Sikre tegn på din død (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 416
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202421311
Kategori: Krim og spenning
Omtale Sikre tegn på din død

Sjalusiens voldsomme krefter


Patologen og forskeren Jennifer Plåterud, eller Jenny som hun gjerne kalles, blir tilkalt da en pasient forsvinner på Akershus universitetssykehus og senere funnet i et kott i kjelleren med strupen skåret over.

Samtidig blir et møte mellom hennes sønn Sigurd og den vakre, mystiske Katja skjebnesvangert. Et blikk fra henne er nok til at han forlater kjæresten sin og innleder et intenst, erotisk forhold til den svenske servitøren fra Malmø. Men da Sigurd oppdager at den hemmelighetsfulle Katja lyver om hvem hun treffer, vekker sjalusien voldsomme krefter, som får konskvenser for absolutt alle personene i romanen.

Noen forfattere kan kunsten å snekre de mest perfekte plot. Andre er mest kjent for å skrive om brutalt levde liv. Torkil Damhaug mestrer begge deler. 

I sin nye roman Sikre tegn på din død tar han for alvor i bruk alle sine litterære strenger, og hvilken fortelling det er blitt! Et bredt anlagt, internasjonalt drama med sykehuset A-Hus som base for de viktigste karakterene, enten de nå kommer fra et krigsherjet Bosnia, terrorens Iran eller ghettoen Rosengård i Malmø. Midt i dramaet to unge menn, Sigurd og Arash, drevet fra skanse til skanse, fra mord til mord.

En spiral av vold
Jenny Plåteruds sønn, Sigurd, rekrutterer selgere for helseproduktet Newlife, som hindrer cellene våre i å eldes. Allerede her har du et sikkert tegn. Kjæresten Katja fra Rosengård i Malmø er et nytt tegn, stadig legges nye tråder ut, og når Katja vikler seg inn i en spiral av vold, er ikke Sigurd vanskelig å be. Han gjør det han innerst inne vet er galt, oppsøker farlige situasjoner på farlige steder, og lander som regel på bena. Som regel.

To parallelle løp
Arash med en helt annen bakgrunn, fra Elvin-fengslet i Teheran, er portør og kaospilot på A-Hus. Også han ønsker å lykkes i livet, men virvles inn i en kaotisk verden, der han hele tiden er på grensen til å bryte sammen. Portrettet av Arash gir oss også innsikt i en kultur som for mange er fremmed. Sigurd og Arash, to parallelle løp med Jenny som navet, mor til Sigurd og bekjent av Arash. Hvilken psykologisk thriller du som leser er en del av fra første side! Krydret med lovbrudd tilsatt en dash av blod og blind vold. Det er bare å ta seg fri et par dager, lese og gi seg over!

Kunne vært deg og meg
Det er ikke mange forfattere forunt å mestre den litterære utfordringen Torkil Damhaug tar på strak arm. Han skaper undring, karakterene er levende mennesker med relasjoner og handlinger som forteller hvem de er, og de kunne vært deg og meg. Når disse gradvis virvles inn i kriminelle miljøer uten at du forstår hvorfor, og hvordan det skal gå, tvinges du til å tenke på nytt. Hva gjør at noen utsetter seg lettere for risiko, at noen tilsynelatende mestrer det og andre ikke, at noen lykkes i den kulturen de lever i, mens andre kullseiler? Evnen til å få leseren til å undres er Torkil Damhaugs styrke, og gjør at du bare må videre for å se hvordan dette psykologiske dramaet vil ende. Nettopp det er et sikkert tegn på en stor roman.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Avansert og helstøpt "gourmetkrim"
Maj Grethe Lerum, VG

Andre utgaver

Sikre tegn på din død
Bokmål Ebok 2013
Sikre tegn på din død
Bokmål Nedlastbar lydbok 2013
Sikre tegn på din død
Bokmål Heftet 2014
Anmeldelser Sikre tegn på din død

​«Avansert og helstøpt «gourmetkrim» fra Damhaug med internasjonalt sprikende plot, sydd sammen med kirurgisk presisjon.»
May Grethe Lerum, VG
 

«Innfløkt mordmosaikk som favner vidt i tid og rom.»
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad


«La det like godt først som sist vere sagt, «Sikre tegn på din død» er ein ny, god psykologisk kriminalroman frå ein som kan handverket, og som har teke det som på (dårleg) norsk heiter research på alvor.»
Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen


«Dermed har Damhaug fyrt av en adrenalinfremkallende startpistol, og det er bare å lene seg tilbake og følge den tvers igjennom intelligente intrigens buktninger i og rundt en rekke livsskjebner som i tillegg til mye annet levendegjør kompleksiteten i det nye multikulturelle Norge.(...)Uansett er Sikre tegn på din død samlet sett en ganske så overlegen spenningsroman som får drahjelp av Marius Renbergs usedvanlig lekre og fantasistimulerende omslagsdesign.»
Pål Gerhard Olsen, Aftenposten


«Torkil Damhaug er en ambisiøs forfatter, han vil noe mer enn bare å fortelle en lesverdig historie.»
Jan-Erik Østlie, Aktuell

Til toppen

Utdrag

Han kikket på mobilen. Det var Katja som hadde ringt. Han ringte tilbake.
   "Skjedd noe?" kom han henne i forkjøpet.
   "Jeg har prøvd å få tak i deg i hele dag. Hvorfor svarer du ikke?"
   "Noe i veien?"
   Han burde ikke spørre om det, ikke bevege seg inn på et omtåde der det var lett å røpe seg. Om det ikke var det han ville.
   "Jeg vet ikke. En jeg kjenner. Fra Malmø."
   "Hva er det med ham?"
   Hun hadde ikke sagt at det var han hun snakket om.
   "Får ikke kontakt med ham."
   Sigurd bet seg i leppen, tvang seg til å holde kjeft.
   "Noe må ha skjedd. Jeg har sendt meldinger. Noe han skulle fikse for meg."
   "Kanskje han er bortreist."
   "Han bor i Oslo, faktisk, eller rett ved. Om jeg ikke hører fra ham snart ..."
   Hva som da ville skje, sa hun ikke noe om.
   "Jeg må få tak i noen i familien hans."
   "Er det så vanskelig?" kastet han fram.
   Hun svarte ikke. Var langt borte. Så merket hun heller ikke hvordan det var med ham. Han pustet roligere, det var dette det dreide seg om, puste så rolig som mulig, løse oppgaver, én etter én. 
   "Hvem er han?" sa han litt for brått og strevde med å kontrollere stemmen sin. Ibro Hakanovic fortjente å dø, kunne han finne på å si. Han prøvde å ta noe som ikke var hans.
   "Hvorfor spør du om det?"
   Stemmen hennes var full av mistanker, og de mistankene kunne ta flere retninger. Han kunne lede dem dit hvor han ble tvunget til å tilstå hva han hadde gjort. Være den første som fortalte det hun tydeligvis ikke visste. At mannen hun ikke fikk tak i, som ikke svarte på meldingene hennes, han som hun kanskje hadde vært sammen med, at denne mannen lå i et kaldt rom et eller annet sted på et sykehus rett utenfor byen, at kroppen hans var skåret opp og undersøkt organ for organ. Enda bedre, at det var Jenny som hadde gjort denne jobben, kartlagt skadene sønnen hennes hadde påført den døde elskeren. Eller hva han var. Men det var ikke Katja han skulle fortelle det til.
   "Når kommer du?" fikk han spurt.
   Lenge stille. Han tenkte hun hadde lagt på, men så hørte han pusten hennes.
   "Jeg vet ikke. Akkurat nå vet jeg ingen ting, Sigurd."

Til toppen

Om forfatter Torkil Damhaug

Nok et mesterverk fra Damhaug

Målet er alltid å skrive en enda bedre roman. Skrive seg nærmere boken han aldri får skrevet. Mye tyder på at han nærmer seg med stormskritt.

Torkil Damhaugs ambisjoner er det ingen ting å utsette på. Her er det slett ikke snakk om å hvile på laurbær, han har vist at han bokstavelig talt går gjennom ild og vann i de siste bøkene for å nå målet. Med Sikre tegn på din død tar han et sjumilssteg. Hva er resepten? Hvilken sjanger er det egentlig han skriver i?

Tre ulike sjangre
"Ambisjonene er å skrive en historie som inkluderer tre ulike sjangre: Den psykologiske romanen om mennesker og deres relasjoner i vår tid. Den psykologiske thrilleren, der noen gjør noe galt og, som en følge av det, ender i kritiske og dramatiske situasjoner. Til slutt krimdelen, der forbrytelsene som er begått, gradvis avdekkes og oppklares. Målet er å integrere de tre sjangerne så sømløst og balansert som mulig," forklarer Torkil Damhaug.

På flere plan
Det er i dette litterære kinderegget den optimale romanen ligger. Han etablerer karakterer som ofte er ofre, vi er tett på dem, i deres tanker, følelser. Når jeg spør om romanene er karakter- eller plotdrevet, er svaret at plot og karakter er fullstendig integrert i den gode roman. For Damhaug kan et sidespor være uinteressant for det kriminelle mysteriet, men avgjørende for den psykologiske romanen. Leser du bøkene hans, leser du gjerne på flere plan.

Mor-sønn-forholdet
"Sikre tegn på din død startet med en tanke om å skrive om mor-sønn-forholdet mellom Jenny og Sigurd. Så skjer det som alltid skjer, nye typer og situasjoner hekter seg på, jeg fant ut at dette skulle bli en fortelling om to unge menn med ulik bakgrunn, men et felles ønske om å lykkes i livet. Jeg plasserte begge på vippepunktet, spørsmålet var hvordan de ville mestre det. Jenny, den tredje hovedpersonen, har tilknytning til begge, i tillegg til å slite med sitt enten det nå gjelder kjærlighet, obduksjoner eller et forskningsprosjekt hun bare har en lunken interesse for," forklarer Torkil Damhaug.

Ingen ting er tilfeldig
Han skriver om miljøer han kan mye om. Tidligere praksis som lege på Ahus i tillegg til flere års praksis som psykiater kommer godt med når tanker og følelser skal beskrives. Han kjenner til mafiaen i Malmø, har intervjuet en journalist som har skrevet en bok om fenomenet, og han har selv sommerhus i Skåne. Når det gjelder Arash og hans bakgrunn, har han hatt hjelp, særlig av en god venn og psykiaterkollega som selv er fra Iran. Ingenting er tilfeldig når den kunnskapsrike forfatteren går til verks.

Et levende liv
For første gang på flere år holder han alle muligheter åpne når det gjelder neste prosjekt. Først skal denne boken lanseres og promoteres, og han uttrykker glede over at to store bokklubber har den med blant høstens utvalgte. De blanke arkene er forresten ikke helt blanke, han har et par ideer som kanskje skal foredles. Og så skal han lese alt han ikke har rukket å lese. Og så skal han i skauen, uansett årstid. Og bli for all del ikke overrasket om du møter ham på rollerblades i Skåne en sen sommerkveld. Det er bare et sikkert tegn på at Torkil Damhaug har et levende liv.

Torkil Damhaug intervjuet av Bernt Roald Nilsen

Til toppen