uten deg», forklarte hun rolig og bestemt. «Jeg skjønte godt hva du spurte om.»


Det tvilende, gjennomtrengende blikket, som om han håpet å finne en antydning i øynene, i munnens form, i hodets holdning, som kunne røpe om hun virkelig mente det hun sa.
«Naturligvis bare hvis du vil», skyndte hun seg å legge til da hun så det alvorstunge ansiktet hans.

Til toppen

Om forfatter Jan-Philipp Sendker

Jan-Philipp Sendker

Tyskeren Jan-Philipp Sendker er utenriksjournalisten som ble forfatteren som skriver om det som betyr noe.

Han var en travel journalist, og dekket Asia for det tyske magasinet Stern. I 1995 kom han til Burma. Etter tre uker på kryss og tvers i det magiske landet var han forelsket. Da forstod han også at han ville utfordre seg selv som skribent. Han ville skrive sin første kjærlighetsroman, og handlingen skulle legges til Burma.

Jan-Philipp Sendker fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Kunsten å høre hjerteslag (på norsk i 2013), som er solgt til over 20 land og skal bli film.  Også Kunsten å være den man er (2014), ble en stor suksess. Han har også skrevet tre romaner med handling fra Kina. Sendker er fra Tyskland og bor i Berlin med sin familie.

Til toppen

Bøker i serien