Timeglasset (Innbundet)

Forfatter:

Guri Foss (Oversetter)

En varm fortelling om å finne tilbake til kjærligheten, selv når man tror det er for sent – og om betydningen av familie, vennskap og forsoning.

1950: Som tenåring besøker Chloe badebyen Tenby i Wales hver sommer. Helt til det året hun møter en spennende, litt eldre mann. På kvelden for deres første stevnemøte skjer det noe som skal komme til å forfølge henne resten av livet.

2014: Nora har alltid tatt for gitt at livet skulle gå på skinner. Men en dag faller det sammen. For å komme til hektene reiser hun til Tenby, der hun har vært en gang før. Snart får hun tankene over på noe annet, noe mystisk som skjedde i denne byen for mange år siden ...

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 448
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Hourglass
Oversatt av: Foss, Guri
ISBN/EAN: 9788202701970
Kategori: Romaner
Omtale Timeglasset

Hemmeligheten i Tenby

Chloe skinner på sommerens høydepunkt i Tenby – den begivenhetsrike tenåringsdansen. Men et stevnemøte like etter får uante konsekvenser.

I Tracy Rees bejublede roman Timeglasset følger vi den livlige og ambisiøse tenåringsjenta Chloe gjennom flere somre på rad, fra hun er 13 år i 1953. Hver sommer bor hun hos sin tante, fetter og sine kusiner i den vakre kystbyen Tenby i Wales. Her har hun også fått en sjelevenn: den to år yngre, kreative og snille Llew. Hele året gleder hun seg til de tre ukene om sommeren med Llew i Tenby. Årene går, Chloe vokser opp, blir etter hvert en ung kvinne, og små fantasier blir til store drømmer om hva hun har lyst til å bli.

Dramatisk date

Vi er på femtitallet, og høydepunktet for Chloe hver sommer er Tenby Teen Dance. Jentene får ikke blitt vakrere enn på denne dansekvelden, og Chloe er kanskje den som skinner sterkest. Hun skuffer dessverre Llew, og forelsker seg i en av de eldre, barske guttene. Da hun møter den eldre gutten på sin første date på stranden noen dager senere, skjer det noe dramatisk, og dette skal få stor betydning for henne i uoverskuelig fremtid.

Nora – lei av livet

Samtidig følger vi Nora i nåtid. Hun er dyktig i jobben som avdelingsleder på et universitet, og har alltid tatt det travle livet i London for gitt. Men så faller livet fra hverandre, og hun gjør det slutt med kjæresten Simon like før sin egen 40-årsdag. Det nære vennskapet til moren er også i ferd med å slå sprekker, og hun finner ingen mening i jobben lenger. Angsten griper tak, og hun drømmer om et helt annet liv.

Finnes svaret i Tenby?

På uforklarlig vis går drømmene hennes til Tenby, en kystidyll sør i Wales, der hun har vært én gang tidligere som barn. Kan de vakre strendene i Tenby være nøkkelen til et nytt liv? Nora forlater London, og leier et vakkert townhouse i Tenby sammen med sin nye venninne Kaitlin. Det skal vise seg at den lille kystidyllen skjuler en helt avgjørende hemmelighet.

Nye sjanser

Små hint forklarer etter hvert sammenhengen, og vi forstår at de to kvinnene har noe med hverandre å gjøre, men hva? Til syvende og sist er det en mening bak angsten til Nora og de rastløse ambisjonene til Chloe, og plutselig er fremtiden der med nye sjanser. For det er jo sånn at når timeglasset renner ut, kan vi bare snu det og ta tak i vårt eget liv på en ny måte ... 

Geniforklart av Lucinda Riley

Timeglasset er Tracy Rees’ tredje roman. Hun er allerede geniforklart av blant andre Lucinda Riley, ikke minst fordi hun har denne vidunderlige evnen til å få oss til å føle at vi er til stede i fortellingen. Den levende beskrivelsen av Tenby gjør den pastellfargede kystidyllen til en levende karakter. Nora og Chloe er også høyst levende, og de historiske detaljene fra 1950-tallet sitter som et skudd. Fortellingen er uvanlig frisk, nær og byr på stor emosjonell klokskap. Jeg var nødt til å google Tenby for å se om det er like vakkert som beskrevet – og det er det!
Det er dessuten ikke så enkelt å fortelle lett om tunge, viktige avgjørelser i livet vårt. Tracy Rees kan virkelig den kunsten!

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Tracy Rees er en fantastisk ny stemme innen historisk drama.
Lucinda Riley

Andre utgaver

Timeglasset
Bokmål Ebok 2020
Timeglasset
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Timeglasset
Bokmål Heftet 2021

Flere bøker av Tracy Rees:

Anmeldelser Timeglasset

"Et nydelig, varmt og underholdende mysterium. Den fikk meg til å ville reise til Tenby."
Rachel Hore

«Jeg kan med hånden på hjertet si at Timeglasset er en av de beste bøkene jeg har lest på veldig lenge. Jeg elsket den! En nydelig historie, så stemningsfull og levende og elegant fortalt.»
Nicola Cornick

"Timeglasset er en stemningsfull og elegant historie, som foregår i Wales på 1950-tallet, fylt med de historiske detaljene som er blitt Tracy Rees' varemerke.
Tracy Rees er en fantastisk ny stemme innen historisk drama."
Lucinda Riley

Til toppen

Intervju

En folkets forfatter

–Kontakten med leserne mine betyr veldig mye for meg, sier Tracy Rees. Møt stjerneskuddet fra Wales som roses opp i skyene av både lesere og etablerte forfattere!

Hun har prøvd det meste. Kelner. Bartender. Ekspeditør. Eiendomsagent. Universitetslektor. Lærer. Coach for kreftsyke. Så begynte hun å skrive bøker. Først fagbøker. Drømmen om et forfatterliv har vært der hele livet. Tracy Rees skrev sin første roman da hun var fire år! Nå er hun en av de nye stjernene på himmelen for historiske underholdningsromaner. Lucinda Riley har uttalt at Tracy Rees fra Wales er den desidert mest spennende nye stemmen i denne sjangeren. Hun ligger også øverst på norske bestselgerlister, med 100.000 solgte bøker så langt.

Skriver om livet

–Det er fantastisk når du får høre at det jeg har skrevet betyr noe for en av leserne mine. Bare én er nok, og når bøkene tar plass på bestselgerlistene har jeg ikke ord for det. Når en av dere sier at boken min har hjulpet deg gjennom en vanskelig uke, eller at den rett og slett har gledet og underholdt deg, så er det alene verdt alt arbeidet med en roman. Jeg prøver å skrive om livet, hva det gjør med oss på godt og vondt, hva det å være menneske handler om, ikke minst i min siste bok, Timeglasset, sier Tracy Rees.

Bare elsker karakterene

Superlativene har haglet etter at hun slo gjennom for noen år siden, anmelderne er begeistret for den måten hun smelter sammen karakterer og miljø på. Hun er vant til å gjøre solid research bak tid og sted for romanene sine. Men, det som kanskje gleder Rees aller mest, er all rosen hun får fra leserne om karakterene sine: – Vi bare elsker måten karakterene lever og reagerer på – uansett om de har medvind eller motvind, sier de.

En privat, emosjonell tsunami

–Men hva hvis du virkelig møter motstand i livet? spør Tracy Rees. Da snakker hun ikke om restskatt eller et tak som lekker. Hun snakker om det hun kaller en emosjonell tsunami. Hun opplevde selv det for ikke så lenge siden da moren hennes lå på sykehus i flere måneder, og faren også ble syk. Alle planer om fremdrift måtte justeres, livet handlet om noe helt annet, men selv da fant hun trøst og styrke i en times skriving om morgenen, og research. Skrivingen ellers måtte vike, det viktigste var at foreldrene heldigvis kom seg til hektene igjen.

Handler om å ha tro på seg selv

–Hvis du stripper ned alle tanker om det å skrive en bok til det grunnleggende, tror jeg at det du virkelig trenger er å tro på deg selv. Talent er selvsagt greit, men du må også tro at du tar de avgjørelsene som får fortellingen til å bevege seg steg for steg framover. Tro på historien, og regn med masse skrivemotstand underveis. Og så må du ha tro på de mystiske prosessene som handler om kombinasjonen skriving og livet, den måten de to danser sammen på. Noen ganger tar skriving føringen, andre ganger livet, men uansett må du gjøre det du kan for å få tak i bevegelsen og flyten i nettopp denne vidunderlige kombinasjonen, sier Tracy Rees.


Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Utdrag

Tenby! Bare navnet fylte henne med ren og skjær lykke. Det smakte av eventyr, av endeløse solskinnsdager på strendene, av romantikk og skjulte skatter … Hun ville treffe sin glamorøse tante Susan og onkel Harry, som de kalte ham nå. Og hun ville treffe kusinen Megan og fetteren Richard, som var seksten og atten. Alderen deres alene kastet et slør av glamour over henne også, og hun trakk det på seg som et par nye hansker når hun dro hjem igjen. Hun ville møte Mr. Walters i iskrembutikken og Mrs. Isaacs i papirforretningen. Hun ville gå på Fountains kafé og kinoen og grottene og musikkpaviljongen. Og fremfor alt – å! Fremfor alt ville hun treffe Llew.

(…)
Chloe og Llew var venner igjen. Han sa unnskyld, og hun sa unnskyld, så skiftet hun til shorts, og snart var de på vei ut. Etter det refererte de ikke til krangelen, med unntak av én gang, da de kom opp fra sjøen, dryppende og glitrende, og Llew spurte: «Liker du ham, Chlo?»
Hun trengte ikke å spørre hvem han siktet til. «Ja, det gjør jeg,» sa hun. Hun kunne ikke være annet enn ærlig mot Llew.
«Så han er kjæresten din nå?»
«Nei, i det minste ikke ennå. Men jeg tror han er … interessert.»
«Selvsagt er han det! Han er ikke blind. Og du? Er du interessert?»
«Jeg vet ikke. Eller, det er klart jeg er interessert. Jeg er ikke blind, jeg heller, og han er veldig galant og snill og interessant. Men jeg vet ikke om jeg er klar for … å, jeg vet det bare ikke, Llew. Det er forvirrende. Han er jo alt jeg noen gang har drømt om. Men …»
«Bare det er et men der!» smilte Llew og tok hånden hennes. «Kom igjen, jeg trenger noen sandwicher. Bare … gjør det du trenger å gjøre, Chloe, men spør deg selv om han er god nok for deg, hvert minutt du er sammen med ham.»

Til toppen

Om forfatter Tracy Rees

Tracy Rees er av Lucinda Riley blitt utpekt som den mest lovende nye stemmen innen historisk drama. Tracy er fra vakre Wales. Lange turer langs strendene her har inspirert henne til å skrive Timeglasset.

Bøkene hennes er blitt populære bestselgere i Norge, og har hittil solgt i over 100.000 eksemplarer.

Mysteriet Amy Snow ble kåret til vinneren av Bokklubben Richard & Judys konkurranse "Jakten på den neste bestselgeren".

Mysteriet Amy Snow, Kjæreste Blue, Et nytt liv for Florence Grace og Huset på Silvermoor har ligget lenge på norske bestselgerlister.

Til toppen