Øynene som ser (Innbundet)

Forfatter:

Elsa Frogner (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: I've Got My Eyes on You
Oversatt av: Frogner, Elsa
ISBN/EAN: 9788202614843
Kategori: Krim og spenning og Thriller
Omtale Øynene som ser

Dødbringende sannhet

Politiet tar som vanlig for seg offerets nærmeste først, og det tar ikke lang tid før alle mener Alan står bak ugjerningen.

Ifølge vitner var Kerry litt for hyggelig mot en annen gutt mot slutten av festen, og Alan ble sjalu og dro sin vei i sinne. Alan blånekter for å ha noe med drapet å gjøre. Han sier at han dro til en pizzarestaurant og hygget seg med tre kamerater, som alle tre gir ham alibi for drapstidspunktet rett før midnatt.

Venn og drapsmann?

En annen gutt som spiller en avgjørende rolle i dette dramaet, er Jamie i nabohuset. Han ble hjerneskadet under fødselen, og klarer ikke helt å gjøre rede for det han ser. Kerry er Jamies beste venn, og han er lei seg for å ikke bli invitert til festen. Han sniker seg ut for å gjøre det han elsker mest av alt når festen er over: Å svømme med Kerry. Når han kommer hjem igjen, gjemmer han de våte buksene så mamma ikke skal se at han har svømt i bassenget. Han er hele tiden opptatt av Sværingen som har dyttet Kerry ut i bassenget. Problemet er at Jamie bruker samme kallenavn om seg selv. Kan han virkelig være drapsmannen?

Farlig for storesøster

Kerrys storesøster Aline jobber som rådgiver på byens High School, og er tett på Kerrys venner daglig. Når drapsetterforsker Mike Wilson spør henne om informasjon, innkaller hun vennene til samtaler og bryter taushetsplikten, i forsøk på å finne drapsmannen. Kerry var svært populær og hadde ingen uvenner på skolen, så hva kan i så fall være motivet? Jakten på sannheten kan vise seg å bli svært farlig for Aline…

Flere mistenkte

Vi følger flere tråder, og etter hvert synes også Aline det er hyggelig å bli bedt ut på middag av etterforsker Mike. Mammaen til Jamie blir helt lamslått når hun finner klorluktende, våte bukser i klesskapet, og politiet leter etter mannen som hjalp Kerry da hun punkterte rett før festen og senere forsynte henne med en kasse alkohol. Og hva mente Kerry med den rare meldingen hun sendte til Aline morgenen før hun døde?

Garantert ny bestselger

Det er godt å se at «Dronningen av spenning» nekter å la seg vippe ned fra tronen. Dette er lett, fin underholdningskrim av beste merke, og en ny førsteplass på bestselgerlisten til New York Times. Boken er lettlest, dialogene flyter, intrigen er troverdig, det er snert over avsløringen, og ingen trege scener drar ned tempoet som Higgins Clark er så kjent for. Kan man ønske seg noe mer i denne sjangeren?

 

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

Øynene som ser
Bokmål Ebok 2019
Øynene som ser
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020

Flere bøker av Mary Higgins Clark:

Intervju

Dronningen av spenning

De fleste av leserne ville tilgitt henne hvis hun tok seg en aldri så liten pause fra skrivingen.

I stedet leverer hun enda en bestselger som inntar førsteplassen på listen til New York Times. Handlingen i Øynene som ser er som vanlig lagt til New Jersey, denne gang til Saddle River, der Higgins Clark selv bor. Boken handler om mordet på en ung jente. En av de mistenkte har samme hjerneskade og syndrom som et av barnebarna til forfatteren selv.

En gigant

Mary Higgins Clark er en gigant i krimbransjen, og har solgt mer enn 100 millioner eksemplarer av hele 53 frittstående krimromaner, bare i USA. Hun skriver også på en serie sammen med datteren Carol Higgins Clark, og i tillegg jobber hun sammen med forfatter Alafair Burke. Hun har skrevet én biografi om seg selv, men det er lenge siden, så hun vurderer å skrive en ny. Flere av bøkene hennes er filmatisert, og noen har det også blitt TV-krim av.

Mistet sine kjære

Selv om flere av romanene er lagt til miljøer med krystall og glamour, har Higgins Clark god innsikt i hva motstand innebærer. Faren hennes døde da hun var ung, broren hennes like etterpå, og senere døde mannen hennes og etterlot henne alene med fem barn. Hun har alltid visst hva det innebærer å jobbe hardt og målbevisst, og har aldri mistet troen på suksess. Men at suksessen til de grader skulle ta av, hadde hun aldri drømt om.

Verdens viktigste by?

– Jeg har lagt handlingen til New York i mange av mine bøker. Jeg ble født i denne fantastiske byen, vokste opp der, og vil påstå at det er verdens viktigste by. Jeg tror nok mange av leserne mine har en viss fascinasjon for New York og gjerne vil besøke byen. Jeg prøver å hjelpe dem med det besøket via bøkene mine, sier Mary Higgins Clark. Bronx er bydelen hun elsker mest av alt, det var der hun ble født og vokste opp, men det er mange år siden hun valgte å flytte til New Jersey.

Penn og vin i kisten

Hun skriver av en eneste grunn: Det er en høyt elsket aktivitet. Skriving er helt nødvendig for henne, og hun har bedt familien om å putte en liten notisbok og en penn i kisten sin når tiden er inne. Ryktene sier at hun også skal ha bedt dem om å gjøre plass for et glass vin.

 

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Utdrag

Jamie fortalte ikke moren at hvis folka på festen begynte å svømme i bassenget til Kerry, så ville han stikke over og bade sammen med dem. Han visste at moren ville bli ergerlig på ham hvis han gjorde det. Men Kerry ba ham bestandig om å svømme sammen med henne i bassenget når hun hoppet uti. Han fulgte med fra vinduet på rommet helt til alle ungdommene dro hjem, og Kerry var alene ute på patioen og ryddet.
Han så videoen til veis ende, så bestemte han seg for å gå bort og hjelpe henne, selv om han visste at moren ikke ville at han skulle gjøre det.
Han smøg seg ned, der moren satt og fulgte med på elleve-nyhetene, og så trippet han på tå bak hekkene som adskilte hans lille bakhage fra Kerrys store.
Men så fikk han se en person komme inn fra skogen og ut på plenen. Han snappet til seg noe fra en stol og lurte seg opp bak Kerry, så slo han henne i hodet og dyttet henne ut i bassenget. Og så kastet han vekk et eller annet.
Man skal ikke slå folk eller dytte dem ned i bassenger, tenkte Jamie. Mannen skulle si at han beklaget, ellers kunne han bli vist ut på gangen. Men Kerry svømmer, så da kan jeg ta en dukkert sammen med henne, sa han til seg selv.
For mannen tok seg ingen svømmetur. Han løp vekk fra hagen og tilbake inn i skogen. Han gikk ikke inn i huset. Han bare løp sin vei.
Jamie skyndte seg mot bassenget. Foten sparket borti noe som lå på bakken. Det var en golfkølle. Han løftet den opp, bar den mot bassenget og la den på en av stolene.
«Kerry, det er Jamie,» sa han. «Nå vil jeg svømme sammen med deg.»
Men hun svarte ham ikke. Han begynt å gå ned trappen til bassenget. Vannet så skittent ut. Han tenkte at noen kanskje hadde sølt et eller annet. Men da han kjente vannet i de nye turnskoene, og merket at buksene var blitt dyvåte helt opp til knærne, stoppet han. For selv om Kerry alltid sa at han kunne svømme sammen med henne, visste han at moren ville bli sint hvis de nye skoene ble klissvåte. Kerry fløt i vannet. Han strakte seg frem, tok henne på skulderen og sa: «Du må våkne, Kerry.» Men Kerry fløt bare videre, bort til den dype delen av bassenget. Så han gikk hjem igjen.

Til toppen