Sommerfuglrommet (Innbundet)

Forfatter:

Benedicta Windt-Val (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 544
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Butterfly Room
Oversatt av: Windt-Val, Benedicta
ISBN/EAN: 9788202632311
Kategori: Romaner
Omtale Sommerfuglrommet

Kjærlighet og mørke hemmeligheter

Eventyret starter i «paradis». Posy Anderson er sju år, året er 1943, og vi er på den fantastiske familieeiendommen Admiral House i idylliske Suffolk.

Pappa er det store forbildet, og de to fanger sommerfugler som faren undersøker i Sommerfuglrommet på eiendommen. Moren er fransk og fjern, men samværet med faren veier opp for det. Han er jagerpilot, og så kommer budskapet om at han er drept ute i krigsoppdrag. Posy flytter til bestemor i Cornwall. Deretter går hun på kostskole, før hun tar fatt på botanikkstudiet i Cambridge.

En storslått familiekrønike

Familiekrøniken fortelles på flere tidslinjer, og vi beveger oss raskt frem til 2006, da Posy Montague har vært enke i 30 år etter at mannen hennes døde av en alvorlig sykdom. Nå er hun 70, og har brukt mye av livet til å anlegge en fantastisk hage på Admiral House. Selve huset er i ferd med å forfalle, mye tyder på at hun nå må selge den praktfulle eiendommen.

To sønner – som natt og dag

Posy har to voksne sønner. Eldstemann Sam bor like ved moren med Amy og deres to barn. Han er en mislykket forretningsmann som trøster seg med flaska når det går han imot, mens lillebror Nick de siste ti årene har gjort karriere som antikvitetshandler i Australia. Nick har planer om å flytte til London, og har fremdeles sterke bånd til Admiral House og hjemstedet.

En katastrofal hemmelighet

En forfatter besøker landsbyen like ved Admiral House. Skjebnen vil at han etter hvert leier seg en skrivestue hos Posy. Som om ikke dette er nok, dukker Freddie Lennox, Posys store ungdomskjærlighet også opp. Han brøt plutselig forholdet til henne for over 50 år siden uten å forklare hvorfor. Posy er skeptisk til å innlede bekjentskap med ham igjen selv om hun fortsatt kjenner på de samme følelsene som den gang. Det hun ikke vet er at både Freddie og Admiral House skjuler en katastrofal hemmelighet.

Griper tak i deg

Handlingen i Sommerfuglrommet er snedig og smart snekret sammen til en fortelling som holder grep på deg fra første til siste side. Fortellingen har flere tidslinjer og et rikt karaktergalleri; likevel klarer Lucinda Riley å gjøre boken til en lettlest saga som er skrudd ytterst troverdig sammen. Områdene som handlingen er lagt til, Suffolk, Cornwall og London, er selvsagt en drøm å skildre for en forfatter, og Riley yter stedene full rettferdighet. Utgangspunktet til Riley er en herskapelig eiendom, en eventyrlig barndom og en ødeleggende hemmelighet. Resultatet er rett og slett storslått underholdning!

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

Sommerfuglrommet
Bokmål Ebok 2019
Sommerfuglrommet
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019
Sommerfuglrommet
Bokmål Heftet 2020
Sommerfuglrommet
Bokmål Lydbok MP3-CD 2020

Flere bøker av Lucinda Riley:

Intervju

En ekte sommerbok fra det vakreste av England

Hun er en perfeksjonist, med skrivedager på opptil 14-15 timer. Nå er Lucinda Riley her med Sommerfuglrommet, en frittstående roman som tar oss til de virkelig praktfulle delene av England.

Hun er en av de aller mest leste forfatterne i Norge. På sju år har hennes bøker totalt solgt over 1,2 millioner eksemplarer her i landet, og femten millioner på verdensbasis! Romansyklusen De syv søstre brakte salgstallene til himmels. Nå følger hun opp suksessen med Sommerfuglrommet

En skjult hemmelighet

Sommerfuglrommet er en frittstående roman, og ganske annerledes enn De syv søstre. Jeg valgte å la handlingen sirkle rundt den vakre eiendommen Admiral House. Det er her Posy bor, og vi følger henne et langt liv. Hun er romanens sterke kvinne, og de siste 25 årene har hun blant annet bygd en fantastisk park på eiendommen. Selve huset er i ferd med å forfalle, og det Posy ikke vet er at eiendommen skjuler en hjerteskjærende hemmelighet, sier Lucinda Riley i et intervju om boken.

Ulike typer kjærlighet

Romanen bobler over av ulike typer kjærlighet. Forfatter Riley kalles ofte for dronningen av romantikk, men er nok mer fornøyd med å bli knyttet til kjærligheten. Sommerfuglrommet handler om familiehemmeligheter, tapt kjærlighet – og det å få nye sjanser i det spillet vi kaller kjærlighet.

Det vakreste av England

Sommerfuglrommet er lagt til Suffolk, Cornwall og London, noe av det vakreste England har å by på, og Lucinda Riley kjenner disse områdene godt. Eiendommen Admiral House syder av grønn sommer med sin fantastiske park, og i London beveger vi oss i noen av byens desidert mest idylliske områder. Legg til Cornwall med sine høyder og klipper, bland inn ulike typer kjærlighet, og du skjønner fort at Sommerfuglrommet er en ekte sommerbok for alle Lucinda Riley-fans.

Startet i sykesengen

Lucinda Riley selv har vært besatt av det å fortelle historier helt fra hun var liten, men yrkeskarrieren startet som skuespiller. Så ble hun alvorlig syk som 22-åring, og i sykesengen skrev hun sin første roman under pseudonymet Lucinda Edmonds. Det ble flere bestselgere før hun ble mamma på heltid. Hun gjorde comeback som forfatter etter sju år, og har vært fast inventar på bestselgerlistene i mange land de siste ti årene.

Leser inn fortellingen

Lucinda Riley er en folkekjær forfatter. Hun vet å ta vare på sine lesere, er nøye med research når en roman planlegges, ting som betyr noe skal være riktig selv om det er fiksjon. Derfor er det viktig å besøke det landet eller distriktet som handlingen foregår i. Hun elsker simpelthen å oppdage nye, vakre steder som tenner fantasi og inspirasjon og setter i gang nok en historie. Da er veien kort til å lage en struktur og karakterer som passer inn. Så leser hun inn historien med mikrofon før den renskrives, og skrives om og om igjen.

Lar seg ikke påvirke

Til slutt: Du vet hva du har i vente når du åpner en ny Riley-bok. Som hun selv nettopp sa i et intervju da hun ble spurt om det beste som har skjedd henne i livet: – At jeg bestemte meg for å skrive det jeg vil i stedet for å la meg påvirke av hvilken sjanger som er populær akkurat nå.
Den avgjørelsen har gjort Lucinda Riley til dronningen av underholdende litteratur. 

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Utdrag

Posy fikk en underlig fornemmelse av at tiden sto stille. Hun kunne ha sett på ham i et sekund eller i et århundre. Det var som om alt rundt henne – måkeskrikene, stemmene til de andre passasjerene som var på vei vekk fra brygga – befant seg uendelig langt borte. Dette var en følelse hun hadde opplevd bare en eneste gang før i sitt liv, og det var første gang hun så inn i de samme øynene, for mer enn femti år siden.
(…)
«Jeg klarer meg, takk,» sa hun og snudde hodet vekk fra ham. Hun famlet etter kanten på brygga for å hale seg opp, men bena sviktet under henne, og hun ble stående og svaie faretruende mellom båten og brygga. Armen hans skjøt frem for å hjelpe henne, og det gikk et elektrisk støt gjennom henne ved berøringen. Hjertet hamret i brystet på henne da han la den andre armen rundt henne for bokstavelig talt å lempe henne opp på plattformen.
«Går det bra, frue?» spurte han da hun sto over ham og hev etter pusten.
«Ja, ja, det går fint, takk,» fikk hun frem.
De brune øynene gransket henne, og hun så en gnist av gjenkjennelse i dypet av dem. Hun skyndte seg å snu seg vekk.
«Kom igjen, Clemmie,» sa hun og tvang de skjelvende bena til å begynne å gå.
«Jeg … Milde himmel, Posy, er det deg?» ropte han etter henne. Hun så seg ikke tilbake.
(…)
Gi deg nå, Posy! sa hun strengt til seg selv. Tenk på hva han gjorde mot deg – tenk på hvordan han knuste hjertet ditt …
Dessverre var ikke fornuften hennes innstilt på å tre i funksjon, i hvert fall ikke foreløpig, tenkte hun mens hun bar drikkevarene ut til bordet der Clemmie ventet. Og det skyldtes den voldsomme fysiske reaksjonen kroppen hennes hadde utvist på berøringen hans.

Til toppen