Skandalen (Innbundet)

Forfatter:

Linda Marie Vikaune (Oversetter)

Tracy Rees' nyeste historiske roman er full av gleder og fristelser, og spenner over luksuslivet og fattigdommen i det senviktorianske England.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 400
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Elopement
Oversatt av: Vikaune, Linda Marie
ISBN/EAN: 9788202781378
Kategori: Romaner
Omtale Skandalen

Forbudt kjærlighet

Året 1897: 23 år gamle Rowena Blythe er ikke bare utrolig vakker, hun lever et svært privilegert liv i Londons beste strøk. Så møter hun den unge kunstneren Bartek, og verden snus på hodet.

Rowenda Blythe er en berømthet i London, alle snur seg etter henne, alle snakker om henne, og alle menn blir forelsket i henne. Til og med lakeien John er forgapt i henne, selv om de sosiale skillene er uoverstigelige, og selv om Rowenda ikke en gang vet hva John heter. For Rowenda viser liten interesse for tjenerskapet i det store huset. Tvert imot, hun er ganske bortskjemt, og innimellom lite hyggelig mot både tjenere og stuepiker. Rowena lever et rolig, behagelig, begrenset – og kjedelig liv. Og hittil har ingen menn fanget interessen hennes.

Forelsket stuepike

I det rike Blythe-huset i Hampstead Heath jobber også 23-årige Pansy som stuepike. Fra morgen til kveld seks dager i uka sliter hun for den krevende familien, og noen ganger også på fridagen sin, om husets frue finner det for godt. Den eneste grunnen til at Pansy ikke slutter, er John. Hun er håpløst forelsket i ham, til tross for at John bare har øyne for Rowena. Ikke så rart da at Pansy ikke liker Rowena. Innimellom brenner sjalusien så kraftig at hun ikke helt klarer å skjule den. Men hun jobber med å finne lyspunkter i livet sitt, og drømmer om en annen fremtid.

Må snart giftes bort

Nå nærmer Rowenas 24-årdag seg, og det forventes at hun skal gifte seg – og gifte seg godt. I den anledning bestiller foreldrene et portrett av Rowena, for å befeste hennes status som vakker sosietetskvinne. Men når den gamle kunstneren blir syk, dukker i stedet hans unge assistent opp, Bartek. Han er helt ulik andre menn Rowena har møtt. Han er en spennende og romantisk bohem. Og overjordisk vakker. Allerede etter første møte er Rowena solgt. Men hun vet at hennes foreldre aldri vil godta Bartek, som i deres øyne bare er en fattig utlending. Men følelsene vokser seg sterkere, og hun har ingen å snakke med om dette. Våger hun å risikere alt for kjærligheten?

Rowena, Pansy og Olive

I tillegg til Rowena og Pansy, blir vi også kjent med en tredje kvinne som bor i området, Miss Olive Westallen. Noen lesere vil kjenne henne igjen fra romanen Rosehagen, men de to bøkene er helt frittstående. Olive er velstående, men har tatt noen radikale livsvalg før hun fyller 30. Hun har ikke giftet seg, men i stedet adoptert to jenter og lever som alenemor, uten barnepike, samtidig som hun har bygget opp en veldedig organisasjon. Olive og Rowena har lite felles og følger hverandre med skepsis. Men tilfeldighetene skal ha det til at Rowena, Olive og Pansys veier møtet på uventet vis, og de blir venner mot alle odds.

Spennende og romantisk

Skandalen
er en spennende, romantisk og opplysende roman om tre sterke kvinner i viktoriatidens London. Tracy Rees har en fantastisk evne til å skape karakterer vi føler med og lever oss inn i. Vi kjenner deres kvaler, umulige valg og forelskelser på kroppen, og vi ser dem vokse og endre seg som mennesker. Boka viser på mesterlig vis hvordan livet for kvinner var på den tiden, med overklasse, underklasse, og alle samfunnets forventninger. Skandalen er et must for alle tilhengere av underholdene historiske romaner, og av TV-serier som Downton Abbey.

Redaksjonen

 

Til toppen

Andre utgaver

Skandalen
Bokmål Ebok 2023
Skandalen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2023

Flere bøker av Tracy Rees:

Intervju

Fascinert av dronning Victorias London

Tracy Rees har blitt svært populær blant norske lesere, hun ligger øverst på norske bestselgerlister, med hele 270 000 solgte bøker så langt. I Skandalen går hun tilbake til en tid hun elsker å skrive fra.

Rees er kjent for å skrive frem personer man virkelig bryr seg om, for sitt levende, atmosfæriske språk og sin nerve i det dramatiske stoffet. Forfatteren får spesielt mye ros fra leserne om karakterene sine: – Vi bare elsker måten karakterene lever og reagerer på, uansett om de har medvind eller motvind, sier de. Superlativene har haglet, anmelderne er begeistret for den måten Tracy Rees smelter sammen karakterer og miljø på.

Dronning Victorias London

I Skandalen tar
Rees oss tilbake til det senviktorianske Hampstead, et av Londons mest velstående nabolag. Året er 1897, dronning Victoria feirer diamantjubileum med pomp og prakt, store klasseskiller preger samfunnet. Rees har sagt i intervjuer at hun synes denne perioden er spesielt spennende. Dette er helt på slutten av dronning Victorias regjeringstid – noen år seinere skal samfunnet forandre seg svært mye – men fortsatt lever folk i den gamle tiden, preget av dronningens strenge standarder av personlig moral.
Oppmerksomme lesere vil kjenne igjen noen av karakterene fra Rees forrige roman Rosehagen, som har handling fra to år tidligere i samme område – men bøkene er helt frittstående.
– Jeg elsket å skrive Rosehagen, og ville ikke si farvel til Hampstead og denne perioden helt ennå. Jeg fortsatte å fascineres av tanken på hvilke dramaer som utspilte seg bak de store og vakre inngangsdørene i Hampstead, sier Rees i et intervju. Og slik ble hennes nye bestselger Skandalen til.

Upstairs og downstairs

I Skandalen møter vi tre høyst ulike kvinner, Rowena, Pansy og Olive.

– Jeg ville få frem livet både upstairs og downstairs i de elegante Hampstead-hjemmene. Fordi jeg allerede kjente Rowena litt fra Rosehagen, visste jeg at hun i utgangspunktet ikke ville være den mest tiltalende karakteren! Så da startet jeg historien med Pansy, hushjelpen i huset, for å vise baksiden av privilegiet. Rowena er bortskjemt og opptrer ikke alltid så hyggelig mot Pansy og de andre tjernene. Og Rowena og Olive, som begge kommer fra velstående hjem, bærer rikdommen sin veldig forskjellig. Der Rowena er vakker, naiv og overfladisk, er Olive smart, uavhengig og vil bruke privilegiet sitt til å gjøre en forskjell ute i samfunnet.
Men det ligger i kortene at karakterene skal forandre seg mye i løpet av romanen, og da spesielt Rowena, som får hjelp fra uventet hold når hun trenger det som mest.

Mannlig favorittkarakter

Boken har også en mannlig karakter som Tracy Rees selv er veldig glad i, tjeneren John Hobbs. Han blir gjenstand for et trekantdrama i huset, fordi Pansy er veldig forelsket i ham, mens John bare har øyne for Rowena – som han aldri kan få.
– Hva gjør ham spesiell? Hans verdighet, tror jeg. Han er langt fra en perfekt karakter, og Pansy kan bli enormt irritert på ham noen ganger. Han er ingen storslått helt, men han er alltid seg selv. Hengiven og lojal, stolt, og han gjør sitt aller beste, selv om han blir behandlet med lite respekt av arbeidsgiverne sine. John har den stille verdigheten jeg beundrer, sier Tracy Rees.

Bare skrive

Forfatteren
forteller ellers at hun nesten har et tvangsmessig forhold til det å skrive, det er noe hun bare  gjøre.
– Det er som om alle historiene jeg har samlet opp gjennom de 40 årene før jeg ble utgitt bare ligger i kø og insisterer på å bli skrevet! sier hun. Hun er allerede i gang med sitt neste prosjekt, en historisk roman fra England der hun går enda lenger tilbake i tid. En drøm å høre for alle Tracy Rees fans – det er bare å glede seg!

Redakjsonen

Til toppen

Utdrag

«Herren fra portrettmaleren har kommet.» Det virker som en underlig måte å si det på, og et lite håp blusser opp i brystet under gåsehuden.
«Mr. Lethbridge, mener du?»
«Nei, miss Blythe, ikke ham. En herre på vegne av ham.»
Mor kommer ikke til å bli blid. Nei vel, da skulle hun ikke ha forlatt meg. «Og navnet?» forlanger jeg. Ærlig talt, disse menneskene!
Stuepikens ansikt blir blussende rødt. «Jeg … jeg kan ikke svare på det, miss Blythe. Jeg spurte, kors på halsen, men jeg kan ikke uttale det.»
Jeg sukker og himler med øynene. «Å, himmel og hav! Hvordan skal det ende når en stuepike ikke engang kan snakke ordentlig engelsk? Det får så være, du får vel vise ham inn likevel.»
«Ja vel, miss.» Hun knikser lett og flykter.
Jeg reiser meg for å møte Mr. Lethbridges stedfortreder med det vanskelige navnet. Jeg vet ikke stort om kunstnere, men jeg antar at de alle er mer eller mindre like. Så du kan forestille deg min forbløffelse da jeg, i stedet for å stå overfor en femtiåring med langt, uflidd hår, og som stinker av cologne for å dekke over spritdunsten, møter en ung mann så slående, så strålende vakker, at han kunne være selveste Adonis. Jeg kjenner øyebrynene skyte i været.
Han trer inn i rommet med en både selvsikker og ærbødig mine, og bukker dypt og høflig. «Miss Rowena Blythe, formoder jeg,» sier han med en aksent jeg ikke kan identifisere. Selvfølgelig kan jeg ikke det. Garrowgate Hall, og hele min sosiale verden, for den del, er fullstendig fri for aksenter. Mor tillater ikke engang cockney-toner i huset, det er derfor alle tjenerne våre er fra mer eller mindre respektable hjem.
Han retter seg opp og ser på meg med henrykt mine. Himmel! Jeg klarer ikke å rive blikket fra ham! Jeg møter menn hele tiden. Hele tiden. Foreldrene mine har ønsket å gifte meg bort i flere år allerede. Jeg har blitt oppvartet av hertuger og jarler og velstående menn av alle valører. Verity spør ofte hva i all verden jeg venter på, og jeg har aldri kunnet svare på det, men …
«Miss Blythe?» gjentar han, og jeg rister forfjamselsen av meg.
«Ja!» utbryter jeg og føler meg nervøs for antakelig første gang i mitt liv. «Det stemmer. Tilgi meg, sir. De er ikke … Lethbridge. De er ikke … den jeg forventet.»
Han senker hodet med et lite smil. «La meg forklare, er De snill. Miss Blythe, jeg er …»
Han sier navnet, men det høres ut som et nys. Jeg sender en taus beklagelse til den rødhårede stuepiken. Så rynker jeg pannen, tar meg i det og glatter den ut igjen. Mor hater at jeg gjør det, hun sier det får meg til å se eldre ut. «Beklager?»
Han smiler så de hvite, jevne tennene kommer til syne i det gyllenbrune ansiktet. Det ser ut som om solen fortsatt dveler på huden hans, selv nå i februar. «Jeg er Bartolej Stanislawski Wo´zniak, miss Blythe, men vær så snill å kalle meg Bartek. Jeg er ikke viktig nok til at De skal være på etternavn med meg. Og mange engelskmenn synes Wo´zniak, det er for vanskelig å uttale.»

Til toppen