Jørn Lier Horst. Foto: Anton Soggiu

Jørn Lier Horst er selve folkets forfatter. Gang på gang topper han bestselgerlistene med sine realistiske politiromaner om William Wistings oppriktige jakt på sannheten.

Ingen høst uten Horst, sies det, og det er sant. Nå er han her igjen. Nok en gang skal William Wisting figurere på høstens bestselgerlister. I bok nummer 15 om helten vår tar forfatter Jørn Lier Horst oss igjen med på innsiden av politiarbeid, og nye smarte metoder for etterforskning gjør det ikke akkurat enklere for Wisting, ifølge suksessforfatteren.

Hverdagen er sporbar

–Å skrive en god og realistisk politiroman blir stadig mer utfordrende, fordi politiet får stadig mer tilgang til nye metoder. DNA er gammelt nytt, nå må William Wisting fornye seg, og det gjør han. Hverdagen vår er blitt sporbar i en helt annen grad enn tidligere, vi vet ikke selv hvor sårbare vi gjør oss når vi klikker på både det ene og det andre. Det meste i livet vårt kan avleses, spores og forfølges på en helt annen måte enn for bare noen få år siden, og det stiller selvsagt større krav til en forfatter som ønsker å fortelle hvordan etterforskningen er lagt opp. Det er snart nesten like vanskelig å skrive en god realistisk politiroman som å begå den perfekte forbrytelsen, sier Jørn Lier Horst.

Handler om sannheten

Moderne etterforskningsmetoder står helt sentralt når Wisting i høstens roman Sak 1569 gjenåpner to gamle, kalde saker. I tillegg kobles det inn en fersk sak når Agnete Roll forsvinner en sommernatt i Stavern, og ektemannen mistenkes for å stå bak ugjerningen. De to gamle sakene er løst og dommene er sonet, men spørsmålet er om det skjedde på et troverdig grunnlag. For Wisting dreier det seg likevel ikke om tro eller verdighet, men om å finne sannheten. Å gjenåpne en sak handler ofte mer om hvem som står bak drapet enn hvem som faktisk utførte det.

Utfordrende balansegang

–Jeg liker uansett tanken på at jeg har med leserne mine i etterforskningsløpet og den taktiske tankegangen til Wisting & Co. Det er ofte utfordrende, det er fort gjort å overforklare og hele tiden minne leserne på helt opplagte ting. Samtidig må jeg jo passe på at det ikke blir altfor komplisert, med for mange personer involvert og for mye bytting av tidsplan. Jeg tenker ofte på moren min på 86 når jeg sitter i tårnet og skriver. Hun skal også forstå hva Wisting holder på med, jeg vil at han skal være en hverdagshelt for folk i alle aldre og alle samfunnslag, slår Jørn Lier Horst fast.

Trekker rullegardinen ned

Apropos forfatter Jørn i tårnet: Det er der, i tårnrommet i huset i Stavern, at suksessforfatteren klekker ut alle sine ideer, bøker og prosjekter. Han er en skrivende sjel, og sitter helst i tårnet, og hvis du tror at han sitter der på grunn av utsikten, tar du feil. Rullegardinen trekkes helt til bunns når Wisting skal ut i nabolaget og jakte på sannheten, og alle lyder slås av. Inspirasjon er en skjør egenskap og hjernen er ikke begeistret for multitasking, og det har Jørn Lier Horst for lengst innsett. Det betyr ikke at han ikke kan skrive på en kafé eller flyplass. Tvert imot. Han er bare bevisst på hvor han skriver aller skarpest.

En imponerende produksjon

–Jeg holder tolvtimersdagen hellig, sier han med et smil. Kapasiteten hans er det ingen ting å si på. Han er dedikert, som det heter. Tidligere i år kom krimromanen Slagside, som han skriver sammen med Thomas Enger, og i skrivende stund legges også siste hånd på manuset til opptak av sesong 2 med Wisting, som ble nominert i Edgar Awards i kategorien beste TV-serie. Som om ikke dette er nok blir Clue-serien (krim for 10–14 år) nå filmatisert, og han har dessuten en viktig finger med i spillet når Novemberfilm lager virkelighets-TV om Mysteriet Marianne.

Hverdagshelt William Wisting

Sak 1569 er siste bok i kvartetten med såkalte cold case-bøker. Det innebærer også at Stiller fra Kripos forsvinner ut av det litterære universet. Men Wisting kan vi altså stole på, og som vanlig begynte en ny idé å spire og gro da Lier Horst nærmet seg slutten på manuset til Sak 1569. Til tross for moden alder, tilegner den sympatiske seriefiguren seg nye metoder for å løse kriminelle mysterier. De femten bøkene om helten vår har vært en maktdemonstrasjon når det gjelder å skru sammen kunnskap om etterforskning, smarte plot og et språk med fin flyt. Det er bare å glede seg til de neste 15 bøkene om William Wisting!


Av Bernt Roald Nilsen

Publisert 13.09.20