Den savnede søsteren (Innbundet)

Serie: De syv søstre 7

Forfatter:

Benedicta Windt-Val (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 768
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Missing Sister
Oversatt av: Windt-Val, Benedicta
Serie: De syv søstre
Serienummer: 7
ISBN/EAN: 9788202702410
Kategori: Romaner
Omtale Den savnede søsteren

Flukten fra fortiden

Lucinda Rileys syvende bok i den fantastiske serien De syv søstre handler om jakten på denne savnede søsteren. Og det haster med å finne henne.

Søstrene vil gjerne være fulltallige når yachten Titanen legger ut fra Athen med kransen til Pa, som adopterte dem. Han døde under mystiske omstendigheter til havs. Familiens advokat vet hvor den savnede søsteren er, og har en tegning av en ring – utformet som en stjerne med sju tagger – som den savnede søsteren bærer. Vi tas med på en spennende reise fra New Zealand til Canada, England og Frankrike, og den ender i Lucinda Rileys eget hjemland, Irland.

Hvorfor forsvinner Mary?

CeCe, en av søstrene, bor i Australia. Hun finner vingården på New Zealand, der den sjuende søsteren som heter Mary, visstnok skal bo. Det viser seg at Mary nettopp har lagt ut på en reise etter at mannen hennes døde for kort tid siden. Datteren (22) sier at hun befinner seg på en øy i Stillehavet. CeCe drar til øya, men det er ikke enkelt å få tak i Mary. Imens suger vi inn atmosfære og miljø, for Riley har en formidabel sans for stedenes egenart. Men hva er grunnen til at Mary blir borte hver gang søstrene tror at de får kontakt med henne? 

Må ha svar for å få ro i livet

Når Mary forstår at noen vil ha tak i henne, blir hun engstelig. Det viser seg at hun har lagt ut på en reise for å få svar på noe som for 36 år siden fikk henne til å dra så langt vekk fra Irland som mulig. Hun er redd for at den eller de som vil ha tak i henne har noe med fortiden å gjøre. Og fortiden handler både om Marys første kjærlighet og om han som prøvde å ødelegge den. Mary glemmer aldri det siste han sa: «Jeg kommer til å finne deg, uansett hvor du prøver å gjemme deg.» Likevel reiser hun, via London, tilbake til sitt elskede Irland. Hun må ha to svar for å få ro i livet. Lever han som hun elsket mest av alle – og hva med han hun fryktet mest av alle?

Ulike tidsplan på elegant vis

Minnene trenger på for Mary: Den unge gutten hun gikk på skolen sammen med i West Cork, som stakk en slitt notatbok i hånda hennes. Mary har gjemt på den i 48 år. Det er Nualas dagbok, og på elegant vis tar Riley oss først 100 år tilbake, til 1920-årene og et Irland i kamp mot tusenvis av engelske soldater, som raider IRAs oppholdssteder og sivile hjem på brutalt vis. Et tredje tidsplan tar oss til 1950-årene, og Mary som tenåring. Sterke kvinneskikkelser er i fokus, og selvsagt er Nuala ingen hvem som helst for Mary. Lucinda Riley har som vanlig stålkontroll på den spennende regien.

Litterært fenomen verden over

Det er bare å glede seg folkens, for dette er en gedigen leseropplevelse, en 700 siders koloss av et drama, der vi befinner oss i flere fortellinger, som Riley selvsagt vever elegant sammen til én. Her er et rikt karaktergalleri, først og fremst kvinner som vi tror på og blir glad i. Sterke og kraftfulle, sårbare og lidenskapelige. Her er også steder Riley tydeligvis selv er glad i, derfor har skildringene av disse stedene en magi av de sjeldne. Og her er ikke minst alle de intense, hjerteskjærende øyeblikkene Riley er så god til å skape. Og selvfølgelig får Irland mest plass når den savnede søsteren skal finnes. Men hva skal man egentlig si når alt dessverre er over? Serien om de sju søstrene og deres jakt på sitt biologiske opphav er blitt et litterært fenomen verden over, og så skal alt plutselig være slutt? Nei da, fortellingen om den savnede søsteren er den sjuende boken om de sju, men mye taler for at den ikke er den siste ...

 
Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Serien De syv søstre blir bare bedre og bedre.
Tracey Rees, Forfatter

Andre utgaver

Den savnede søsteren
Bokmål Ebok 2021
Den savnede søsteren
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Den savnede søsteren
Bokmål Lydbok-CD 2021
Den savnede søsteren
Bokmål Heftet 2022

Flere bøker av Lucinda Riley:

Intervju

Norgesvenn og globalt litterært fenomen

Serien om de sju søstrene er et globalt fenomen. Verden er klar for neste bok, der den sjuende søsteren skal avsløres. Det er solgt 15 millioner eksemplarer av de seks første.

Serien om de adopterte søstrene er inspirert av gresk mytologi og en berømt stjerneklynge. Syv søstre leter etter sitt biologiske opphav, etter at mannen som adopterte dem omkom under mystiske omstendigheter. Og hver bok er blitt en global suksess. Alle beveger de seg over ulike tidsplan. Bok nummer 7 – Den savnede søsteren – er intet unntak.

Sterke, irske kvinneskikkelser

–Jeg elsker å sette sammen fortellinger fra ulike tidsperioder, og i Den savnede søsteren er Irlands kamp for frihet på 1920-tallet et viktig bakteppe, sier Lucinda Riley, som selv er fra Irland. Midt i irenes frihetskamp sto sterke, kraftfulle kvinneskikkelser, og den arven er ført videre av de sju søstrene D’Apliese, som i Den savnede søsteren gjør alt de kan for å spore opp den siste og avgjørende brikken i familiepuslespillet. Men det haster, for de vil ha med alle søstrene ut på en planlagt minnemarkering for farens tragiske bortgang langt til havs.

Første roman fra sykesengen

Samtlige bøker i serien er gjengangere på bestselgerlister verden over, og slik har det vært siden dronningen av romantikk slo gjennom med Orkideens hemmelighet, som solgte i 8 millioner eksemplarer. Hun er født i landsbyen Drumbeg like ved Belfast, der hun tilbrakte barneårene før familien flyttet til England. Som 14-åring flyttet hun til London for å satse som skuespiller og ballettdanser. To år senere fikk hun sin første rolle i et TV-drama, og fremtiden så lys ut. Så ble hun alvorlig syk da hun var 23, og skrev sin første roman fra sykesengen. Siden har hun vært forfatter på heltid.

En sann Norgesvenn

Norge står Lucinda Rileys hjerte nært. Da navnet hennes etter hvert ble kjent, var forlaget i Norge det første som inviterte henne på en lengre bokturné. En av de sju søstrene, Ally, har norsk biologisk bakgrunn, og er også en toneangivende karakter i Den savnede søsteren. Da Lucinda Riley var i Norge for å gjøre research for boken om Ally brukte hun mye tid i Bergen og på Vestlandet. Hun er interessert i klassisk musikk, og hun har sagt at et høydepunkt var besøket på Trollhaugen, for å bli enda bedre kjent med Edvard Griegh og hans etterkommere.

Skriving er verdens beste terapi

–Jeg skriver fordi jeg er drevet av skriveglede og lidenskap for karakterene mine, sier Riley i et større intervju om De sju søstrene. Hun ser ikke på skrivingen som en jobb, men er opptatt av at skriving er verdens beste terapi for henne, blant annet da hun var rammet av en alvorlig sykdom. Og handlingen i det globale fenomenet kommer fra steder og land hun er begeistret for, for eksempel Brasil, Australia, New Zealand, Tyskland, selvsagt England og Irland og ... Norge.

Leser inn med diktafon

Lucinda Riley er også kjent for sin fantastiske kapasitet og effektivitet. Hvert år kan vi glede oss til en 6–700 siders koloss av et kjærlighetsdrama, hun skuffer aldri sine lesere. Det sies at hun har 14–15 timers arbeidsdager, hun leser først inn manus med diktafon før hun går i gang med skrivingen. Mye tyder på at det fungerer godt, for hun har totalt solgt 30 millioner bøker fordelt på 37 språk, og en hel verden venter i spenning når det nærmer seg en ny utgivelse.

Coronafast i West Cork

Riley har meldt at hun har flere nye romanideer som skal konkretiseres når serien om De sju søstrene er ferdigskrevet. Bøkene skrives i boligen i England eller på sommerhuset i West Cork sør i Irland, der en stor del av handlingen i Den savnede søsteren foregår. Derfor passet det egentlig bra å bli sittende fast i West Cork på grunn av pandemien, forteller Riley på spørsmålet om hvor hun har vært når hun skrev fortellingen om den søsteren alle lurer på hvem er. Så er det bare å vente og se om vi får svaret på det spørsmålet i bok nummer 7 ...

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Utdrag

«Vet du hvem som har laget denne ringen, Georg?» spurte Maia. «Den har en svært uvanlig form.»
«Nei, det vet jeg nok dessverre ikke,» svarte Georg.
«Er det Pa som har tegnet dette?» spurte Maia.
«Ja.»
«Syv tagger på en stjerne for syv søstre …» mumlet Ally.
«Georg, du sa i går kveld at hun heter Mary,» sa Maia.
«Ja.»
«Er det slik å forstå at Pa fant henne og ønsket å adoptere henne, men så skjedde det noe som gjorde at han mistet henne igjen?»
«Det eneste jeg vet, er at han fikk noen nye opplysninger like før han … gikk bort, og han ba meg om å følge dem opp. Etter at jeg ble klar over hvor hun ble født, har det tatt meg og andre nesten et år å oppspore det stedet der jeg tror hun befinner seg nå. Jeg har fulgt mange blindspor i årenes løp, tråder som ikke har ført frem til noe som helst. Men denne gangen var faren deres helt urokkelig overbevist om at kilden hans var pålitelig.»
«Hvem var denne kilden?» spurte Maia.
«Det sa han ikke noe om,» svarte Georg.
«Hvis dette virkelig er den savnede søsteren, er det fryktelig trist å tenke på at hun blir funnet så kort tid etter Pas død – etter at han har lett etter henne i så mange år,» sa Maia.
«Ja, men ville det ikke være fantastisk hvis det var henne?» ivret Ally, «og vi kunne ta henne med tilbake hit til Atlantis tidsnok til at hun kan bli med om bord på Titanen når vi skal seile ut med kransen?»
«Det ville det,» smilte Maia. «Men det er vel ett stort problem med akkurat det. Etter det du sier, Georg, regner jeg med at denne Mary ikke akkurat bor her i nærheten. Og det er mindre enn tre uker igjen til vi reiser til Hellas for å gå om bord i Titanen
«Ja, og dessverre har jeg en veldig travel timeplan for øyeblikket,» sa Georg. «Ellers ville jeg ha reist selv for å finne henne.»
Telefonen hans ringte i det samme, nesten som for å understreke poenget. Han unnskyldte seg og gikk vekk fra bordet.
«Kan jeg få foreslå noe?» spurte Ma.
«Selvfølgelig, Ma – kom igjen,» sa Maia.
«Med tanke på det Georg fortalte i går kveld – at Mary for tiden bor på New Zealand, altså – undersøkte jeg litt i dag morges med hensyn til avstandene mellom Sydney og Auckland. For –»
«CeCe er i Australia,» fullførte Maia for henne. «Jeg tenkte også på det i går kveld.»
«Flyturen fra Sydney til Auckland tar tre timer,» fortsatte Ma. «Hvis CeCe og venninnen hennes, Chrissie, reiste en dag tidligere enn planlagt, kunne de kanskje ta en omvei rundt New Zealand for å sjekke om denne Mary er den Georg tror hun er.»

Til toppen

Bøker i serien