Lucinda Riley. Foto: Astrid Waller
Lucinda Riley. Foto: Astrid Waller

– Jeg var livredd for at Electra skulle ta meg i en retning som jeg ikke hadde forventet. Temaet i Solsøsteren er litt kontroversielt. Men det eneste jeg kunne gjøre er det samme som jeg alltid gjør – å følge hennes ledelse. Og å være modig.

Dette røper suksessforfatter Lucinda Riley om arbeidet med sin nye roman, Solsøsteren. Electra er den sjette og yngste av søstrene som leter etter sitt biologiske opphav, og hun var ikke den letteste å skrive om, innrømmer Riley. Men resultatet ble fantastisk, og Solsøsteren er allerede omtalt som den aller beste boken i serien De syv søstre.

 

Ildfulle Electra

Electra har, som sine søstre, navn etter en stjerne i den kjente stjernehopen Pleiadene. Navnet betyr skinnene og flammende. Mennesker med navnet Electra har etter tradisjonen kraftfulle personligheter; de er kreative, modige, og noen ganger aggressive. –Jeg visste at denne karakteren skulle være ildfull og energisk, så navnet Electra passet perfekt, sier Riley.

 

Electras potensial

Livet er ikke så lett for Electra når vi først møter henne i romanen, til tross for at hun er en ettertraktet toppmodell i New York og har all den rikdom, skjønnhet og berømmelse man kan drømme om. Temperamentet og stoltheten hennes har kommet i veien for nære relasjoner, og hun bøter på ensomheten med en utsvevende livsstil. Når faren dør, kommer livet hennes helt ut av kontroll. Men – så skjer det noe. Electra får kontakt med bestemoren Stella, og et nytt kapittel åpner seg i livet hennes. For oss lesere er det fantastisk å følge Electras vei til selverkjennelse gjennom boken, og se at hun utvikler sitt fulle potensial.

 

Vakre Afrika

Electras livshistorie og biologiske røtter går tilbake til de vakre, åpne slettene i Kenya i Afrika. Her blir vi kjent med unge Cecily og hennes utrolige skjebne. Forfatteren har selv reist og opplevd området hvor Cecily bodde. Her slo britene seg ned fra 1920 og levde side om side med urfolket masaiene, helt til den britiske kolonitiden tok slutt i 1964. Britene var kjent for en hedonistisk livsstil der det flommet champagne i glassene til langt på natt.

– Cecily i Solsøsteren blir kastet inn i denne underlige sosiale settingen i 1939. Hun er ung og naiv, men etter hvert forstår hun «spillereglene», forteller Riley. Flere av karakterene i romanen er basert på virkelige personer, og det var nok av skandaler og eventyr blant dem!

 

Spennende kultur

Solsøsteren gir oss også spennende innsikt i masaienes gamle kultur i Kenya.

–Det var omtrent like krevende å gjøre research på masaiene som på urbefolkningen i Australia. Mesteparten av det som er skrevet om dem, er gjort av de hvite nybyggerne. Den moderne verdenen har gjort det vanskelig for masaiene å holde på sitt levesett, så i Solsøsteren ønsket jeg å vise et glimt av denne edle kulturen slik den en gang var, sier Riley.

 

Tapre menn og kvinner

Fra Afrika følger vi historien tilbake til vår egen tid i New York, hvor bydelen Harlem og kampen for borgerrettigheter og likhet mellom svarte og hvite står sentralt.

–Jeg ville at Electra skulle lære om borgerrettighetsbevegelsen og om de tapre mennene og kvinnene som banet vei for rettighetene hun tidligere hadde tatt for gitt. Vi må aldri glemme at fremgangen de siste 100 årene skyldes at vanlige mennesker kom sammen og kjempet for det de trodde på. Historiene deres er både ærlige og inspirerende, sier Lucinda Riley.

 

Redaksjonen
02.01.2020