Kristin Harmel. Foto: Phil Art Studio

Hun er amerikaner, men har lagt handlingen i flere av romanene sine til Europa. For eksempel Frankrike, der dramaet i bestselgeren Vingårdens hemmelighet finner sted.

Forfatter Kristin Harmel bodde i Paris i tjueårene, og mener det kanskje er derfor hun gjerne legger handlingen til en annen del av verden enn der hun bor. Hun ble født i Massachusetts i 1979, og har bodd i New York, Paris og Los Angeles før hun nå har bosatt seg i Florida med ektemann og sønn.

 

Allerede tre fulltreffere

Etter at hun debuterte i 2004, har bøkene hennes vunnet stadig mer popularitet. Fire av bøkene er utgitt på norsk, og alle fire ble fulltreffere blant det lesende publikum. Kjennetegnet hennes er den måten hun spinner vakre historier ut av et materiale der mange av oss bare ser nød og lidelse. Vingårdens hemmelighet er intet unntak. Selv beskriver Kristin Harmel innholdet i den underholdende romanen slik:

 

Handling i Champagne

–Vingårdens hemmelighet er en roman om forbudt kjærlighet, hemmeligheter og løgner i en region nord i Frankrike de fleste har hørt om, nemlig Champagne. Det er våren 1940, og når krigen kommer til Champagne følger vi to kvinner på en champagnegård i Ville-Dommange, like ved vakre Reims. De velger ulike måter å søke trøst på, noe som viser seg å få alvorlige følger. Samtidig følger vi bestemor Edith på 99, som tar med seg sitt nyskilte barnebarn, Liv, fra New York til Champagne i 2019 for å avsløre familiens store hemmelighet. Fortellingene smelter etter hvert sammen til en spennende historie full av forræderi, motstand og håp.

 

Helt spesiell atmosfære

Hun elsker å drive research for bøkene sine. Selvsagt var det nødvendig med en tur til Reims og Champagne når mesteparten av bokens drama utspiller seg der. Hun dro dit for å ta inn de detaljene som gjør denne romanen så levende, hun besøkte flere store champagnehus, og hun intervjuet både historikere og vinbønder for at romanens bakteppe skulle være både autentisk og troverdig. Resultatet er en bok der du virkelig føler at du er i Champagne og opplever den spesielle atmosfæren som dette distriktet er så kjent for.

 

Bøker forandrer verden

–Anne Franks dagbok. Svaret kommer umiddelbart på spørsmålet om hvilken bok som betyr mest for henne. Da Kristin Harmel leste denne romanen i begynnelsen av tenårene, forsto hun for første gang i livet sitt at bøker kan forandre verden. –Det er nok å nå én person om gangen hvis du vil forandre verden, den erkjennelsen ligger alltid i bakhodet når jeg skriver. Anne Franks dagbok fikk meg til å tenke at jeg skulle bli forfatter, sier Kristin Harmel.

 

Sjangerskifte gav suksess

–Jobben som forfatter er ikke alltid så enkel, men den er uansett verdt det. Det tok meg åtte år fra jeg debuterte i 2004 til jeg opplevde den første store suksessen i 2012. Det snudde da jeg valgte å skrive i en annen sjanger. Siden har jeg vært så heldig å være på bestselgerlister i flere land, og bøkene mine har blitt oversatt til mer enn 15 språk, sier Harmel. Hun tapte aldri troen på at det skulle løsne for henne. – Motgang er en bra erfaring å ha med seg når medgangen kommer. Jeg var aldri i tvil, jeg kan ikke leve uten å skrive, det behovet stikker dypt, sier suksessforfatter Kristin Harmel.

 

Av Bernt Roald Nilsen

Publisert 28.07.20