Bestselgerklubben

Det finnes to typer fårikål. Den mest autentisk er den som er laget med fårekjøtt, dette gir mye, stor smak. En mildere variant får du hvis du bruker lammekjøtt – det beste er bog.

Du kan med fordel lage fårikålen ferdig dagen i forveien, for den blir bare bedre av å varmes opp. Bruker man fårekjøtt er det lurt å la gryten avkjøles og fjerne fettet som samler seg på toppen. En alternativ tilberedning er å ha alle ingrediensene i en gryte. Sett inn i en varm stekeovn (200 grader), skru temperaturen til 95 grader og la stå over natten. Så enkelt, og så godt!

Til dere som fikk vann i munnen og har 3 kilo fårekjøtt liggende på kjøkkenbenken: Her er oppskriften på fårikål à la Andreas Viestad:

Til 8-10 personer:

  • 3 kg lammebog i skiver, eller fårekjøtt med bein
  • 2 kg kål, skåret i skriver
  • 1-2 ss svarte pepperkorn
  • 2 laurbærblad
  • 3 ss usaltet smør
  • 1 ss hvetemel
  • 8 dl vann
  • Salt

Legg kjøtt og kål lagvis i en stor gryte. Ha i 1 spiseskje pepper, laurbærblad og smør. Dryss over mel og ha i vann.

Sett på lokket og kok langsomt opp.
La koke på lag varme i om lag 2 timer, til kjøttet er helt mørt og kålen er myk. Hvis du vil ha fårikålen litt krydret, ha i en ekstra spiseskje pepper, og kok videre i 15 min. Smak til med salt.

Fjern laurbærbladene og øs fårikålen i dype tallerkener.

 

Visste du at Nitimens lyttere kåret fårikål til nasjonalrett på 1970-tallet?
Visste du at Nitimens lyttere kåret fårikål til nasjonalrett på 1970-tallet?