Glasshjerte (Innbundet)

Forfatter:

16-årige Amina forsvinner sporløst, for deretter å bli funnet voldtatt og drept i skogen. Familien Ravnum som bor like ved, havner i politiets søkelys.

Glasshjerte er en fortelling om å kjenne igjen ondskapen når du møter den. Og om å streve med å forstå hvem du selv er. Men den handler også om hvor langt et menneske våger å gå for å holde fast ved kjærligheten.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 416
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202560294
Kategori: Krim og spenning
Omtale Glasshjerte

Hva skjedde med Amina?

16-årige Amina forsvinner sporløst, for deretter å bli funnet voldtatt og drept i skogen. Familien Ravnum som bor like ved, havner i politiets søkelys.

Dramaet kretser rundt familien Ravnums eldste sønn, den vakre unggutten Mikkel på 19 år. Når Amina, hans yngre kusine og en særdeles opprørsk muslim, blir funnet voldtatt og drept ved et tjern, blir Mikkel mistenkt av politiet. Han har en bror, 16-årige Robin, som er hjerneskadet. Som leser vet du at Robin var vitne til det fæle som skjedde, problemet er bare at han ikke kan gjøre rede for seg. Vi skjønner også at Mikkel vet noe han ikke vil fortelle. Ikke til noen. Moren deres Sofie er kunstner, far Håkon er en berømt kvinnebedårer av en skuespiller ved Nationaltheatret.

Ulidelig spennende

Som vanlig i Damhaugs univers tar de involverte selv føringen når etterforskningen er i gang. Politiet befinner seg et eller annet sted i randsonen, er et femte hjul på vognen for å stjele litt fra Damhaugs tidligere univers. Kanskje fordi han vil bringe oss som lesere rett inn i hodene på dem det gjelder. Inn i det vi vi aldri kommer til å skjønne oss på selv om vi anstrenger oss aldri så mye. Og han lykkes virkelig. Glasshjerte er en dyptpløyende reise i menneskesinnet; det er medrivende, dypt menneskelig, gjenkjennelig - og ulidelig spennende.

Stormforelsket Inga

Inn på scenen kommer jusstudenten Inga, 19 år og stormforelsket i vakre Mikkel etter bare ukers bekjentskap. Faren hennes er advokat; når Mikkel siktes for drapet, tar han ansvar for forsvaret. Oppvakte, gode Inga etterforsker i blinde, uten å se farene, uten å lodde dybden i forstyrrede sinn. Godt hjulpet av den homofile forsvarsadvokaten Elton, som tror døden er nær hver gang stresset tar ham. En annen advokat, Rivers, jobber i skyggene etter å ha sittet inne i åtte år for et drap han ikke husker noen ting av. Letingen etter sannheten om hva som skjedde på hotellrommet den gangen, føyer seg elegant inn i handlingen uten å svekke hovedtråden i fortellingen: Hvem drepte Amina?

Mistankens runddans

Mistanken går på rundgang mellom de involverte. Kan det eldre naboparet, som gir hverandre alibi, vise seg å ikke ha helt rent mel i posen? Hva med Aminas egen familie? Pappa Amir har flere ganger publisert frilynte meninger om hvordan Koranen skal følges. Og broren til Amina har lært en lekse om hevnens temperamentsfulle natur. Og hva med denne mystiske jenta Boel som Mikkel skjuler så godt han kan?

En slagkraftig finale

Å kjenne igjen ondskapen når du møter den, er tema i Glasshjerte. Samt å streve med å forstå hvem du selv er. Hvor vanskelig kan det være å spore skumle tendenser i ditt eget og andres sinn, når du er 19 år og villig til å gå til verdens ende for å holde fast ved kjærligheten? Torkil Damhaug leverer en uvanlig skarp beskrivelse av det vi aldri får tak på. Det litterære språket (hans spesielle varemerke) driver handlingen fremover og setter bitene sømløst på plass etter en formidabel finale akkurat der forfatteren trives best: midt i den mørke skogen. Det lumske tjernet. I selskap med de forstyrrede sinn. Glasshjerte er slett ikke hverdagskost i norsk krim; tvert imot en besettende lesefest av de sjeldne.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Strålende, utpreget psykologisk krim
Fredrik Wandrup, Dagbladet

Andre utgaver

Glasshjerte
Bokmål Ebok 2017
Glasshjerte
Bokmål Lydbok-CD 2017
Glasshjerte
Bokmål Lydbok MP3-CD 2017
Glasshjerte
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017
Glasshjerte
Bokmål Heftet 2018
Anmeldelser Glasshjerte

Godt krimhandverk med mange pluss
Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen
 

Suggererende, dragende, lokkende
En aldri så liten høytidsstund, det å åpne ei ny bok av Torkil Damhaug.Rykende fersk fra forlaget, trykksverten har knapt rukket å tørke. Forventningene er skyhøye, ikke minst etter fjorårets eminente En femte årstid.(...) Så hvordan går det da med de skyhøye forventningene? Som forventet!
Nesten uten å merke hvordan, suges jeg inn i et mørkt univers. Forfatteren har et språk, en unik litterær kraft som man sjelden finner i kriminalromaner, suggererende, dragende, lokkende. Vakkert.

Bjørn Bakken, Bjørnebok blogg
 

Torkil Damhaug med ny, velkomponert krim om ungdom og sterke følelser
Denne personlige stemmen er en av styrkene til forfatteren Damhaug. Språket gjør ham til et strålende eksempel på en litterær krimforfatter.
Fredrik Wandrup, Dagbladet
 

Glasshjerte er en velskrevet og til de grader spennende krim, som har det lille ekstra som gjør at den skiller seg ut.
Tine Sundal, Tine sin blogg
 

Mørk og medrivende krim som bare Damhaug kan
Skarp i portretteringen av et nyrikt, multikulturelt Norge der konfliktlinjene går på kryss og tvers i forvirrende mønstre og der de entydige løsningene bare finnes på Facebook, oppleves Glasshjerte som en sjeldent relevant krimroman. Bedre er det ikke blitt gjort av noen norsk krimforfatter på lenge, kanskje ikke siden Damhaugs egen Ildmannen fra 2011.
Pål Gerhard Olsen, Aftenposten
 

Intrikat og innlevd krim
I bunnen av Glasshjerte ligger en klassisk krimfortelling: en forsvinning blir til mord, det finnes en mengde spor, sidespor og antydninger. Når løsningen foreligger etter drøyt 400 sider, har hele regnestykket gått vakkert opp.(...)Alt det er vel og bra, men årsaken til at Glasshjerte er en god roman, ligger annetsteds. Viktigst er de unge menneskene jeg allerede har nevnt, og måten forfatteren har bygd dem opp og viser dem frem på: som sårbare, til dels skadede og vindskjeve.(...)Torkil Damhaug skriver gode dialoger, blir aldri krampaktig i det tidsriktige. De ungdommelige tankesettene står til troende, de også. Særlig gjelder det Mikkels indre monologer. Og når alt det er sagt: Glasshjerte holder høyt spenningsnivå, smart som den er.
Leif Ekle, NRK Bok 

Til toppen

Intervju

Menneskekjenneren

– Jeg lever tett på karakterene mine når jeg skriver en roman. Det er både berikende og krevende, sier Torkil Damhaug.

Først må karakterene på plass. Et fiks ferdig plott før han begynner å skrive, vil være som å skrive med korsett, har han sagt. Det strupetaket unner han ikke karakterene sine. Gjennom karakterene undrer han seg. Utforsker relasjonene, reaksjonene. Litteraturkritikere utnevnte ham til den psykologiske thrillerens ukronede konge da Glasshjerte ble lansert før i høst. Hvordan føles akkurat det, Torkil Damhaug?

Kritikerros

– Det er klart du er spent når du har oppholdt deg i måneder, kanskje år, i ditt eget, fiktive univers, uten å slippe altfor mange andre inn i det. Jeg fikk gode ord fra redaktør og forlag i forkant, men når dyktige anmeldere liker Glasshjerte er det både en lettelse og oppmuntring til å gå videre med neste prosjekt. Følelsen av å ha nådd gjennom gjør noe med deg. Og godt begrunnede anmeldelser gir noe tilbake, noe som kan brukes, sier Damhaug.

Den viktige kjærligheten

Han er allerede godt kjent for å skrive om svik og løgn, forbrytelse og ondskap. Denne gang ville han i tillegg rydde plass for kjærligheten. En betingelsesløs, ungdommelig kjærlighet er selve lyset i romanen, og kontrasterer ondskapen i universet han har skapt. Damhaug er både lege og psykiater, og opptatt av hvordan ondskap oppstår. Hva er det som gjør at noen klarer seg bra her i livet, mens andre havarerer? Hva beskytter noen fra det onde, mens det går galt med andre?

Løsnet med Robin

– Jeg skrev et halvt år på et prosjekt jeg hadde stor tro på i fjor vår, men kom ikke tett nok på karakterene. Da jeg valgte å legge det bort og skrive på noe helt nytt, løsnet det raskt. 16-årige Robins språkløse blikk på livet grep tak i meg. Så ble jeg interessert i brødreforholdet mellom ham og storebror Mikkel, og skyggene som blir kastet fra den brokete barndommen til deres kunstnermor og søsteren, som er muslim. De unge bærer med seg foreldregenerasjonens fortid.

Hver bok sin metode

For Torkil Damhaug finnes ingen ferdig fasit på hvordan en roman blir til. Hvert prosjekt har sin metode, og da kan uventede ting skje. For eksempel kan en sliten og merket advokat, kalt Rivers, plutselig banke på romandøren. Denne mannen har nettopp sonet åtte år for drap, men når Amina, kusinen til Robin og Mikkel, blir funnet drept, får han mulighet til å være med og oppklare saken. Hvordan Rivers oppsto? Han dukket opp på en sliten kafé, og ba tynt om å få være med, ifølge forfatteren. Nok et eksempel på at Damhaug tar alle sine romankarakterer på fullt alvor.

Inspirerer andre

Torkil Damhaug gleder seg også over å se andre komme seg videre som skrivere, og øser mer enn gjerne av sin skrivekunnskap på både kurs og forfatterskole. Og når han ikke sitter foran tastaturet, dreier livet seg om å ha det bra med sine nærmeste. Eller å lese fag- og skjønnlitteratur av ulike slag. Eller rett og slett å oppsøke en natur som innbyr til stillhet og gode refleksjoner.

Bernt Roald Nilsen
 

Til toppen

Utdrag

Jeg snur meg, prøver å finne ut hvor lyden kom fra. Trodde et øyeblikk det var navnet mitt som ble sagt. Hører ikke mer.
Borte ved vannet lyser jeg opp og ned langs bredden, kjeglen fra mobillykta strekker seg noen få meter inn i disen.
Går ut på brygga. Kan så vidt skimte trærne på den andre siden.
«Robin!»
Ropet mitt forsvinner i gråmørket. Kanskje jeg hører et svakt ekko der inne.
Skritt langs bredden. Som om det er noen bak meg. Kommer hitover. Fortsatt er tanken på Boel der. Bursdagen hennes. Mindre enn fire uker til.
Novemberbarn, kan jeg høre henne si. Det er derfor vi hører sammen.
Akkurat da ringer mobilen.
«Hvor er du?» spør muttern.
«Inne ved Bråtenvannet.»
«Og du har ikke …?»
Stemmen er tynn nå. Ikke noe er verre enn å kjenne hvor redd hun kan bli.
«Han er ikke her,» sier jeg og høres noenlunde rolig ut.
Blir stående ytterst på brygga etter at hun har lagt på. Dette er å være alene: Å ha sviktet. Ingen andre å skylde på.
Du skulle ha sett til broren din. Ikke engang det klarte du.
Sånne kvelder er det eneste som nytter å bli borte. Slippe seg ned i et grått hull. Ikke huske noe. Ikke vite hvem jeg er. Være en annen.
Disen over vannet. Lydene blir sterkere, som fra et surklende dyr som stiger opp gjennom mørket og jager skyene tilbake.
Du kan følge etter dem innover, mil på mil med skog. Kaldt, mørkt, stille. Gå til du ikke orker mer. Sige sammen under et tre, sovne. Våkne og gå videre, til du kommer til demningen.
Jeg står på brygga ved Bråtenvannet. Jeg er Mikkel. Jeg leter etter broren min. Det er november. Det er snart gått tre år siden det som skjedde ved den demningen.
Jeg går innover brygga igjen, hopper ned i sanden, småløper over gressbakken. Følger lysløypa tilbake. Stopper av og til, lytter den andre veien, innover i stillheten.
Det kan ikke ha gått mange minutter før jeg er ved parkeringsplassen.
Da står det en varebil der, helt innerst, motoren i gang, lysene på.
Det er ikke den bilen. Det kan det ikke være. Hvor mange hvite varebiler fins i verden? Men tanken kommer tilbake, og jeg vet at det er et dårlig tegn. Akkurat den hvite Hiacen.
Den ruser noen ganger med motoren og begynner å kjøre.
Passerer femti meter foran meg, kanskje ikke mer enn førti.
To personer sitter der. Jeg kjenner en av dem. Hun har sagt hun skal komme tilbake.
Jeg begynner å løpe, alt jeg orker. Kan ikke løpe fra det.
Det har begynt igjen.

Til toppen