Det store symesterskapet (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 160
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202470371
Kategori: Håndarbeid
Omtale Det store symesterskapet

Bli med på sybølgen!

8 kreative sy amatører - 5 kvinner og 3 menn ble valgt ut i Det Store Symesterskapet som gikk på NRK rett før jul. Til sammen sydde deltagerne 99 plagg og tilbehør i løpet av 6 episoder. Vi har valgt ut 33 av arbeidene og her får du eksklusivt alle oppgavene, mønsteropplysninger og alle sømforklaringer!

Individuell stil og mote er på full fart inn igjen med den nye sømbølgen. Gamle håndverkstradisjoner og modellsøm er populært, og det å sy lekre og kule klær som passer, er rett og slett kjempegøy!
NRK-programmet Det Store Symesterskapet samlet mange seere, og her får du et utvalg av  prosjektene som ble sydd gjennom seks episoder. Deltakerne Vegard, Walter, Kristin, Anne, Solveig, Julie Christine, Maiken og Willy sydde alt fra hettegensere, tights, bukser, skjørt, herrevester, jakker til barnekjoler og kreative redesign-prosjekter.
Boka er delt opp i tre hoveddeler: Første del gir deg over 50 sider med praktiske råd og tips og grundig trinn-for-trinn del hvor du blant annet lærer hvordan du tilpasser mønsteret akkurat til deg! Andre del gir deg innføring i valg av stoffer og behandling av disse. Siste del gir deg oppskriftene, mønstrene og sømforklaringene.

Dommerne i serien er haute couture-designeren Tine Solheim og Andreas Feet, designer i herreskredderforretningen Richard James i Savile Road.

Tine Solheim
"Utrolig gøy har det også vært å lage denne boken med utvalgte arbeider som de åtte deltagerne skapte under mesterskapet. ... Av hele mitt hjerte ønsker jeg deg en god og lærerik stund med en bok som vil inspirere deg til en masse spennende syprosjekter!"

Andreas Kristoffer Feet
"Jeg er sikker på at den som gir seg i kast med oppgavene som denne boken tilbyr, vil finne ny og verdifull lærdom på veien mot mestring av fantastiske tekstiler og ypperlig passform. Bli inspirert, dette er en glimrende bok."

Oppgavene ble utarbeidet av designeren Anne Lise Tollefsen, kjent for sceneklær for artister som Herbjørg Kråkevik og Silje Nergård og modellsøm til prinsesse Märtha Louise.

Til toppen

Flere bøker av Tine Solheim:

Utdrag

Introduksjon til Det Store Symesterskapet

"For 40 år siden var det mange som sydde klær selv, mange lærte det av mødre og bestemødre, og de fleste hadde håndarbeid på skolen. Men rimelig storkonfeksjon og billig klesimport fra Østen utkonkurrerte etterhvert hjemm-sømmen, og i dag er det nesten ingen som kan kunsten lenger. Trodde man ...

I 2012 tok BBC sjansen på å lage en spin-off fra sin populære bake-realityserie, men da med søm som tema. Folk i redaksjonen hadde nok allerede observert den individuelle trenden i motemarkedet mot mer personlige, kreative og individuelle klær, tilvirket for hånd, nesten som Haute Couture, men i en rimelig form.

Det kom likevel som en overraskelse på BBC da den nye serien The Great British Sewing Bee jevnlig hadde over 2,5 millioner seere i åpningssesongen, de gikk derfor trøsting i gang med sesong 2 som ble sendt i vår, og produserer nå sesong 3 av spin off-ideen som har blitt en gedigen seersuksess. Vi har i flere år sett en voksende strikkebølge, og nå kommer også sybølgen!

NRK, som selv har god erfaring med programmer som treffer folk hjemme, var blant de første som kjøpte programkonseptet, tett fulgt av land som Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland. Den drevne staben til NRK Hordaland har planlagt og produsert den norske versjonen, de seks programmene i Det Store Symesterskapet som vi fikk se før jul.
Opptakene ble gjort i de tradisjonelle lokalene til Oleana i Ytre Arna, den eneste tekstilbedriften vi har igjen i Norge. 8 kreative syamatører, 5 damer og 3 menn, omhyggelig valgt ut etter mye testing og prøving, var i fjor sommer klare til å møte en rekke forskjellige utfordringer. De 8 deltagerne blr hele veien utfordret både på kreativitet, stoffvalg og sømtekniske kunnskaper, og ikke minst disposisjon av tiden de hadde til rådighet. I tillegg til å virkelig få brynet sine fagmessige ferdigheter, jobbet de hele tiden under stort tidspress.

Av de tilsammen 99 arbeidene som ble skapt og sydd i løpet av mesterskapet, har vi plukket ut 33 kreasjoner som vi presenterer her. Du finner informasjon om hvor stoffene og tilbehøret er kjøpt, og forklaringer på hvordan du går frem når du klipper og syr plaggene.
Oppgavene ble utarbeidet av den Bergensbaserte designeren Anne Lise Tollefsen, ikke minst kjent for sceneklær til artister som Herbjørg Kråkevik og Silje Nergaard og modellsøm til prinsesse Märtha Louise.

NRK sikret seg faglig dommerekspertise i Andreas Feet, direkte fra jobb i herreskredderforretningen Richard James i Savile Row, og haute couture-designer Tine Solheim.

Til toppen