Bestselgerklubben

På kort tid har J.K. Rowling, eller Robert Galbraith, som hun nå kaller seg, tatt krimlesere i hele verden med storm.

Hun kunne ha nøyd seg med å drikke champagne og kaste glans over veldedige formål etter den formidable Harry Potter-suksessen, men valgte å fortsette å skrive. Krimforfatter Harlan Coben er en av mange som skryter krimromanene hennes opp i skyene.

Alle de tre romanene i serien om Cormoran Strike og assistenten hans, Robin, har føket rett inn på bestselgerlister verden over, og ingenting tyder på at Hvit død er et unntak. Men hvorfor ble det egentlig krim da Potter-æraen var over?

Klassisk krim

–Jeg har alltid ønsket å skrive klassiske mysterier som tilhører vår egen tid, og krim er jo en perfekt sjanger sånn sett. Jeg elsker å ta med leseren på en reise der du aldri kan vite hvem som gjorde det og hvorfor.

Det magiske med mysterier er nettopp den siste brikken som får kabalen til å gå opp. Så er det også noe mytisk når en detektiv-duo skal finne løsningen. Bøkene om Harry Potter var jo også fortellinger om hvem som gjorde det og hvorfor og hvordan, sier J.K. Rowling.

Hvorfor det rare navnet Cormoran Strike?

Ett bestemt spørsmål dukker alltid opp når hun intervjues om krimserien. Hvorfor har hun gitt hovedpersonen det merkelige navnet Cormoran Strike?

Svaret er enkelt. Hun vil at Strike skal ha et annerledes navn fordi den døde moren hans var en flammende, ukonvensjonell karakter, som måtte ta seg av Cormoran alene. Hun dro hjem til Cornwall for å føde og fant et navn fra hjemtraktene.

Cormoran var en kjempe som visstnok levde i fjellene i Cornwall, og navnet passet fordi krimhelten til J.K. Rowling er en svær og temmelig utilgjengelig karakter. Når det gjelder Strike, lette hun etter et kort navn og fant en bidragsyter med Strike som etternavn i en bok om skikk og bruk i Cornwall.

God på planlegging

Hvit død er en stor roman. Rowling er ikke en forfatter som bare setter seg til tastaturet og lar fortellingen skje. Hun planlegger til minste detalj, og denne gang hadde hun et excel-ark med ni kolonner i tillegg til rød tekst for avledningsmanøvre, blå tekst for mulige spor og ulike farger for ulike mistenkte. Før hun starter vet hun hvem som er gjerningsmannen, og hvordan og hvorfor vedkommende utførte ugjerningene.

En herlig fortellerglede

–For noen år siden deltok jeg på et bokbad sammen med Stephen King og John Irving. Ett av spørsmålene handlet om hvordan vi jobbet med handlingen i romanene våre. Stephen fortalte hvordan han bare fulgte tråden for å se hvor den ledet ham, og John sa at han alltid visste hvor tråden skulle ta ham før han fulgte den. Jeg befinner meg sannsynligvis et sted midt imellom.

Jeg kan gjerne følge en impulsiv idé uten start eller slutt, men jeg begynner aldri å skrive uten å vite hvor og hvordan det hele skal ende, sier den svært populære forfatteren, som i Hvit død igjen bekrefter at hun har en fortellerglede av en annen magisk verden.


Av Bernt Roald Nilsen
Publisert 23.10.2019