John Grisham - Foto: Bob KrasnerBestselgerklubben
John Grisham - Foto: Bob Krasner

– Det var på tide med en annerledes roman. Og en lanseringsturné der jeg treffer leserne mine. For meg er det første gang på 25 år at det skjer.

John Grisham har glimtet i øyet når han lar seg intervjue av mediene om sin siste roman Camino Island. Så er da også dette en underholdende thriller med store glimt i øyet. Og den lander garantert helt på toppen av bestselgerlisten til New York Times. Alle de andre 29 bøkene til John Grisham har vært der, og ingenting tyder på at Camino Island er et unntak – både lesere og kritikere er svært begeistret for boka.

En thriller for solsenga?

Romanen handler om en egosentrisk bokhandler, en ung kvinnelig forfatter med skrivesperre og ranet av F. Scott Fitzgeralds håndskrevne originalmanus til The Great Gatsby.

– Jeg hadde lyst til å skrive en bok for solsenga, jeg har jo blitt kritisert tidligere for at jeg gjør det. Så jeg tenkte at jeg skulle vise kritikerne hva en slik roman egentlig inneholder, smiler han. John Grisham tar denne oppgaven på alvor. Camino Island er et miljø langt vekk fra rettssalene, men mysteriet som må løses står selvfølgelig fjellstøtt i sentrum.

Historien ble til på biltur

–Kona mi og jeg var på vei til Florida, en lang biltur, og underveis brukte vi tiden til å snekre sammen en grov skisse for historien til Camino Island. Vi koste oss og tenkte hva hvis, og den hyggelige bilturen reflekterer faktisk innholdet og stemningen i denne romanen, sier John Grisham.

Romanen handler ikke bare om jakten på et verdifullt manuskript. Den handler også om en bokhandler, og Grisham sverger på at den karakteren er hundre prosent fiksjon. Bruce Cable elsker kvinner, vin og fest, men er også en seriøs bokhandler med en fantastisk boksjappe med mange sjeldne bøker og manuskripter.

Et ekte manuskript

Grisham hadde genuin lyst til å legge en roman til et bokmiljø, og har stor sans for sjeldne eksemplarer av bøker. Camino Island begynner med ranet av manuset til Scott Fitzgerald, og Grisham brukte mye tid og googlesøk på å finne ut hvordan detaljene i selve ranet skulle foregå, for at det skulle fremstå så ekte som mulig for leseren.

–Men det er helt fiktivt, forsikrer han. –Derimot befinner det virkelige manuset seg faktisk på Princeton University. Jeg har bedt om unnskyldning for at jeg skrev om den sjeldne samlingen av originalmanus universitetet rår over. Det er alltid en fare for at noen kan bli inspirert til å prøve seg på et slikt ran, innrømmer Grisham.

Ut på forfatterturné

For en gangs skyld legger også Grisham ut på lanseringsturné for sin nye roman. Når han blir spurt hvorfor han gjør det først nå, etter 25 år uten turneer, er smilet der igjen.

– Kanskje fordi jeg kjeder meg, sier han. –Nei da. Populære forfattere bør besøke bokhandlere for å takke sine lesere, møte fansen, skrive autografer, signere bøker og snakke med folk. Det gleder jeg meg til, sier Grisham.


Av Bernt Roald Nilsen
Publisert 07.11.2019