Peter Swanson. Foto: Kjersti Iversen
Peter Swanson. Foto: Kjersti Iversen

– Jeg har alltid ønsket å skrive en spenningsroman lagt til en kystby. Nå var tiden inne, forteller Peter Swanson.

– Ideen fikk jeg for flere år siden: En mann dør, tilsynelatende ved et uhell, og en ung, ukjent kvinne dukker opp i begravelsen hans. Mysteriet rundt dødsfallet hans henger sammen med denne kvinnen og hennes fortid. Det var alt jeg hadde, bare noen få nøkkelhendelser, og så startet jeg bare å skrive.

Etter hvert ble selvsagt fortellingen en ganske annen enn jeg egentlig hadde planlagt, sier Peter Swanson om sin fjerde bestselger og spenningsroman Alle disse vakre løgnene. Og hele tiden ligger avslutningen der og lurer. Hvordan skal han løse mysteriet slik at pakten med leseren går i oppfyllelse?

Elsker havet

–Det var lettere enn vanlig å gjøre reseach denne gang. Kystlinjen til staten Maine er en time unna hjemmet mitt med bil, og jeg elsker å se havet. Det handler om å parkere bilen, kanskje gå omkring i nabolaget og suge inn atmosfæren og å finne en pub jeg kan bruke som treffsted i romanen. Dette høres vel ikke ut som en jobb, men jeg kan garantere at jeg er sliten når jeg kommer hjem etter å ha snakket med folk, brukt sansene mine og notert alt jeg kan få bruk for, sier den folkekjære forfatteren.

Harry og kvinnene

Hovedkarakteren Harry ga seg selv ganske fort: Den fortapte sønn som nettopp har mistet sitt eneste gjenværende familiemedlem. Omgivelsene, det lille stedet ved kysten, det svære havet, alt dette gjør Harry enda mer ensom, og han søker trøst sammen med sin vakre, dog temmelig beregnende stemor. Hva skal Harry gjøre nå? Så dukker en mystisk kvinne opp i begravelsen, og sannheten om farens hemmelige liv setter fyr på hele intrigen.

Takker Agatha Christie

Han elsker de fleste litterære sjangere, men favoritten er psykologiske thrillere, blant annet Flink pike og Kvinnen på toget. Men ingen slår den beste av alle krimromaner med en kvinne i midten av mysteriet: Rebecca av Daphne de Maurier, ifølge Peter Swanson.

Kanskje tar han seg tid til å reise til London mellom slagene, der bodde han i flere år før han flyttet til USA. Aller helst ville han vært innom der på 1500-tallet, da Shakespeare satte opp sine egne dramaer på The Globe Theatre. Sin egen litterære karriere gir han Agatha Christie mye av æren for, det var da han leste Miss Marples siste sak han forelsket seg i mysterier.

 

Skrevet av: Bernt Roald Nilsen (2019)