Lori Nelson Spielman Intervju
Lori Nelson Spielman. Foto:Gaby Gerster/Iaif

Hvilket mysterium fra ditt eget liv kunne blitt handlingen i en bok?

Dette spørsmålet fikk Lori Nelson Spielman fra en leser for noen år tilbake.

– Et veldig godt spørsmål! Om det er bra eller dårlig vet jeg ikke, men livet mitt er ganske rett-frem og dramafritt. Men jeg er veldig nysgjerrig på en trio av mine grandtanter som aldri giftet seg. Hvorfor forble de single? Valgte de det? Var de lykkelige? Hvordan ble livene deres? Og nå som du har spurt, vil jeg undersøke mer fra fortiden min. Takk skal du ha! svarte Spielman da.
 

Populær trio

Det er liten tvil om at ideen senere resulterte i den populære romanen Søstrene fra Toscana. Tre ugifte kvinner, deriblant en gammel eksentrisk grandtante, legger ut på en uvanlig en reise gjennom Italias frodige landskap i forsøket på å bryte forbannelsen som sier at de aldri kan finne kjærligheten. Dette er Lori Nelson Spielmans fjerde roman på norsk. Bøkene hennes er oversatt til over tretti språk, og hun når stadig flere lesere. Søstrene fra Toscana har allerede rukket å sjarmere lesere verden over. «Full av humor og livsvisdom – dette  er en bok som feirer livet og kjærligheten!», er sagt om romanen. Og med vakre Italia som bakteppe – hva er det å ikke elske med denne boken?
 

Selvinnsikt og drømmer

De høyst ulike, men på hver sin måte fargerike karakterene Emilia, Lucy og Poppy prøver å finne kjærligheten og komme til bunns i både familiens skjebne og fortidens hemmeligheter. Underveis skjønner de at reisen like mye innebærer å finne seg selv. Ny selvinnsikt, evnen til å sette ord på drømmer og håp man kanskje ikke visste at man hadde, og ikke minst det å kunne ta imot støtte og gode råd fra andre.
 

Hva er det beste rådet du selv har fått, Lori?

– Faren min pleide å si at «du har alltid flere valg». Når vi føler oss låst i en situasjon, er det viktig å minne oss selv på at vi har en iboende evne til å endre. Enten det handler om en stressende jobb eller et forhold som står i stampe: Det fins alltid nye muligheter. Gjennom reisene til romanpersonene ser vi for oss hva vi selv ville ha gjort i en tilsvarende situasjon. Det er inspirerende å være vitne til at en person tar grep og klarer å overkomme hindre – og det gir håp om at vi selv kan gjøre det samme.
 

Herlige Mamma Mia-karakterer

Kanskje nettopp derfor blir vi så glad i Emilia, Poppy og Lucy. Vi lever oss inn i deres sårbarhet og heier på dem når de prøver å finne lykken. Dessuten – de er et knippe personligheter av ren Mamma Mia-standard: ekte, morsomme – og totalt uimotståelige!
 

Redaksjonen
18.03.20