Lussekatter fra Trines Matblogg

Trines mat 2
Trines mat 2

 

Den 13. desember er det Luciadagen, og tid for lussekatter!

Dagen er først og fremst en minnedag i Den katolske kirkes og i Den ortodokse kirkes liturgiske kalendre for den sicilianske martyren den hellige Lucia. Men det er også dagen for luciatog og god bakst!

 

Trine Sandberg er Norges største matblogger, og fikk prisen Årets matblogg 2016. Trines mat 2 er oppfølgeren til supersuksessen Trines mat. I år feiret Trine 10 år som matblogger og inviterte til god mat og godt selskap i sin nye bok, Trine inviterer.

 

Her får du Trines oppskrift på lussekatter!

(18-20 stk.)
Tid: Omtrent 3 timer
 

Du trenger:

  • Ca. 950 g hvetemel
  • 5 dl melk (ca. 25 grader)
  • 25 g gjær (gjerne rød type)
  • 150 g sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1/2 ts salt
  • 1 egg
  • 150 g smør, i terninger
  • 1 g safran (10–15 safrantråder)
  • 1 sukkerbit
  • rosiner til dekor

 

Ha safranen i en morter sammen med 1 sukkerbit, og knus det fint. Tilsettes i bakebollen sammen med de øvrige ingrediensene. Lag ellers deigen som angitt i grunnoppskriften, form lussekatter og pynt med rosiner.

 

Det aller beste resultatet får du dersom du benytter en kraftig kjøkkenmaskin med stor bakebolle og eltekrok. At deigen blir eltet lenge er nemlig et must dersom den skal bli fin og smidig.

 

Trinn- for-trinn

1. Ha alle ingrediensene til deigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskin med eltekrok og elt i 10 minutter

2. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter.

3. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving i ca. 1 1/2 time.

4. Bak ut deigen og sett på bakepapirkledd bakebrett.

5. Etterheves under plast eller klede i ca. 45 minutter.

6. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme), på midterste rille, i 10–12 minutter.