
Det er kanelbollens dag — den perfekte unnskyldning for å unne seg noen saftige kanelboller. Hva med å prøve denne oppskriften fra "Alle kan bake" på deilige svenske kanelbullar?
Vi tuller ikke kanelbolle på selveste kanelbollens dag. Denne oppskriften har Elin Vatnar Nilsen lånt fra den svenske verdensmesteren i søt gjærbakst, Håkan Johansson.
Kanelbullar trumfer det meste på saftighet. Hemmeligheten røpes helt mot slutten: Dynk med sukkerlake. Oppskriften er hentet fra boka "brôdet" av Håkan Johansson.
INGREDIENSER
Deig
260 g melk (kald)
5 g gjær
550 g hvetemel
90 g sukker
75 g smør (romtemperatur)
8 g havsalt
7 g kardemommekjerner, grovmalt i en morter (eller vanlig kardemomme)
1 lite egg
Fyll
15 g kanel
15 g melis
100 g smør
100 g sukker
10 g maisennamel
Sukkerlake
100 g sukker
100 g vann
SLIK GJØR DU
1. Bland alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med krok på lav hastighet i ca 5 minutter. Når deigen er eltet godt sammen, øk hastigheten og elt videre i 6 minutter. Gjør glutentesten.* Pakk bollen inn i plast og sett den i kjøleskap i ca. en time.
2. Lag fyllet: Ha romtemperert smør og resten av ingrediensene i en food processor. Kjøres glatt.
3. Lag kanelsnurrer: Kjevle den kalde deigen til et rektangel. Smør fyllet utover deigen og brett sammen, slik at du får tre lag med deig: Brett 1/3 del av deigen inn mot midten, og siste del over der igjen. Snu deigen og kjevle den litt utover. Bruk en trinse (pizzakutter) og lag små remser på ca. 1-2 cm som du vikler rundt fingrene og lager til små knuter.
4. Heving: Knutene plasseres på en plate med bakepapir og dekkes til med et håndkle eller plastfilm. Settes til heving på et lunt sted (1 1/2- 2 timer).
5. Før bollene går i ovnen, pensle med egg utblandet med litt vann, tilsatt en klype salt. Strø på perlesukker.
6. Stekes på 220 grader i 7-10 minutter.
7. Samtidig — til den siste finishen. Lag sukkerlake. Fosskok vann og dukker i 7-8 minutter. Så snart kanelbullene kommer ut av ovnen, pensle bollene med sukkerlake.