Småkaker fra mormors kjøkken (Innbundet)

Forfatter:

Gode minner og moderne varianter. Her gir Kari Finngaard oss velprøvde oppskrifter på en mengde småkaker til å fylle tomme kakebokser med. Og ikke minst, disse kakene er så gode å spise, at du sannsynligvis kommer til å måtte lage mange brett. Småkaker er perfekte å ha på lur når noen plutselig stikker innom, og en liten boks med hjemmelagde småkaker blir alltid satt pris på som en liten oppmerksomhet når du selv skal på besøk.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 176
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202602529
Kategori: Mat og drikke
Omtale Småkaker fra mormors kjøkken

Småkaker for hele året!

Gode minner og moderne varianter. Her gir Kari Finngaard oss velprøvde oppskrifter på en mengde småkaker til å fylle tomme kakebokser med. Og ikke minst, disse kakene er så gode å spise, at du sannsynligvis kommer til å måtte lage mange brett. Småkaker er perfekte å ha på lur når noen plutselig stikker innom, og en liten boks med hjemmelagde småkaker blir alltid satt pris på som en liten oppmerksomhet når du selv skal på besøk.

Det beste er å lage små porsjoner småkaker jevnt fordelt utover hele året, sommer som vinter. For småkaker er godt, og ikke tar de så lang tid å bake heller. Og husk, noen av våre tradisjonsrike julekaker smaker like fortreffelig en junidag på landet som i en travel juletid. Hjemme hos Kari er strull og krumkaker et kjærkomment tilbehør til sommersesongens friske bær, gjerne i følge med vaniljeis eller pisket krem.

I boka finner du gode baketips og råd som kan komme til nytte. Visste du foreksempel at du aldri skal nystekte kaker i et kaldt rom eller foran et åpent vindu?

Du får oppskrift på:

Mormors yndlingskaker - Bondekaker, Mandelmakroner, Ingefærkaker, Kardemommeskorper, Karamellkaker, Honningkaker med krydder, Mormors havrekjeks, Havrekaker i flere varianter, Pleskener, Sjakkruter, Finske pinner, Kryddersmåkaker, Småkaker med rug og Brysselkjeks.

Mine reddende engler
- Kaffekaker med mandler, Sjokoladesnitter, Sjokoladesmåkaker med havregryn og en variant med revet appelsinskall, Hasselnøttkaker med kaffesmak, Småkaker med peanøttsmør, Tranebærkaker, Småkaker med pistasjenøtter, Mandelflarn, Kardemommekringler og småkaker med blåbær

Franske og italienske klassikere - Madeleinekaker med vanilje, Franske kattetunger, Smørsmåkaker, Calvadoskaker og flere ulike biscotti

Småkaker med urter og frø - Lavendelskorper, Speltkaker med chiafrø, Småkaker med ost og fransk estragon, Småkaker med valmuefrø og Aniskaker

Tradisjon tro - Strull, Sirupsfigurer, Goro, Peppernøtter, Vaniljekranser, Sandkaker og Krumkaker

Kari Finngaard baker og fotograferer alt selv. Boka er full av flotte og inspirerende bilder, som gjør det lett å se hvordan resultatet bør være.

Småkaker inviterer til gode minner og en påminnelse om at livet er her og nå. Så enkelt. En boks med småkaker vil fremkalle smil og skape god stemning. Her får du alle oppskriftene som vil gi deg vellykkede resultater.

Til toppen

Intervju

MIN HOBBYVERDEN – Kari Finngaard

Kari Finngaard er forfatter, fotograf og billedkunstner. Hun er opptatt av alle bordets gleder, og sier selv at gode smaker, dufter og sanselig mat er blant livets viktigste faktorer. Hun jobber som frilans matskribent, stylist og fotograf i fagpressen. Småkaker fra mormors kjøkken er hennes syvende bok.

Hva var det som inspirerte dere til å lage en bok med oppskrift på småkaker? Jeg er opptatt av tradisjonsmat og nære minner. Småkaker var en del av min barndom, med en hjemmeværende mor som rett som det var fylte kakeboksen med noe hjemmelaget. Småkaker er enkle å lage, og man har alltid noe godt til kaffen.

Lager du alle kakene selv? Ja, jeg lager og fotograferer kakene selv. Noen etter oppskrifter fra min egen mor eller fra rause venninner. Andre kaker er velkjente klassikere fra både Norden og andre land, gjerne med min egen vri på oppskriften.

Er det et kjøkkenredskap du er ekstra glad i, og hvorfor? Da må jeg først og fremst nevne en god, gammel tresleiv kjøpt i en svensk brukthandel. Den er et must når jeg baker. En arvet, brun bakebolle er også et kjært kjøkkenhjelpemiddel.

Har du en favorittkake? Jeg har flere favorittkaker, men velger først og fremst Mormors havrekjeks. De har vært gjengangere over mange år. Kakene smaker aller best med appelsinmarmelade eller en skive brunost. Er det noe spesielt å huske på når man skal gå i gang med å lage småkaker? Når man skal bake, er det viktig å lese nøye gjennom oppskriften på forhånd. Dessuten skal alle ingrediensene ha romtemperatur for å få et godt resultat.

Til toppen

Utdrag
Det er noe trygt og godt med ordet småkaker. Vi lever i en verden hvor superrask teknologi virvler av sted i stadig økende tempo. Produktet vi kjøpte i dag er kanskje helt utdatert i morgen. I kakenes verden står tiden heller litt stille. Klassiske småkaker lever i beste velgående fra generasjon til generasjon. Oppskriftene våre mødre og bestemødre brukte, går i arv. Kaker skaper verdifulle matminner som vi ønsker å holde fast ved og bringe videre. Kanskje endrer vi litt på oppskriften underveis, kanskje tilsetter vi noen nye smaker. Men i hovedsak får småkakene leve i sin egen opprinnelige tilværelse uavhengig av tid. Boken Småkaker fra mormors kjøkken er et gjensyn med gamle oppskrifter. Det er snakk om bakst som gjennom mange hundre år er laget av våre formødre, og som vi fortsetter å dele med kjente og kjære. Å gi bort en boks full av hjemmebakte småkaker skaper stemning og samhold. Kaker er tradisjon og matkultur i alle verdensdeler. Vi baker året rundt, både våre egne klassikere og spennende varianter fra andre land. Helt fra tidlige tider har vi hatt sansene åpne og mottatt impulser utenfra. Havrekaker, sjakkruter, bondekaker, ingefærkaker, kardemommeskorper, honningkaker, madeleinekaker, biscotti og mange flere har alle sin egen historie å fortelle. Noen oppskrifter ble skapt hjemme på kjøkkenbenken, andre ble oppkalt etter kjente kokker eller konditorer, for så å gå i arv til neste slektsledd. Småkaker er også faste innslag i julehøytiden. Tradisjonen tro baker mange av oss krumkaker, strull, vaniljekranser, goro, pepperkaker, sandkaker og flere til i desember. «De sju slagene» er et velkjent begrep. Men sortene varierer, fra hjem til hjem, fra grend til grend. Sprø julekaker finnes i alle land, men å bake syv eller flere kakeslag til jul, er et typisk norsk fenomen. Ideen med denne boken er å øke interessen for norsk og utenlandsk tradisjonsbakst. I vår travle datatid er det viktig å stoppe litt opp og rette blikket mot egne røtter. Hjemmebakst handler om å fylle huset med gode dufter. En kakeboks fylt med småkaker betyr fryd og glede.

Kari Finngaard

Til toppen