Orkideens hemmelighet (Innbundet)

Forfatter:

Elisabeth Sætvedt (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 528
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Hothouse Flower
Oversatt av: Sætvedt, Elisabeth
ISBN/EAN: 9788202360429
Kategori: Romaner
Omtale Orkideens hemmelighet

Mystikk og romantikk

Orkideens hemmelighet er en av disse gode, gammeldagse romanene du ønsker at aldri tar slutt. Lucinda Riley tar deg med inn i en verden av kjærlighet, drømmer og gamle familiehemmeligheter.

Julia Forrester, som er en kjent pianist, opplever sitt livs mareritt da hun mister ektemannen og den vesle sønnen i en bilulykke mens hun selv holder konsert. Hun forlater huset i Frankrike og forskanser seg nærmest i en hytte hun har i England, for å forsøke å komme til hektene igjen. Ikke langt herfra ligger det vakre, gamle godset Wharton Park der Julia tilbrakte sine barndoms somre hos besteforeldrene. Bestefaren hennes var gartner på godset og var kjent for å drive fram de vakreste orkideer. Siden forfaller eiendommen, og den nye eieren ser seg nødt til å selge stedet. Innboet skal selges på auksjon og sammen med sin søster oppsøker Julia stedet hun har så mange gode minner fra. Her møter hun dagens eier, Kit Crawford, som hun vagt husker fra barndommen. Han inviterer Julia inn i gartnerboligen som hun ikke har sett siden besteforeldrene bodde der. Mye er forandret, men de gamle historiene sitter fortsatt i veggene.

Fortiden lever
Funnet av en gammel dagbok blir nøkkelen til forfedrenes glemte fortellinger. Den parallelle fortellingen går tilbake til tiden før og under andre verdenskrig. Den gangen var det lord Harry Crawford og hans vakre kone Olivia som bodde på Wharton Park, og godset var et yndet sted for store selskaper. Alt er tilsynelatende idyll helt til krigen bryter ut og Harry må forlate familien for å tjenestegjøre i krigen. Han havner i en fangeleir i Singapore, der han blir sittende i flere år. Idet krigen er over, kommer han til Bangkok der han tar inn på Hotel Oriental mens han venter på en båt som kan ta ham hjem til England. Og nettopp her møter Harry sin skjebne. Siden blir livet aldri det samme, verken for Harry eller hans nærmeste hjemme på Wharton Park.    
På finurlig vis fletter forfatteren de to historiene sammen, og viser hvordan fortidens hendelser også preger nåtidens mennesker - uten at de selv er klar over det.  

Forførende lesning
Det er bare å sette av tid i godstolen til denne deilige romanen. Liker du de klassiske romantiske fortellingene til Brontë-søstrene og Jane Austen og romanene til Kate Morton, er Lucinda Riley din nye favoritt.
Da jeg begynte på denne romanen, ville jeg ikke ut av den igjen. Jeg ble forført av fortellingen og følte at jeg selv ruslet rundt blant de vakre orkideene i hagen på Wharton Park, for deretter å bli tatt med på en eksotisk reise i det vakre thailandske landskapet. Å bli invitert med på en reise til en annen tid og til nye steder, er nettopp noe av lykken ved å finne fram til de gode fortellingene.
Lucinda Rileys roman er gripende og god, og det er umulig ikke å bli berørt av skjebnen til de ulike romanpersonene. Helt fram til siste side byr forfatteren dessuten på nye overraskelser. Vær glad du ennå har denne leseopplevelsen til gode!

Til toppen

Boka er en klassisk good read... Alle med anglofile tendenser, som elsker britisk aristokrati og slektsdrama, og sluker BBC-serier som Downton Abbey,
Elle

Andre utgaver

Orkideens hemmelighet
Bokmål Ebok 2012
Orkideens hemmelighet
Bokmål Heftet 2012
Orkideens hemmelighet
Bokmål Lydbok MP3-CD 2011
Orkideens hemmelighet
Bokmål Nedlastbar lydbok 2011

Flere bøker av Lucinda Riley:

Utdrag

Utdrag fra boken:

Jeg er elleve igjen. Jeg står i et enormt rom som jeg vet er
hallen, men for meg ser det ut som en katedral. Det er høyt
under taket, og jeg kikker opp og ser at det er malt skyer og
små, nakne og fete engler der. De fascinerer meg, og jeg stirrer
så hardt på dem at jeg ikke legger merke til at det står noen
i trappen og ser på meg.
«Kan jeg hjelpe deg, lille frøken?»
Jeg skvetter slik at jeg nesten mister den dyrebare blomsterpotten
jeg holder i hendene; det er jo derfor jeg er der. Bestefar
har sendt meg for å gi den til lady Wharton. Jeg liker det
ikke, for jeg er redd for henne. Jeg har sett henne på avstand,
og hun ser gammel og mager og sint ut. Men bestefar Bill
insisterte.
«Hun er svært lei seg, Julia. Kanskje orkideen kan muntre
henne opp. Vær snill pike og stikk av sted nå.»
Personen i trappen er i hvert fall ikke lady Wharton. Det
er en ung mann, kanskje fire eller fem år eldre enn jeg, og
med masse krøllete, rødbrunt hår som er litt for langt for en
gutt, synes jeg. Han er svært høy og fryktelig tynn. Armene
ser ut som pinner som stikker ut av de opprullede skjorteermene.
«Ja, takk. Jeg ser etter lady Wharton. Jeg har med denne
til henne fra drivhuset,» klarer jeg å stamme frem.
Han går sakte ned resten av trinnene og kommer bort til
meg med utstrakte hender.
«Jeg kan gi den til henne hvis du vil.»
«Bestefar sa at jeg måtte gi den til henne personlig,» svarer
jeg nervøst.

«Hun hviler dessverre akkurat nå. Hun er ikke frisk, skjønner
du.»
«Det visste jeg ikke,» svarer jeg. Jeg har lyst til å spørre hvem
han er, men jeg våger ikke. Han må ha lest tankene mine, for
han sier:
«Jeg er en slektning av lady Wharton, så jeg tror du kan
stole på meg.»
«Ja. Vær så god.» Jeg gir ham orkideen. I all hemmelighet
er jeg lettet fordi jeg slipper å gi den til henne selv. «Kan du
si til lady Wharton at bestefaren min sier at det er en ny …»
jeg strever med å huske ordet, «… hybrid, og at den nettopp
har begynt å blomstre?»
«Ja, det skal jeg gjøre.»

Til toppen

Om forfatter Lucinda Riley

Inspirert av Østen

Lucinda Riley er født i Irland, men allerede som barn fikk hun et nært forhold til Østen. Nå har hun bygd seg et eget hus på en øy i Thailand, der hun gjerne sitter og skriver.

Fordi hun hadde en far som jobbet mye i Østen, ble Lucinda Riley tidlig kjent med denne delen av verden. Hun besøkte ofte faren mens han jobbet her.  
Ideen til Orkideens hemmelighet fikk hun en kveld hun satt og på solnedgangen over elven Chaopraya i Bangkok. Hun ønsket å skrive en “stor” fortelling der hun kunne kombinere det eksotiske Thailand og det kjølige, engelske Norfolk-landskapet. I løpet av den tretten timer lange flyturen hjem hadde hun tenkt ut hele historien. Dagen etter begynte hun å skrive, og hun sluttet ikke før fem måneder senere. Da var Orkideens hemmelighet ferdig.

Gjennombrudd
Lucinda Riley vokste opp i Irland, men flyttet siden til London for å bli skuespiller. Hun jobbet både med film, teater og tv, og som 24-åring skrev hun sin første roman. Den var basert på erfaringene hun hadde gjort seg som skuespiller. Siden kom det sju romaner til, alle skrevet under navnet Lucinda Edmonds.
Hun tok en pause fra skrivingen mens hun stiftet familie og satte fire barn til verden. Det var i forbindelse med at hun fikk bygd hus på øya Koh Chang i Thailand, at skrivegleden ble vekket til live igjen.
Orkideens hemmelighet er den første romanen hun har gitt ut under navnet Lucinda Riley, og den ble for alvor lagt merke til da den ble kom på den eksklusive listen til Richard & Judy Book Club i England. Siden har stadig flere fått øynene opp romanen, og den er nå under oversettelse til flere språk. Den kommer også ut i USA.
Lucinda Riley har allerede skrevet en ny roman. Den har tittelen The Girl on the Cliff, og kommer på norsk neste år. Her er deler av handlingen lagt til Lucinda Rileys hjemland, Irland.

Til toppen