Søstrene fra Toscana (Innbundet)

Forfatter:

Kaja Rindal Bakkejord (Oversetter)

Emilias vakre italienske eventyr

Emilia er singel og trives godt med det. At hun ikke har funnet kjærligheten er bare tilfeldig. Det skyldes i alle fall ikke en forbannelse. Eller?

Italiensk-amerikanske Emilia Fontana var bare sju år gammel da hun første gang fikk høre om den gamle forbannelsen som hviler over Fontana-familiens andrefødte døtre, og dermed også over henne selv. Forbannelsen dømte alle andrefødte Fontana-døtre til et liv uten kjærlighet.

Emilia har for lengst sluttet å lete etter kjærligheten. Men kusinen Lucy er desperat etter å finne en kjæreste. En dag kommer deres eksentriske grandtante Poppy med et oppsiktsvekkende tilbud: Hvis de blir med henne til hjemlandet Italia, lover Poppy at hun vil møte sitt livs kjærlighet på trappen foran Ravello-katedralen på sin 80-årsdag – og bryte familieforbannelsen en gang for alle.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 368
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Star-Crossed Sisters of Tuscany
Oversatt av: Bakkejord, Kaja Rindal
ISBN/EAN: 9788202616953
Kategori: Romaner
Omtale Søstrene fra Toscana

En velsignet forbannelse

Emilia, i likhet med flere av sine andrefødte kusiner, har aldri opplevd den store kjærligheten. Likevel overbeviser hun seg selv om at forbannelsen bare er oppspinn.

Emilia er fornøyd med livet og jobber samvittighetsfullt ved familiens bakeri- og delikatesseforretning i Brooklyn. Likevel lar hun seg friste da grandtante Poppy, bestemorens ugifte søster – og andrefødte datter – uventet oppsøker henne. Poppy har ikke hatt kontakt med familien på mange år, bestemoren omtaler henne som et problem, og Emilia får ikke lov til å treffe henne. Men nå vil Poppy ha med seg Emilia og kusinen Lucy til Toscana i hjemlandet Italia. Der skal hun selv møte sin store kjærlighet på sin egen 80 årsdag, og dermed gjøre slutt på familiens forbannelse en gang for alle.

Eventyrlysten

Tilbudet gir Emilia sommerfugler i magen. Men hun kan jo ikke dra. Ikke kjenner hun Poppy, og ikke har hun råd til en slik tur. Dessuten ville den strenge bestemoren Rosa aldri akseptere det.  Men bestevennen Matt setter ned foten. Han vet at Emilia alltid har hatt lyst til å reise. Dette er hennes livs sjanse. Og Poppy er ikke en dame som tar et nei for et nei.

Tro, håp og kjærlighet

Den umake trioen legger ut på en eventyrlig reise fra Venezia, via Firenze og Toscana til Amalfikysten. Gjennom historiske byer og nye bekjentskaper gjør de alle oppdagelser som vil forandre dem for alltid. Samtidig følger vi Poppy på 60-tallet, og alt som leder opp til turen hun har ventet på i nesten seks tiår. Vi får blant annet et rørende innblikk i livet til de mange italienerne som immigrerte til Amerika på 1900-tallet, med håp om en bedre fremtid.
For de tre andrefødte Fontana-døtrene blir sommerens eventyr en reise i tvil, latter, erkjennelser og troen på mirakler. Og ikke minst håpet om å være vitne til miraklene, om de faktisk inntreffer.

Vakker og håpefull

Med Søstrene fra Toscana har Lori Nelson Spielman skrevet en hjerteskjærende, men fantastisk kjærlighetshistorie, der Toscanas vakre landskap skaper rammen for varme og ekte karakterer. Dette er også en frodig generasjonsroman om en familie som strever med stolthet, misforståelser, fordommer og gammel splid, når de egentlig lengter etter kjærlighet og forsoning. Fortellingen er til tider sår, men mest av alt lys, håpefull – og full av humor og visdom. Med vakker italiensk natur og kultur som bakteppe sjarmeres vi i senk. De mange overraskelsene og tvistene underveis skaper stor spenning og gjør boken plett umulig å legge ned.

Søstrene fra Toscana er en bok som setter fart i hele følelsesregisteret, og som kan gi selv den største skeptiker troen på kjærlighet.

Av Sarah Natasha Melbye

Til toppen

[...] "Søstrene fra Toscana" er en bok som setter fart i hele følelsesregisteret, og som kan gi selv den største skeptiker troen på kjærligheten.
Sarah Natasha Melbye

Andre utgaver

Søstrene fra Toscana
Bokmål Ebok 2020
Søstrene fra Toscana
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Søstrene fra Toscana
Bokmål Heftet 2020

Flere bøker av Lori Nelson Spielman:

Du vil kanskje også like

Anmeldelser Søstrene fra Toscana

Søstrene fra Toscana

Lori Nelson Spielman debuterte med "En liste for livet", som er oversatt til et trettitalls språk og har toppet bestselgerlistene i flere land. Hun har også utgitt bøkene "Tilgi meg" og "Bortenfor stjernene". Lori Nelson Spielman bor i Michigan sammen med mannen sin.

En inspirerende roman, en reise til familierøtter i Italia, en kjærlighetshistorie over kontinenter og en guide gjennom livets svingete veier til lykke.

For mer enn to hundre år siden, i Trespiano i Italia, kastet Filomena Fontana, en uanselig, bitter ungpike med en søster som var velsignet med skjønnhet, en forbannelse over alle andrefødte Fontana-døtre, og dømte dem med det til et liv uten kjærlighet.

Noen sier det er et tilfeldig sammentreff; andre at det er en selvoppfyllende profeti. Men ingen kan komme utenom fakta. Siden den dagen for over to hundre år siden da Filomena utsa sin forbannelse, har ikke en eneste andrefødt datter i Fontana-familien funnet den store kjærligheten.

Nåtid:
De siste ti årene har Emilia jobbet som baker ved Lucchesi Bakery and Delicatessen i Brooklyn. En butikk som eies av bestefaren, og som har vært i drift siden 1959. Hun er den andrefødte datteren i sin familie.

Emilia er lykkelig, men single, noe hun hevder at kun skyldes en underlig tilfeldighet.

Andre, som hennes andrefødte pretensiøse kusine Luciana (Lucy), som for øvrig er kronisk desperat etter å finne kjærligheten, insisterer på at det må være en ekte forbannelse.

Imidlertid blir de begge nokså fortumlet når deres noe eksentriske grandtante Poppy kontakter dem pr. brev med et oppsiktsvekkende tilbud.

Til høsten skal Poppy reise tilbake til hjemlandet sitt, Italia, for å feire sin åttiende fødselsdag. Og hun vil at Emilia og Lucy skal bli med henne.

Det tar ikke lang tid før de tre befinner seg på en uforglemmelig reise gjennom det vakre italienske landskapet.

De ankommer Venezia. Derfra krysser de landet med tog til Firenze og avslutter turen på Amalfikysten, hvor Poppy må innfinne seg på trappen foran Ravello-katedralen (som ligger i en liten fortryllende italiensk by) på sin åttiende fødselsdag.

Der skal Poppy møte sin store kjærlighet, og dermed en gang for alle bryte den gamle familieforbannelsen.

Med "Søstrene fra Toscana" har Lori Nelson Spielman levert en feiende flott familieroman som ikke bare er velskrevet, men som også har et fint blikk for karakterenes indre og ytre liv, og deres innbyrdes forhold.

Med et bakteppe av venetianske kanaler, toskanske marker og idylliske landsbyer ved Amalfikysten, vil romantikken blomstre, skjebner forsegles, og familiehemmeligheter avdekkes - hemmeligheter som kan true Fontana-familien mye mer enn en to hundre år gammel forbannelse.

I likhet med så mange andre familieromaner har "Søstrene fra Toscana" noen sterke kvinneskikkelser som omdreiningspunkt.

Forfatteren bruker tid på å bygge karakterene opp. De får kropp og sjel, og hun lykkes (til tross for et noe fantasirikt plott) med å gjøre dem ganske troverdige.

Emilia, Lucy og deres grandtante Poppy, samt bokens øvrige persongalleri, skildres med både innlevelse og empati.

Karakterene er så forskjellige og unike at man ikke kan la være å bli henført av historiene deres.

Spielman dveler mye rundt tematikk som vedrører den menneskelige psyken, deriblant manipulasjon, sjalusi, kjærlighetssorg og dyp kjærlighet.

Historiens røde tråd er menneskets evige kamp for å finne meningen med livet, den store kjærligheten, og samtidig forstå og forlike seg med sitt opphav.

Den tar også leseren med på en spennende reise tilbake til 1960-tallet, den gang Poppy var ung.

Dessuten gir romanen et innblikk i livene til de mange italienerne som emigrerte til USA på 1900-tallet, med håp om en bedre fremtid.

"Søstrene fra Toscana" vil appellere til alle som noen gang har ønsket å fri seg fra andres forventninger til hvem man skal være, og i stedet følge sin egen vei. Romanen handler også om å lege gamle sår og lære å tilgi. I tillegg til å finne den den store kjærligheten, kjempe for å beholde den og gripe mulighetene når de kommer.

Det var så mye jeg likte ved denne boken, men det beste var nok følelsen den etterlot meg med, en påminnelse om at med litt mot, er alt mulig.

Lori Nelson Spielman har en god penn. Som alltid skriver hun med et vakkert og blomstrende språk som jeg liker å lese. Dessuten er det svært beskrivende, noe som passer godt med bokens mange sekvenser om naturen og omgivelsene.

"Søstrene fra Toscana" er en roman som gjør deg varm om hjertet og etterlater deg med en tåre i øyekroken. Den er elegant skrudd sammen, lettlest og tildels humoristisk, og gir en veldig fin og troverdig skildring av tre kvinners søken etter kjærligheten. Den er hverken en ordinær kjærlighets- eller famileroman, den er så mye mer. Les den!

Jeg anbefaler Lori Nelson Spielmans bøker, både denne og tidligere utgivelser, "Bortenfor stjernene" og "En liste for livet".

25. mars 2020 på bloggen Heartart

Til toppen

Intervju

En feiring av livet og kjærligheten

Hvilket mysterium fra ditt eget liv kunne blitt handlingen i en bok?

Dette spørsmålet fikk Lori Nelson Spielman fra en leser for noen år tilbake.

– Et veldig godt spørsmål! Om det er bra eller dårlig vet jeg ikke, men livet mitt er ganske rett-frem og dramafritt. Men jeg er veldig nysgjerrig på en trio av mine grandtanter som aldri giftet seg. Hvorfor forble de single? Valgte de det? Var de lykkelige? Hvordan ble livene deres? Og nå som du har spurt, vil jeg undersøke mer fra fortiden min. Takk skal du ha! svarte Spielman da.

Populær trio

Det er liten tvil om at ideen senere resulterte i den populære romanen Søstrene fra Toscana. Tre ugifte kvinner, deriblant en gammel eksentrisk grandtante, legger ut på en uvanlig en reise gjennom Italias frodige landskap i forsøket på å bryte forbannelsen som sier at de aldri kan finne kjærligheten. Dette er Lori Nelson Spielmans fjerde roman på norsk. Bøkene hennes er oversatt til over tretti språk, og hun når stadig flere lesere. Søstrene fra Toscana har allerede rukket å sjarmere lesere verden over. «Full av humor og livsvisdom – dette  er en bok som feirer livet og kjærligheten!», er sagt om romanen. Og med vakre Italia som bakteppe – hva er det å ikke elske med denne boken?

Selvinnsikt og drømmer

De høyst ulike, men på hver sin måte fargerike karakterene Emilia, Lucy og Poppy prøver å finne kjærligheten og komme til bunns i både familiens skjebne og fortidens hemmeligheter. Underveis skjønner de at reisen like mye innebærer å finne seg selv. Ny selvinnsikt, evnen til å sette ord på drømmer og håp man kanskje ikke visste at man hadde, og ikke minst det å kunne ta imot støtte og gode råd fra andre.

Hva er det beste rådet du selv har fått, Lori?

– Faren min pleide å si at «du har alltid flere valg». Når vi føler oss låst i en situasjon, er det viktig å minne oss selv på at vi har en iboende evne til å endre. Enten det handler om en stressende jobb eller et forhold som står i stampe: Det fins alltid nye muligheter. Gjennom reisene til romanpersonene ser vi for oss hva vi selv ville ha gjort i en tilsvarende situasjon. Det er inspirerende å være vitne til at en person tar grep og klarer å overkomme hindre – og det gir håp om at vi selv kan gjøre det samme.

Herlige Mamma Mia-karakterer

Kanskje nettopp derfor blir vi så glad i Emilia, Poppy og Lucy. Vi lever oss inn i deres sårbarhet og heier på dem når de prøver å finne lykken. Dessuten – de er et knippe personligheter av ren Mamma Mia-standard: ekte, morsomme – og totalt uimotståelige!

Redaksjonen

Til toppen

Utdrag
«Gabriele Vernasco», sier han, og den varme hånda hans trykker min. «Kall meg Gabe, er du snill.»
Han viser vei ut av stasjonen, med bagasjen vår på slep som om han var et pakkesel. Lucy traver ved siden av ham og småprater. Poppy og jeg henger på bak, og jeg mistenker at vi begge går og beundrer de brede skuldrene, det uregjerlige mørke, bølgete håret, den stramme, runde …
Poppy setter albuen i siden på meg og avbryter tankene mine. «Litt av en lekkerbisken, eller hva?» Hun blunker. Jeg blir varm i ansiktet, og hun ler. «Kanskje du begynner å livne til, lærer å bli Emilia.»
(…)
Giuseppe tar hånda mi og kysser den. «Benvenuta a casa mia. Velkommen hjem til meg.»
Giuseppe fører oss bort til en intim bakhage med utsikt til terrassedyrkede åser med forvridde vinstokker. Det spilles behagelig musikk i bakgrunnen. Et enslig bord står midt i bakhagen dekket med en rød linduk og en vase med solsikker. Det er dekket for to. Gabe drar ut stolen for meg.
«Akkurat som du hadde håpet?» spør Giuseppe.
«Perfetto», sier Gabe til ham.
Jeg stivner til. Har Gabe planlagt dette … for meg?
Han griper skulderen min og klemmer den før han går bort til stolen sin, og det kiler i hele kroppen.
Han har rett, tenker jeg med meg selv. Dette er perfeksjon.
«Vin er familietradisjon her i Toscana», sier han mens vi spiser lunsj. «Denne vingården har vært i Natoli-familien i fire generasjoner. Vi drikker deres chianti classico.»
«Deilig», sier jeg, flau over min usofistikerte beskrivelse. Med tommelen tørker han en dråpe vin fra leppa mi før han putter den i munnen. «Sì. Delizioso.»
Det sitrer i meg igjen.
Etter lunsj fortsetter vi ferden vår gjennom landsbygda og stopper nå og da for å utforske en nabolandsby eller besøke nok en venns vingård. Hele tiden blir Gabe ønsket velkommen som om han var familie.
Himmelen har fått en nyanse av lilla da motorsykkelen setter kursen hjemover. Jeg visste dagen ville ta slutt, men humøret synker likevel. Snart fylles de landsens åkrene med hus, og i horisonten kan man skimte silhuetten av bygninger. Jeg begynner å lure da Gabe saktner farten i utkanten av Firenze og finner et sted å parkere i veikanten. Han drar av seg hjelmen.
«Ingen grunn til å slutte når vi har det så gøy, er du ikke enig?»
«Hundre prosent!»
Han tar hånda mi, og sammen spaserer vi gjennom gater som er like smale som sykkelveier, flankert av små butikker og skoutsalg, gelato-boder og restauranter. Lukten av ovnsstekt lam oghvitløk siver ut i gatene, som er dust opplyst av gatelykter. Vi går inn i en butikk som selger lærprodukter, og jeg river i et par hansker til Daria. Den pene damen bak disken sender Gabe lange blikk idet hun fullfører kjøpet mitt. En bølge av stolthet veller opp i meg. Er dette virkelig meg, Emilia Josephina Fontana Antonelli? Ja, jeg tror det.

Til toppen

Om forfatter Lori Nelson Spielman

Lori Nelson Spielman debuterte med En liste for livet, som er oversatt til 30 språk, har toppet bestselgerlistene i flere land, og som skal filmatiseres. Deretter kom Tilgi meg, og Bortenfor stjernene er hennes tredje roman. I 2020 kommer hennes fjerde bok på norsk: Vennlig hilsen tante Poppy. Etter å ha vært lærer i mange år, er Lori Nelson Spielman nå forfatter på heltid. Hun bor i Michigan sammen med mannen sin.

 

Til toppen