Jakthundene (Innbundet)

kriminalroman

Serie: William Wisting 8

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 358
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Serie: William Wisting
Serienummer: 8
ISBN/EAN: 9788205429529
Kategori: Krim og spenning og Krim og mysterier
Omtale Jakthundene

Du skal lete lenge etter en krimforfatter som har en bedre bakgrunn for å skrive politiromaner. Den 42-årige stavernbaserte forfatteren har selv vært politimann i over 15 år. Ikke bare er det synlig i bøkene hans gjennom en plettfri og interessant fremstilling av selve etterforskningsarbeidet. Han viser også en egen innsikt i psyken til både politi- og gjerningsmenn, og interesserer seg vel så mye for de menneskelige aspektene ved en forbrytelse som for de ødeleggende konsekvensene av den.

Ildprøven
Jørn Lier Horst har for lengst skapt en troverdig hovedperson i førstebetjent William Wisting. Den sympatiske etterforskningslederen er en erfaren politimann som kjenner mørket i menneskesinnet.  En mann med samvittighet, integritet og menneskelighet, og tro på at han kan være med på å skape en bedre verden. Nå settes han imidlertid på en vanskelig prøve, idet et ellers så logrende pressekorps værer blod: En gammel drapssak løftes frem i lyset når det viser seg at ledende bevis i saken kan ha vært plantet. Og sporene peker tilsynelatende mot Wisting selv.

Feil mann
Det at jegeren selv blir jaget, samtidig som det selvfølgelig lurer en trussel om ond, brå død bakom i kulissene, er en spennende og herlig nyskapende vri på den tradisjonelle politikrimmen. Wisting må selv etterforske sitt eget team, for å finne ut hvem som kan ha fingert bevisene som felte drapsmannen til ungjenta Cecilia Linde for 17 år siden. Og konsekvensene er ikke bare fatale for Wistings videre karriere. Hvis det stemmer at gjerningsmannen fra den gang virkelig er uskyldig, går det fortsatt en drapsmann løs der ute. Da en ny, ung jente forsvinner, blir de grusomme mistankene bekreftet ...

 

Anmeldelser:

Tildelt Glassnøkkelen 2012 for boken «Jakthundene».

Hans nye bok bør leses av alle som liker krim. Rett og slett oppsiktsvekkende vellykket.
- Dagbladet

It´s a good read! - VG (terningkast 5)
 
Med Jakthundene leverer Jørn Lier Horst en helstøpt roman - hans beste til nå.
Østlands-Posten (terningkast 6)

Jakthundene er en bok å jakte på. - Varden (terningkast 5)

Bedre kan det knapt gjøres. (...) 'Jakthundene' har alt man kan ønske seg i denne sjangeren: intensitet, en intrige av mest utsøkte karakter og en portrettstyrke som går dypt i psykologisering, både av sentralskikkelsen og gjerningspersonene. Alt båret fram av en forfatter som både kan bygge opp og drive fram handlingen og gi stoffet komplett troverdighet.
- Tønsbergs Blad (terningkast 6)

Jørn Lier Horst forteller denne historien med sjangerens beste virkemidler, uten bruk av enkle utveier. Det føles som om boka kommer med en innebygget sidevender. [...] "Jakthundene" er en formidabel start på høstsesongen for venner av god krim.
-
Dagsavisen

Godt plott fra Jørn Lier Horst.
NRK

Til toppen

Vinner av Glassnøkkelen Nordens beste krim i 2012

Andre utgaver

Jakthundene
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Jakthundene
Bokmål Ebok 2022
Jakthundene
Bokmål Heftet 2022

Flere bøker av Jørn Lier Horst:

Intervju

Virkelighetstyven

Som romanhelten William Wisting har politimannen Jørn Lier Horst selv opplevd å være under intern etterforskning. - Å sitte på den andre siden av bordet i avhørsrommet og kjenne på usikkerheten og frykten som mange av de menneskene jeg møter i jobben blir grepet av, har gjort meg til en bedre etterforsker, og antakelig en bedre forfatter, mener Jørn Lier Horst.

– Da jeg for snart ti år siden skulle skape en ny, norsk krimhelt, var jeg veldig bevisst på hvordan han skulle være. Jeg var lei av å lese om etterforskere som egenhendig løste drapssaker i fylla. Som våknet om morgenen med tre dager gammelt skjegg og whiskyflaska stående klar på nattbordet. Jeg ville ha en krimhelt som var mer lik den politimannen som jeg kjenner fra min arbeidsdag. Det ble William Wisting. Han er en rettsindig og god politimann, men først og fremst et godt og inderlig menneske. 

– Du er selv politimann av yrke. Hvordan påvirker dette historiene du forteller?

– En del av jobben min foregår inne bak sperrebåndene blant rester og spor etter alvorlige forbrytelser. En annen del av jobben er samtaler med de mennesker som har utført forbrytelsen og menneskene som har vært utsatt for den. Noen ganger bare med pårørende og etterlatte. Det bidrar til å skape en autentisk nerve i bøkene mine.

– Hvordan ser du på det å blande virkelighet og fiksjon?

– Å skrive en kriminalroman basert på en virkelig drapssak er en balansegang der man må ta hensyn både til pårørende og etterlatte og ettermælet til drapsofferet. Debutboken min, Nøkkelvitnet, var basert på det som har vært omtalt som et av de mest bisarre og brutale drapene i nyere, norsk kriminalhistorie, nemlig drapet på Ronald Ramm i 1995.
Senere bøker er også basert på erfaring og opplevelser fra jobben som etterforsker, men ikke knyttet til virkelige saker.

– Hvordan er det å skrive krim i Norge etter 22. juli?

– 
Jeg har ofte spurt meg selv hvordan pårørende og etterlatte i straffesaker jeg arbeider med oppfatter og reagerer på at jeg skriver krim, at jeg lager underholdning av det som har rammet dem som en dyp og personlig tragedie. Flere ganger har jeg fått svar, i form av tilbakemeldinger fra nettopp denne lesergruppen, som overraskende nok finner glede i mine krimbøker. Det samme har jeg fått høre i samtaler med mennesker som ble rammet 22. juli. De forteller hvordan kriminallitteraturen har en særegen vitalitet som drar dem med inn i noe spennende og gjør dem i stand til å glemme alt omkring seg. I en kaotisk virkelighet er det godt å kunne støtte seg til litteratur der man vet at en etterforsker vil gjenopprette den orden som har blitt forstyrret. Der det gode seirer og rettferdighet vil skje fyldes. Slike tilbakemeldinger fra mennesker som har vært direkte berørt av alvorlig kriminalitet, gjør det lettere å skrive krimbøker.

– Politiromanen er en egen sjanger innen krimlitteraturen. Noen av dem går det tolv av på dusinet, og de oppnår aldri noe stort publikum. Hvorfor tror du dine bøker skiller seg fra massene?

– 
Dette er jeg antakelig ikke den rette til å svare på, men jeg tror det handler om det autentiske preget bøkene mine har. Leserne får et større innblikk i hvordan politiarbeid foregår. Jobben som etterforsker har på mange måter formet meg som menneske. Det bærer også bøkene mine preg av. Det litt udefinerbare som sitter i veggene på politihuset tar jeg med meg inn mellom bokpermene. Bøkene mine handler ikke bare om hvordan etterforskerne løser en sak, men hva saken gjør med dem.

– Hvordan fikk du ideen til Jakthundene?

– I Jakthundene er rollene byttet om. William Wisting er vant til å jakte på forbrytere. Nå blir han selv etterforsket, beskyldt for å ha plantet bevis. Noen vil kanskje forstå at deler av handlingen er basert på egne opplevelser. Høsten 2010 ble jeg anklaget for grov uforstand i tjenesten i forbindelse med den såkalte Hamre-saken. Først halvannet år senere ble jeg frikjent for alle anklager og fikk ros for handlemåte og engasjement. Det å selv bli etterforsket ga meg imidlertid en ny og annerledes erfaring. Å sitte på andre siden av bordet i avhørsrommet og selv få kjenne litt på den usikkerheten og frykten som mange av de menneskene jeg møter i jobben blir grepet av, har gjort meg til en bedre etterforsker – og antakelig en bedre forfatter. Svaret er i så fall å finne i Jakthundene.

– Kan du beskrive forholdet mellom Wisting og datteren Line?

– 
De som har fulgt bøkene om Wisting, har også blitt kjent med datteren Line, fra hun jobbet som vikar i lokalavisen til hun i dag arbeider som krimjournalist i VG. Det gjør at Wisting og datterens veier av og til krysses på det profesjonelle og faglige plan. Det hender at begge arbeider med samme sak, men taushetsplikt, personvern og kildevern gjør at de ikke kan snakke sammen. Det åpner for et spennende far-datter forhold.
Line har et utenfrablikk på politiet og politiets rolle i samfunnet som er med på å skape større dybde både i karakteren William Wisting og et helhetlig blikk på kriminaliteten rundt oss.
 
– Hvor går veien videre for William og datteren?

– 
Wisting er født i 1958, og jeg er smertelig klar over at han snart må pensjoneres om han skal følge politiets særordninger som tvinger ham ut av arbeidslivet når han fyller 60. Jeg har imidlertid minst tre saker han må løse før den tid, antakelig rekker han flere. Samtidig er ikke Line uegnet som selvstendig romanfigur dersom faren trekker seg tilbake. Dessuten er jo Jakthundene et eksempel på hvordan Wisting kan stå utenfor politiet og likevel løse en sak.
 
Noen korte, kjappe:
 
– Hvordan vil du beskrive deg selv?

Nysgjerrig, tenkende, engasjert

– Hvordan vil andre beskrive deg?

Strukturert, målrettet, kreativ

– Hva er din favorittkrimroman?

André Bjerkes
De dødes tjern er absolutt en leseopplevelse som sitter igjen. Under pseudonymet Bernhard Borge spiller han på det overnaturlige og uforklarlige, og du vil finne spor av hans forfatterskap i mine fortellinger.


– Favorittfilm?
Frank Darabonts mesterverk Frihetens regn, basert på en av Stephen Kings noveller. En episk fengselsfilm om vennskap, desperasjon, håp og menneskelige relasjoner.

– Hva er du redd for?

Hat.

Til toppen

Om forfatter Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst er født 1970 i Bamble, og debuterte i 2004 med Nøkkelvitnet. Han fikk Bokhandlerprisen for Vinterstengt i 2011.

Med sine spenningsromaner om politimannen William Wisting regnes nå Jørn Lier Horst som en av Norges fremste krimforfattere. Lier Horst arbeider som etterforskningsleder i Larvik, der han har vært siden 1995, og kjenner godt til både miljøet og metodene han skriver om. Handlingen i bøkene til Jørn Lier Horst er som hentet rett ut av en politimanns hverdag, både når det gjelder rutinene og dramatikken.

Til toppen

Bøker i serien