Drømmer dreper ikke (Innbundet)

Forfatter:

Elsa Frogner (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 288
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Daddy's Gone A Hunting
Oversatt av: Frogner, Elsa
ISBN/EAN: 9788202382193
Kategori: Krim og spenning
Omtale Drømmer dreper ikke

... og pappa sang aldri mer den sangen for henne

Noen ganger drømte Kate om den natten, selv om det ikke var en drøm. Det hadde virkelig hendt. Hun var tre år gammel, og hadde ligget sammenkrøpet i sengen og sett på at moren holdt på å kle seg. Mammaen hennes så ut som en prinsesse. Hun hadde på seg en nydelig, rød aftenkjole og høyhælte, røde silkesko som Kate elsket å stikke føttene nedi. Så kom pappa inn på soverommet. Han svingte Kate opp i luften og danset henne og moren ut på balkongen, selv om det var begynt å snø. Jeg ba ham om å synge min sang, og det gjorde han - mintes Kate.

Søte baby, så rund og fin,
jakte i skogen med pappa'n din.
Hente en rosa sky hit hjem,
og tulle den rundt sin lille venn.

Natten etter døde mamma i ulykken, og pappa sang aldri mer den sangen for henne.

Men hvorfor skulle han lyve?
Kate Connelly og den pensjonerte arbeideren Gus har avtalt et hemmelig møte tidlig om morgeren en grå høstdag. Gus har ingen anelse om hva Kate vil vise ham i den familieeide møbelfabrikken som også har en museumsdel som inneholder svært verdifulle antikviteter. På vei inn i bygningen opplever de en voldsom eksplosjon, og Kate registrerer at det lukter gass før hun blir revet over ende og alt blir svart. 

Gus dør i eksplosjonen og Kate blir livstruende såret og blir liggende i koma i flere uker. De underlige omstendighetene rundt ulykken gjør at mange spør seg om Kate på en eller annen måte står bak eksplosjonen. For hva skulle hun på fabrikken på denne tiden av døgnet? Og hvorfor var Gus, en pensjonert arbeider, der sammen med henne? Alle vet at Kate foraktet sin far og det utsvevende livet han førte. Han viste seg sjeldnere og sjeldnere på fabrikken, og var langt mer opptatt av sine stadig yngre venninner. Også Gus var bitter på sin gamle sjef etter at han ble tvunget til å pensjonere seg.

Hannah, Kates søster, våker over søsteren natt og dag. Hun fortviler over at det ikke går fremover og at hun ikke oppnår kontakt med henne. Derfor blir hun glad og overrasket når hun en dag kommer inn på søsterens rom på sykehuset og ser at faren sitter på sengekanten bøyd over Kate og at munnen til søsteren beveger seg. Da hun møter farens blikk, blir hun overrasket over hvor skremt han virker, og spør om søsteren hadde sagt noe forståelig. Faren svarer at Kate hadde gitt uttrykk for at hun var så glad i ham. Men noe i Hannah gjorde henne sikker på at faren ikke fortalte sannheten. Men hvorfor skulle han lyve?

Til toppen

Amerikansk krims grande dame
Los Angeles Times Book Review

Andre utgaver

Drømmer dreper ikke
Bokmål Ebok 2014
Drømmer dreper ikke
Bokmål Heftet 2015
Drømmer dreper ikke
Bokmål Nedlastbar lydbok 2022

Flere bøker av Mary Higgins Clark:

Anmeldelser Drømmer dreper ikke

Nok en gripende thriller fra bestselgerforfatteren Mary Higgins Clark.
Publishers Weekly

Denne må du ikke gå glipp av.
Bookreporter.com

En feilfri forteller.
The Washington Post Book World

Amerikansk krims grande dame.
- Los Angeles Times Book Review

Fansen kommer til å bite negler mens de leser denne.
Kirkus Reviews

En fristende og tankevekkende thriller.
Booklist

Igjen skaper Mary Higgins Clark litterær magi.
Tuscon Citizen

Til toppen

Utdrag

Jessie henvendte seg til Nathan Klein. "Det virker ganske opplagt at Hannah ikke hadde kjennskap til søsterens plan om å besøke fabrikken. Og så godt som jeg kjenner Kate, er jeg helt sikker på at det finnes en god forklaring på hvorfor hun var der. Men jeg synes ikke du skal utsette Ms. Connelly for ytterligere spørsmål før hun har fått en mulighet til å hvile seg litt."
   Klein lot seg ikke imponere. "Jeg tror ikke det vil plage Ms. Connelly altfor mye" - han nikket i Hannahs retning - "å besvare enda et par spørsmål mens erindringen fortsatt er fersk når det gjelder omstendighetene som førte til eksplosjonen som tok livet av et menneske."
   Jessica så på Hannah. "Det kan jeg ikke si meg enig i. Jeg er advokat, og nær venn av både Hannah og Kate Connelly. Og jeg mener å kjenne lukten av både mistanke og anklage." Hun så på Hannah. "Får jeg lov til å tilby meg å være Kates juridiske representant i hvert fall for øyeblikket, Hannah?"
   Hannah så på Jessie, mens tankene vandret hit og dit. Da hun oppsøkte sykehuset igjen nå i ettermiddag, hadde hun vært takknemlig for at Jessie var der. Doktoren hadde igjen latt dem begge slippe inn til Kate.
   "Er hun totalt passiv, eller finnes det en grad av bevissthet?" hadde Hannah spurt dr. Patel.
   "Vi har gitt henne sterkt beroligende midler," forklarte doktoren.
   Hun og Jessie var blitt værende der i enda et par timer. Da de var i ferd med å dra, dukket Douglas Connelly opp igjen, denne gangen ledsaget av en ung kvinne. "Sandra møtte Kate i går kveld," forklarte Doug. "Hun ønsket å bli med for å se til henne."
   "Du tar vel ikke en fremmed med hit for å glo på søsteren min." Hannah husket at stemmen hennes var blitt skjærende.
   "Jeg ønsker ikke å forstyrre," hadde Sandra sagt med lav, rolig stemme.
   Doug hadde gått alene inn på intensivavdelingen, og etter en kort stund bestemte Hannah seg for å følge etter. Hun fulgte nøye med da han bøyde seg over Kate. Det så ut som søsterens lepper beveget seg. Og så, idet faren rettet seg opp, så Hannah at han var askegrå i ansiktet. "Sa hun noe du klarte å forstå?" hadde Hannah spurt, oppildnet over å høre at Kate var i stand til å kommunisere.
   "Jeg er så glad i deg, sa hun."
   Noe i Hannah gjorde henne sikker på at faren ikke fortalte sannheten. Men hvorfor skulle han lyve?

Til toppen

Om forfatter Mary Higgins Clark

Mary Higgins Clark
- hele verdens spenningsdronning

Det er ikke uten grunn at Mary Higgins Clark bærer den ærefulle tittelen hele verdens spenningsdronning. Hun har skrevet mer enn 30 romaner som alle har toppet utallige bestselgerlister og som til sammen har solgt i over 80 millioner eksemplarer verden over.

Allerede under oppveksten i Bronx visste hun at hun ville bli forfatter. Evnen til å fortelle historier var en del av hennes irske bakgrunn, og det virket helt naturlig for henne å bruke sitt skarpe blikk og sin nysgjerrige natur til å lage fortellinger om menneskene og forholdene hun iakttok.

Begynte å skrive da hun ble enke med fem små barn
Mary Higgins Clark er åpen om sin barndom i fattigdom og familiens endeløse kamp for å få endene til å møtes; hennes år med stipend på en eksklusiv pikeskole; hennes arbeid etter skoletid som sentralborddame på et hotell hvor hun med stor fryd overhørte gjestenes telefonsamtaler; hennes elskede brors død under 2. verdenskrig; hennes korte, men hektiske karriere som flyvertinne; hennes giftermål med Warren Clark som hun hadde vært hemmelig forelsket i i årevis. Ekteskapet fikk en brå slutt da ektemannen døde uventet og etterlot henne som enke med fem små barn. Det eneste hun ikke vil snakke om er alderen sin. Men hun begynner utvilsomt å bli "en voksen dame".

Endelig - etter seks år og førti avslag
Fast bestemt på å ta vare på familien og skape seg en karriere startet hun for alvor å skrive da hun ble enke. Men først etter seks år og førti avslag fikk hun endelig antatt en novelle. Og i 1975 kom hennes gjennombruddsroman Hatets gisler. Etter det tok det henne to år å skrive den neste romanen Øyenvitnet. Den ble øyeblikkelig en bestselger og ble solgt for store summer verden over. Og dermed var det gjort.

En spenningsprinsesse ble kronet
Hun ble erklært for tidens store spenningsprinsesse. Og siden har det gått slag i slag. Som perler på en snor har nesten 40 romaner, som alle har toppet bestselgerlister, sett dagens lys. Og flere vil det trolig komme, for som Mary Higgins Clark sier hver gang noen spør om hun ikke snart har tenkt å slutte å skrive og bare nyte livet: "Aldri! Hvis du vil være lykkelig i ett år, bør du vinne i lotto. Hvis du vil være lykkelig hele livet, må du elske det du holder på med. Og det gjør jeg."

Til toppen